30-09-2017

Lelystad legt het af tegen Dios /IJsselstreek

In de tweede ronde van het nationaal damkampioenschap voor clubteams in de tweede klasse, heeft het eerste team van damclub Lelystad de wedstrijd tegen het combinatie team Dios/IJsselstreek met 9-11 verloren. 

Kinderlijk eenvoudig liet Boike Mathoera zich combinatief aftroeven door zijn opponent Jaap Vos. Na een achterloop van Boike zette Jaap Vos hem slim op een 2- slag, welke hem hoe dan ook een schijf zou kosten. En niet alleen een schijf maar ook de partij ging verloren (0-2).

Kort daarna volgde een gelijkwaardige remise van Robby Koendjbiharie tegen Gerrit Klompenhouwer (1-3). 

De partij van Huub Nollet tegen Harry Vos liep lange tijd gelijk op, tot Harry Vos rond de 45e zet kans zag te combineren. Hij gaf maar liefst 4 schijven weg en sloeg er 3 naar dam. Even leek die actie op Huub’s ondergang uit te draaien, maar hij verdedigde zich uitstekend en bereikte veilig de remise haven (2-4).

Maar Lelystad bleef op achterstand want ook clubkampioen Don Khedoe werd op een combinatie getrakteerd, rond de 38e zet. Hij verloor daardoor een schijf en tegenstander Jay Amatmoestar gaf hem geen kans meer tot herstel (2-6). 

In zijn partij tegen Bernard Renting had Ricardo Tong Sang alle geluk van de wereld. Een verkeerde tempo op de 49e zet werd Renting fataal. En Lelystad kon het gat verkleinen (4-6). 

Sam Pryor nam een combinatie naar dam, maar overzag de verraderlijke tegen combinatie van zijn tegenstander Gerard Korten. En zwaar teleurgesteld moest Sam zich gewonnen geven (4-8). 

Dirk van Roozelaar kan terug zien op een gelijkwaardig sterke positiepartij, tegen C. Keurentjes (5-9). 

Cyril Sluisdom had eigenlijk ook een beetje het geluk aan zijn zijde, in zijn partij tegen Toon Baks. Toon Baks stond welliswaar slecht, maar kon toch op de 57e zet remise forceren, maar hij overzag dat buitenkansje, en verloor daarna kansloos (7-9). 

De partij Bert Zijlstra – Dick Reurink was tot aan het middenspel enigszins gelijk opgaand. Daarna rond de 47e/ 48e zet nam de druk toe. Maar met Bert’s 50e zet kwam er weer wat lucht voor Reurink. Over en weer werden er fouten gemaakt. Maar nadat Dirk Reurink op de 65e zet opnieuw een remise combinatie miste, liet Bert Zijlstra hem niet meer ontsnappen (9-9). En met deze overwinning kwam Lelystad eindelijk op gelijke hoogte en de hoop was gevestigd op de laatste partij van Wiebren de Vries tegen Gert Wisselink.

In tijdnoodfase deed Wiebren rond de 48e zet de ene foute zet na de andere (vanwege de tijdnood kon hij niet de betere zetten berekenen) en Gert Wisselink hoefde niets anders te doen dan het capituleren van zijn tegenstander af te wachten. En rond de 53e zet was capitulatie inderdaad een feit. 

Eindstand (9-11).

==================================================

Damseizoen weer begonnen, goede start voor Lelystad

16/09/2017


Damteam Lelystad wint overtuigend 


In de 1e ronde van het nationaal damkampioenschap voor clubteams in de 2e klasse heeft het 1e team van damclub Lelystad fors uitgehaald tegen het combinatieteam Hartholt Olie  uit Heino. Met 7 -13 werd Hartholt Olie in eigen huis verslagen.


Met deze uitslag kwam het 10-tal van Heino nog goed weg,  want Dirk van Roozelaar kreeg de winst op een presenteerblaadje aangeboden. In een 1 zet diepe combinatie met doorbraak naar dam had hij de partij kunnen beslissen. Dirk overzag dat buitenkansje en Jan v d Kolk kon met een puntendeling wegkomen. 


Ook Valentino Tjokro had in een 4 om 2 eindstand tegen Henk Smit goede winstkansen, maar het blijven jagen op een stuk van Valentino lukte de Heino’er wonder wel. En de ontstane 3 om 1 stand was niet meer te winnen, met remise tot gevolg. 


Wiebren de Vries kwam in zijn partij tegen Jan Rensink in hevige tijdnood en in die tijdnoodfase blunderde hij, waardoor Rensink middels een hielslag op beslissend voordeel kwam, en Wiebren het kon opgeven. 


Maar met 5 overwiningen aan Lelystadse zijde viel er niets af te dingen op de overwinning van het Lelystadse 10-tal. 


De gedetailleerde uitslag: 


Hartholt Olie                    - Dc Lelystad 


1.  H. Smit                          - V. Tjokro                          1-1


2.  V. Lievense                  - R. Tong Sang                   0-2


3.  J. Rensink                     - W. de Vries                     2-0


4.  D. Dijk                            - S. Pryor                             0-2


5.  E. Ploeger                     - R. Mathoera                   0-2


6.  G. Klaseboer               - B. Zijlstra                         2-0


7.  W. Leijssenaar           - W. Groen                        1-1


8.  B. Straetemans          - C. Sluisdom                    0-2


9.  J. v d Kolk                     - D. van Roozelaar          1-1


10.M. Schotman              - R. Koendjbiharie          0-2


                                                                              ---------------------


eindstand                                                                         7-13


======================================================

18 februari 2017 Definitieve degradatie na teleurstellend seizoen


Het eerste team van damclub Lelystad delft het onderspit tegen mede degradatie kandidaat Heerenveen 2. 


De eerste uitslag liet lang op zich wachten, doordat invaller Wijnand Groen aanvankelijk goed partij gaf tegen G. van de Molen. De tactische opstelling leek goed uit te pakken. Wijnand had namelijk een speler van gelijk niveau qua rating, maar de gelijkwaardigheid was op het dambord na 30 zetten ver te zoeken. Van de Molen veroverde met enkele krachtzetten eerst de centrumvelden, en drukte de Lelystedeling daarna positioneel van het bord (0-2).


Gelukkig trok Sam Pryor korte tijd later de stand weer gelijk. Sam’s 28e zet leek een onschuldige opbouw zet, maar er zat veel meer achter. Zijn opponent U. Koopman mocht niet achter de twee aangeboden schijven lopen, vanwege een niet al te moeilijke, maar zeer venijnige plakker, met schijfwinst. Niet achterlopen zou Sam de mogelijkheid hebben gegeven om het klaverblad van de tegenstander in een wurggreep te nemen. Het eerste gebeurde, de tegenstander kroop achter twee stukken, en verloor eerst een schijf, en middels een schitterende combinatie daarna, met doorbraak naar dam pakte Sam de winst (2-2). 


Don Khedoe trof ook een speler van gelijk niveau Martin Boersbroek (995) en Don (993), maar veel bijzonders valt er over deze partij niet te vertellen, want het werd één grote hakpartij van begin tot end, waar Boersbroek zich het meest schuldig aan maakte. En nadat er over en weer nog drie schijven over waren besloten de heren de punten te delen (3-3). 


In de partij Boike Mathoera tegen Iepie Poepjes, ontstond de indruk dat Boike wellicht te vroeg tevreden was met remise. In een 4 om 4 stand waarbij mevrouw Poepjes nog ver op eigen speelhelft stond met haar schijven en Boike dus behoorlijk tempo voordeel had,  was doorspelen zonder meer een betere optie (4-4). 


Helaas liet Ricardo Tong Sang ergens in zijn partij tegen J. Jongsma de winst lopen. Het begon met een prachtig positioneel offer op de 45e zet. En daarna was het eigenlijk een kwestie van techniek, om zijn tegenstander op de knieën te dwingen. Maar door een verkeerde voortzetting of beter gezegd een verkeerde volgorde van de voortzettingen, vond Jongsma een eveneens prachtig tegen offer, waarna de rollen omdraaide en Ricardo hard moest werken om remise veilig te stellen (5-5).


De spanning was op dat moment te snijden. 


Een goede voorbereiding is vaak het halve werk, ervoer Cyril Sluisdom in zijn partij tegen J. Modderman. Het toeval wil dat Cyril alle partijen uit deze competitie van Modderman, had nagespeeld en daardoor precies wist, waar deze speler in klassieke standen op aanstuurt. Op zijn 34e zet echter, speelde modderman een lok zetje, door een damcombinatie open te zetten. De Lelystedeling trapte hier niet in, en in het verdere verloop van de partij bleek de zogenaamde lok zet juist een positioneel zwakke zet te zijn. Want vanaf dat moment lag het initiatief volledig bij Cyril Sluisdom.  Alle trucks en valletjes van Modderman ten spijt (7-5).


En Lelystad nam na 4 uur spelen eindelijk de leiding. 


Maar helaas was de vreugde van korte duur, want Cees Barends liet zijn tegenstander J. Veld met een simpele 1 om 1 ruil doorbreken. En die doorbraak was voldoende voor Heerenveen om de stand weer recht te trekken (7-7). 


Wiebren de Vries miste in het eindspel tegen M. Zijlstra tot 2 keer toe de remise variant. En trapte uiteindelijk door damblindheid in een simpele 1 om 2 en het was over en uit (7-9). 


Bert Zijlstra had tegen W. v/d Molen een gelijkwaardige partij, maar op de 54e  zet offerde Bert merkwaardig genoeg een schijf, wat sommige omstanders niet zo goed begrepen, althans de noodzaak van dat offer. Meteen richting de damlijn met bijvoorbeeld 30-24 was wellicht beter,omdat hij uiteindelijk met een schijf meer  het eindspel in zou gaan. Van de Molen zou namelijk zelf moeten offeren om ook door te breken. Maar na een 10 tal zetten werd tot remise besloten (8-10). 


In zijn partij tegen R. Veldstra zou Valentino een schijf verliezen. Maar na lang nadenken en rekenen toch een doorbraakcombinatie. Er verdwenen maar liefst 5 schijven van het bord en slechts 3 van Valentino’s tegenstander. Het was voor van de Velde dan ook niet zo moeilijk om remise te maken, want dan was de buit ook binnen voor Heerenveen. 


Eindstand (9-11).


================================================

4 februari 2017


Huilen met de pet op voor dammers Lelystad 


De wedstrijd tegen Roden/Leek uit Leek was voor damclub Lelystad huilen met de pet op. Maar liefst 4 spelers delfden het onderspit.


Invaller Hans Larooij was de eerste die het onderspit moest delven. Op zich speelde Hans een goede partij in de Hollandse opening. Bij zet 30 ging Hans echter in de fout, door een verkeerde ruil. Was de ruil goed genomen en naar het centrum gericht was de stand gelijk gebleven (2-0). 


Cees Barends moest diep gaan voor de remise tegen Jouke de Haan. Maar na noeste arbeid gelukte het hem veilig de remise haven te bereiken (3-1).


 Cyril Sluisdom trof per toeval een oud bekende. In 2014 in de bondscompetitie en in Paramaribo tijdens het Roethof Open toernooi, Bert Begeman nam geen risico’s gezien zijn ervaring in 2014, En speelde voorzichtig maar wel gedegen naar een veilige remise toe (4-2). 


Tegen Dennie van Dijk ging Bert Zijlstra gelijk op. Dwz tot kort, na het spannende middenspel, want daarna moest Bert, zeer alert manuvreren, om niet in gemene valletjes te trappen. En dat is over het algemeen Bert wel toevertrouwd, en hij haalde zonder problemen de remise haven (5-3). 


Ricardo Tong Sang trof de topscoorder Eric van Sonderen van Roden/Leek, die op dat moment 12 uit 8 gescoord had. Niets wees er op dat laatst genoemde zijn score naar 14 punten zou tillen, maar vakkundig werd Ricardo naar een moeilijk te hanteren middenspel gemanuvreerd, om het later in het eindspel definitief af te maken (7-3). 


Wijnand Groen en Dirk van Roozelaar hebben tegen respectievelijk Jaap Huizinga en Bert Honderd alles gegeven wat ze in huis hadden, maar de meer ervaren tegenstanders van Roden/Leek met bovendien ook hogere ratings bleken toch te sterk en beide Lelystedelingen moesten buigen (11-3). 


De tegenstander van Sam Pryor Fokke Smid, met een lagere rating hield Sam aardig bezig. Want wat Sam ook probeerde, werd door zijn tegenstander doorzien, met als gevolg een enigszins teleurstellende remise voor Sam (12-4). 


Valentino en Jan Harm Alkema gaven elkaar geen duimbreed toe en wat iedereen verwachtte gebeurde, namelijk een gelijkwaardige remise (13-5). 


Intussen was Wiebren de Vries bezig met een partij welke alle belangstelling trok. Iedereen was immers al uitgespeeld. Bijna alle omstanders taxeerden ondanks het materiaal voordeel van Wiebren de uitslag op remise. Bij normaal goed spel van zijn tegenstander en naamgenoot Roel de Vries, zou de partij n.l. ook in remise zijn geëindigd. Maar tot ieders verbazing posteerde Roel de Vries zijn dam precies op het verkeerde veld, en met een simpele 1 om 2 besliste Wiebren de langste partij van de dag in winst. 


Eindstand (13-7).


=====================================================

28 januari 2017

Doek valt na 3 seizoenen 1e klasse


Het zwaar gehandicapte damteam van Lelystad, welke al weken enkele vaste sterke basisspelers noodgedwongen moet missen door uiteenlopende persoonlijke omstandigheden, liep zaterdag j.l. opnieuw averij op in Leeuwarden. Om toch enigszins verassend te zijn werd een tactische opstelling uit de hoge hoed getoverd, welke ook bijna tot succes leidde.


Dat bord 1 voor de meesten van dit verzwakte team van Lelystad, een probleem zou worden werd vooraf dan ook ingecalculeerd. Dirk van Roozelaar aan bord 1 werd in een verraderlijke kettingstelling genomen, welke zijn tegenstander Jan Algra een volle schijf en later ook nog de partij opleverde (2-0). Latere analyse gaf echter aan dat Dirk van Roozelaar, met een zelfde soort slagzet drie zetten later de verloren schijf terug kon winnen. Geen garantie uiteraard dat de uitslag anders zou zijn, maar in ieder geval zou de strijd met gelijke stukken verder kunnen gaan. 


Boike Mathoera hield zijn op papier veel sterkere tegenstander Bob Nuys keurig op remise. Tot vervelens toe bood Bob Nuys wel meer dan drie keer remise aan. Niet helemaal in de haak volgens de regels, maar ook dat soort vervelende zaken komen voor af en toe voor (3-1). 


Valentino Tjokro had zijn handen vol aan het stug verdedigende spel van Lucas Huitema. Maar op de 39e zet beging laatst genoemde toch een positionele fout, waarna Valentino een doorbraak combinatie kon nemen.


Het spel ging nog wel even door, totdat Lucas Huitema op de 52e zet opnieuw in de fout ging, door achter een schijf van Valentino te kruipen. En de mokerslag die daarop volgde was meteen dodelijk (3-3). 


Bijzonder jammer was het gewonnen eindspel van Sam Pryor tegen Hylke Dykstra, welke door onnauwkeurig spel niet in winst werd omgezet, door de Lelystedeling. Maar met een teleurstellende remise moest hij uiteindelijk genoegen nemen (4-4). 


Bert Zijlstra speelde een gedegen partij tegen Nick de La Fonteyne. De heren gaven elkaar geen duimbreed toe, en na een enerverende strijd sloten zij de vrede (5-5). 


Hetzelfde geld voor de partij van Cees Barends tegen Theo Wolthers (6-6). 


De partij tussen Don Khedoe en Bernard Post ging lange tijd gelijk op, totdat Don op zijn 34e zet met het foutieve (8-12) vervolgde. Bernard Post liet dit buitenkansje niet aan zijn neus voorbij gaan. Hij combineerde vervolgens door eerst 4 schijven weg te geven en 3 terug te pakken maar wel met doorbraak naar de dam. Don knokte voor wat hij waard was en haalde alles uit zijn trukendoos om toch nog remise te halen, maar het mocht niet meer baten (8-6). 


Ricardo Tong Sang had het bepaald niet makkelijk tegen de enige vrouw in het team van De Oldehove mej. Munkhtuya Nasanbayar. Het eindspel vereiste uiterste nauwkeurigheid en volledige concentratie van Rik. Maar dat was hem wel toevertrouwd. En hoewel hij er diep voor moest gaan bereikte hij zonder kleerscheuren de remise haven (9-7). 


De partij Cyril Sluisdom tegen Geoffrey de La Fonteyne was ogenschijnlijk in het voordeel van de Lelystedeling qua materiaal. Maar niets is wat het lijkt. Want op geen enkele manier kon Cyril de winst vinden. En ook hij moest met remise genoegen nemen (10-8).


De partij Wiebren de Vries tegen de veel sterkere Oege Dijkstra met een rating van maar liefst 1284 was een waar spektakel. Wiebren liet zich niet beïnvloeden door de hoge rating van zijn opponent en ging volop in de strijd. En zijn strijdlust zonder vrees werd met een gave remise beloond (11-9). 


Een nipte overwinning voor de Oldehove, welke misschien met een beetje meer geluk ook wat anders had kunnen uitvallen, maar dit is een feit. En hiermee is het doek ook definitief gevallen. Lelystad zal het volgend seizoen in de landelijke tweede klasse moeten gaan doen.


 ===============================================================


21 jan 2017 Damvereniging Lelystad strijdend ten onder tegen Hijken DTC 2.

Ricardo Tong Sang was als eerste uit, maar tot aan de 55zet is hij geen moment in gevaar geweest en eindigde de partij tegen Rik Smit in een gelijkwaardige remise (1-1). 

In zijn partij tegen Gerhard Dunning beging Cyril Sluisdom een verschrikkelijke blunder. De combinatie die hij zag en uitvoerde was verkeerd gezien. Dunning kon n.l. op twee manieren twee schijven slaan en dat laatste had Cyril compleet overzien, met een akelige nul als resultaat (1-3).  

In zijn partij tegen Herm Jan Brascamp leek Don Khedoe in het eindspel even positioneel wat beter te staan, maar Brascamp vond op het juiste moment de bevrijdende ruil naar remise (2-4). 

Boike Mathoera had beslist een ongelukkige paring. Hij trof n.l. Jan Mente Drent met een rating van 1340, maar liefst 400 rating punten meer dan Boike. Op de 31e zet nam Drent een ruil als voorbereiding op de hielslag die daarna volgde. Boike moest het vanaf dat moment met een schijf minder doen, en dat was voor de dammer uit Hijken, een kwestie van geduld, om de 2 punten binnen te halen (2-6). 

Op de 26e zet verraste Wiebren de Vries zijn tegenstander Benjo Verberkt met een schitterende combinatie. Wiebren met zwart gaf eerst twee schijven weg en won er daarna drie omdat verberkt op slag bleef staan zoals dat zo mooi heet, en niets tegen de achterloop van Wiebren de Vries kon uitrichten. Verberkt ging nog lang door, maar Wiebren vlocht  rond de 44e zet opnieuw een gemene combinatie in de stand welke dit keer meteen vernietigend was (4-6). 

Dirk van Roozelaar ging redelijk goed tegen de meer ervaren Bert Dollekamp, tot er op de 46e zet een combinatie in kwam, welke Dirk als het ware zelf had ingeluid, door achter een vijandig stuk te kruipen. Bert Dollekamp liet vervolgens drie stukken slaan en sloeg toe, met een doorbraak combinatie (4-8). 

Ook Cees Barends trof een speler (Henk Kalk) met een veel hogere rating. Maar dat was aan bord 1 wel verwachtbaar. Op de 44e zet offerde Henk Kalk een schijf om op Cees Barends rechtervleugel te kunnen doorbreken. Met gelijke stukken maar een gunstigere stand en bovendien nog de mogelijkheid van zijn tegenstander om nog twee dammen te halen, heeft Cees Barends doen besluiten toch maar op te geven (4-10). 

Eindelijk had Sam Pryor succes met zijn favoriete openingszet 31-27 . Op de 50e zet werd zijn opponent Jaap Knipper gedwongen een schijf weg te geven. Het prachtige eindspel wat daarna volgde was een lust voor het oog. Sam op zijn beurt offerde n.l. ook een schijf om doorbraak mogelijkheden van zijn tegenstander tot een minimum te beperken en om intussen zelf zo snel als mogelijk de damlijn te bereiken. Het leek de middag van de offers wel, want opnieuw offerde zijn tegenstander, om door te kunnen breken. De 4 om 3 stand (met 4 schijven voor Sam) die toen ontstond, vereiste uiterst nauwkeurig spel en opperste concentratie voor beide spelers maar met name voor de Lelystedeling die naar winst moest zien te schuiven. Maar vastberaden en met vaste hand schoof Sam de partij naar winst (6-10). 

Bert Zijlstra kwam rond de 47e zet wel een schijf voor tegen opponent Berend Plijter maar laatst genoemde had goed berekend dat de overgebleven stand niets meer zou opleveren dan een puntendeling, hetgeen ook geschiedde (7-11). En hiermee was het winnende punt voor Hijken binnen.

Ook in de laatste bijzonder spannende partij tussen Valentino Tjokro en Siep Buurke werd gebruik gemaakt van het offer, welke zoals eerder vermeld veelvuldig van stal werd gehaald. Deze keer was het Valentino die hier gebruik van moest maken. Maar zelf met een schijf minder wist Valentino zich kranig te weren, en tot teleurstelling van zijn tegenstander het punt veilig te stellen (8-12). 

Een uitslag tegen de koploper waarmee te leven valt. Was de jammerlijke blunder van Cyril Sluisdom niet voorgevallen had de einduitslag misschien nog wat gunstiger geweest.

 ========================================================================

10-12-2016 MTB Hoogeveen2 ook te sterk voor het Lelystadse damteam 


Op de 24e zet werd Valentino Tjokro onaangenaam verrast met een 2 om 3 doorbraakcombinatie, welke zijn tegenstander Gert Bosker 2 schijven opleverde. In zijn poging een schijf terug te winnen, zag hij in een flits een volgende combinatie aankomen, dit liet Valentino zich niet meer bewijzen en gaf zich gewonnen (2-0). 


Boike Mathoera speelde een gedegen positiepartij tegen de zeer ervaren Jan Bazuin. Beide spelers gaven elkaar echter geen duimbreed toe en, tekenden na een enerverende strijd uiteindelijk toch de vrede (3-1). 


Met zijn vervolg 27-22 op de 31e zet leek Alexander Slot een schijf te gaan winnen in zijn partij tegen Lelystedeling, Don Khedoe. Maar de ruil die daarop volgde was genoeg om de snode plannen van Alexander Slot te verijdelen. Maar op de 42e zet maakte Alexander Slot toch een fout, welke rigoureus  door Don werd afgestraft (3-3). 


Huub Nollet moest het opnemen tegen een van de vele jeugdspelers van het Hoogeveense team, Wouter Sosef. En dat de 12 jarige Wouter Sosef goed kan dammen bewees hij rond de 36e zet, met een venijnige damcombinatie, waarbij hij maar liefst 5 schijven weggaf om daarna met een drieslag dam te halen. Maar de schade voor Huub bleef beperkt, want de overgebleven 5 om 5 nadat de dam onschadelijk was gemaakt, was voor Huub voldoende om er minimaal remise uit te slepen (4-4). Tot dit moment ging de strijd nog gelijk op. 


Maar het team van Hoogeveen had nog meer gevaarlijke jeugd spelers ingezet. Op de 19e zet voerde Nicole de Vries, de 13 jarige kampioen van Nederland bij de meisjes pupillen  ook een combinatie uit tegen Sam Pryor, wat resulteerde in verlies van twee schijven. Sam kon vrijwel direct een schijf terug winnen en hoopte hiermee nog wat compensatie te kunnen verkrijgen, maar Nicole drukte Sam langzaam maar zeker de afgrond in (6-4). 


Rond zet 34 kwam Ricardo Tong Sang geforceerd door tegenstander Aike Smid een schijf achter, maar Ricardo bleef keihard doorknokken tot hij op de 61e zet de remise grens bereikt had. En enigszins opgelucht tekende hij de vrede (7-5). 


Cees Barends liet in zijn partij  tegen Gerard Bruins in het late 3 om 3 eindspel zich beetnemen. Door een slim offer bereikte zijn opponent eerder de damlijn en won (9-5).


In de parij tussen Cyril Sluisdom en Be Brakels bleef het tot de 45e zet bijzonder spannend, met een licht positioneel voordeel voor Brakels. Twee zetten later waren de rollen  ineens omgedraaid, doordat Cyril een sterk stuk op het strategische veld 24 posteerde. De beste zet voor Brakels op dat moment was het offeren van een schijf welke hem uiteindelijk de partij kostte (9-7). 


Bert Zijlstra had het bepaald niet makkelijk tegen de op papier sterkste speler van dat team Be Eggens met een rating van 1228. Op de 21e zet offerde Bert een schijf, omdat de druk op zijn korte vleugel toenam. Dit offer bleek noodzakelijk, want ook de computer koos voor datzelfde offer zij het twee zetten later. Maar ondanks de schijf achter hield Bert het hoofd koel en moest routinier Be Eggens met remise genoegen nemen (10-8). 


Wiebren de Vries deed alles wat hij kon om Lelystad toch minimaal aan een punt te helpen. Maar zijn ervaren tegenstander Meint de Vries, zag kans met twee schijven door te breken. En daardoor kon Wiebren ondanks de dam die hij haalde niet meer bereiken dan een punten deling. 


Eindstand (11-9).


=====================================================

26 november 2016

Verzwakt damteam Lelystad niet opgewassen tegen Ons Genoegen Drachten.


Rond de 13e zet met nog geen uur gespeeld te hebben blunderde Wijnand Groen in zijn partij tegen Wopke de Vries. Wijnand dacht een doorbraak te hebben, maar dat was slechts een gedachtenkronkel, want nadat Wijnand twee schijven had weggegeven, kwam hij tot zijn schrik erachter dat zijn tegenstander op twee manieren kon slaan. Wijnand liet het zich niet verder bewijzen en gaf meteen op (0-2).

In zijn partij tegen Jeroen Cremers werd Ricardo Tong Sang verrast met een slimmigheidje. Jeroen Cremers nam een twee om twee doorbraak. Ricardo kon de opmars naar dam van zijn tegenstander wel verhinderen, maar na de één om één ruil naar voren kwam de te ver naar voren gedrongen schijf van Ricardo onder zware druk te staan. Ricardo verloor die schijf en even later de partij (0-4).

Rond de 34ste zet ontstond er een situatie in de klassieke partij tussen Cyril Sluisdom en Eake Roosma, waarbij laatst genoemde speler geen goede zet meer had. Elke zet op dat moment kostte namelijk een schijf. Dat gebeurde ook maar door een slim offer van Roosma en goed verdedigend werk, viel er voor Cyril uiteindelijk niet meer te halen dan één punt (1-5).

De strijd tussen Huub Nollet en MF Gabriël Heerema was een taaie positiespel, waarbij Gabriël Heerema pas rond de 50ste zet grip op het spel van zijn tegenstander kreeg. En vanaf dat moment was het voor de sterkste speler van Drachten met een rating van 1391  slechts een kwestie van geduld (1-7).

De remise van Cees Barends tegen Richard Koot was goed voor een blauwe vermelding op internet, en terecht, want Cees kwam geen moment in gevaar tegen een speler met een rating welke ruim 200 punten hoger ligt dan die van Cees Barends (2-8).

Dirk van Roozelaar speelde een goede positie partij, maar vergat in het overmachtseindspel de beslissende dreun uit te delen. Dirk had in dat eindstandje reeds alle belangrijke velden in bezit, en verhinderde het damhalen van zijn tegenstander Anne Veenstra maar na een verkeerde voortzetting van Dirk kon Veenstra ongehinderd dam halen, met een puntendeling als gevolg (3-9).

Valentino Tjokro en zijn tegenstander Iskander Al Sarayfi zorgden samen voor een ware demonstratie klassiek spel, maar rond de 47ste zet koos Valentino noodgedwongen voor een remisecombinatie. Hij kwam daarbij wel een schijf achter, maar haalde zonder problemen de damlijn en daarna de remise (4-10).

Tot de 49e zet ging het in de partij tussen Peter Achterstraat en Boike Mathoera redelijk gelijk op. Maar omdat Boike dreigde vast te lopen , was hij gedoemd een schijf te offeren. Maar de schade met een stuk minder bleek niet te kunnen worden gerepareerd (4-12).

De stand die na de 34ste zet ontstond in de partij van Sam Pryor tegen Henk Jonker gaf weinig hoop voor de Lelystedeling omdat Henk Jonker het centrum volledig beheerste. Sam bleef echter knokken voor een goed resultaat maar in het eindspel maakte Jonker middels een prachtige combinatie een einde aan alle illusies van de Lelystedeling (4-14).

Een fraaie positiepartij ontstond in de partij van Bert Zijlstra tegen de op één na sterkste speler van het damteam van Drachten. Ondanks het hoge ratingverschil (186) bleef Bert van begin tot eind fier overeind. En Jan Hoogterp  kreeg geen kans om de goed spelende Bert aan het wankelen te brengen met een gelijkwaardige remise als gevolg.
Eindstand 5-15.

==================================================

12 november 2016

Zwaar seizoen voor Lelystads damteam

ook de 5e wedstrijd van dit seizoen in de landelijke 1e klasse A ging verloren. Nog 6 kansen op punten en die zullen gepakt moeten worden wil de vereniging nog een jaar in de 1e klasse spelen.
De beheerder van de website wacht nog op het echte wedstrijdverslag.

=================================================

29 oktober 2016

vierde verlies op rij voor Damclub Lelystad. Het verzwakte team van Lelystad (de 2 spelers met de hoogste rating ontbraken) ging onderuit tegen het gelijkwaardige Dokkum.
Het echte verslag volgt zsm (de pc van de schrijver van de stukjes is nog steeds buiten werking en de website beheerder was niet bij de wedstrijd aanwezig)

 

===============================================================

DAMDAG   LELYSTAD   19   NOVEMBER  2016 


Damvrienden en damvriendinnen,


Op zaterdag  19 november 2016  organiseert de damvereniging "LELYSTAD"


haar jaarlijkse DAMDAG. 


Het evenement zal  gehouden worden in “Het Palet”


Het adres hiervan is:  Voorhof 18 ,  8212 CA  Lelystad


Met Openbaar Vervoer: Vanaf station Lelystad met Lijn 5 en uitstappen op halte


PLANTAGEBRUG.


Wil je vanaf het station afgehaald worden, bel dan even 06-16302980


(wel op tijd bellen, in ieder geval voor 9.30 uur) 


AANVANG  :  10.00 uur en iedereen wordt verzocht om 09.45 uur aanwezig te zijn. 


Er kan worden deelgenomen door personen vanaf 12 jaar,  in  een Hoofdklasse,


Eersteklasse,   of Tweedeklasse en bij voldoende deelname zal er ook een


Huisdammers en/of Jeugdklasse gevormd worden. 


Er wordt gespeeld in groepen van 4 personen en per groep zijn er 2 prijzen te winnen.


Tevens is er voor elke klasse een fraaie wisselbeker beschikbaar. 


Het speeltempo is 1 (één) uur per speler voor de gehele partij. 


Bij gelijk eindigen volgt 3x een barrage van 5 minuten, daarna loten.  


Het inschrijfgeld  bedraagt 4 euro per deelnemer vanaf 18 jaar en 2,50 euro


voor jeugdigen t/m 17 jaar.  


De aanmelding kan geschieden door invulling van onderstaand strookje, door


telefonische aanmelding of per e-mail tot uiterlijk vrijdag 18 november a.s.


 -- 19.00 uur -- , bij de volgende personen: 


D.J. van Roozelaar  Rozengaard 15-53   8212 DL  Lelystad   tel.: 0320–249847


of per e-mail:        djvanroozelaar01@hetnet.nl  of 06-16302980 


C.L.Sluisdom         Den Essenburg 18   8219 BG   Lelystad   tel.: 0320-255096


of per e-mail:        sluis864@planet.nl   of  06-53716007 


-------------------------------------------------------------------------------------------------


NAAM             ADRES                         WOONPLAATS             KLASSE


1.


2.


3.


4.


=====================================================

15-10-2016

Burenstrijd op het dambord
De polderderby tussen de dammers van Lelystad en Emmeloord eindigde in een overwinning voor Emmeloord. Daar Lelystad met een verzwakt 10-tal moest aantreden waren ze vooraf tevreden met een gelijkspel.  De basisspelers Bert Zijlstra en Wiebren de Vries ontbraken, om verschillende redenen.
Robby Koendjbiharie was de eerste die bezweek onder de druk van B.Jonker. Op de 21e zet liet Robby zich verrassen door een 3 om 3 damdoorbraak. (2-0)
Niet lang daarna kwam Dirk van Roozelaar een schijf achter, doordat hij zich met alle geweld probeerde te bevrijden uit de klaverblad opsluiting, waarin hij was terechtgekomen. Dirk hield het nog lang vol, maar moest op gegeven moment toch buigen voor de sterke J.Post. (4-0)
Door een foutje van tegenstander K.Veldstra, kon Sam Pryor een simpele 2 om 2 doorbraak nemen. De poging van zijn tegenstander om damhalen te verhinderen, werd hem direct fataal. Sam kon nu combineren en er een definitief einde aan maken. (4-2)
Het was de dag van de combinaties want rond de 42e zet werd ook Cees Barends slachtoffer van een combinatie. Jammer was het dat Cees, een zet eerder, een mogelijkheid om waarschijnlijk winnend voordeel te behalen, over het hoofd zag. Coene kon met de combinatie een schijf winnen en uiteindelijk de partij. (6-2)
Wijnand Groen hield het heel lang vol tegen de sterkste speler van Emmeloord, IJsbrand Haven. In het late middenspel moest hij toch in IJsbrand zijn meerdere erkennen. (8-2)
Nu kwam echter Lelystad op stoom. In een fraai positie gevecht veroverde Huub Nollet alle strategische velden en ondanks een bord vol schijven moest T.Snoek het, na een fraaie combinatie, opgeven. (8-4)
De winst van Cyril Sluisdom op A.Scharft was goed voor een blauwe vermelding. Scharft stond wat makkelijker en bleef daardoor fel op winst spelen terwijl hij zeker 10 maal remise kon maken. Een verrassende combinatie van Cyril maakte een einde aan alle illusies van Scharft. (8-6)
Ook Valentino Tjokro speelde een fraaie partij. Hij zette zijn favoriete flankaanval op en drukte daarmee zijn tegenstander, A.Hoonstra, langzaam maar zeker de afgrond in. (8-8)
Het werd nu dus spannend. Ricardo Tong Sang ging lange tijd gelijk op, maar in het eindspel met slechts enkele schijven op het bord, ging Ricardo alsnog de fout in tegen J.van de Reest. (10-8)
Op de 16e zet werd Gideon de Bruin slachtoffer van een prachtig op 2 manieren uit te voeren zetje naar dam. (zet de stand op toernooibase maar stil en kijk hoe!) Gideon kon dit alleen voorkomen door het geven van een schijf en proberen door snel spel zijn tegenstander in de problemen te brengen. Maar dat lukte niet, want Marty van Houtert kon dat goed weerleggen en de verloren schijf bleef Gideon de hele verdere partij parten spelen met verlies als gevolg. (12-8)
Einduitslag dus 12-8
 

==================================================

1 oktober 2016


Dammers ‘Lelystad’ verliezen voor de tweede keer. 


In de 1e ronde was het Heerenveen dat met 11-9 aan het langste eind trok. In de 2e ronde moest ‘Lelystad’ het opnieuw tegen één van sterkste teams opnemen, nl. EDC Enschede.
Al na 2 uur spelen werden de eerste klappen uitgedeeld door EDC. Boike Mathoera kon het niet bolwerken tegen de zeer ervaren Gino Schirinzi (0-2).


 Wijnand Groen dacht een remisevariant gevonden te hebben. Hij nam een verassende ruil, maar zijn berekening bleek niet juist en hij verloor kansloos van J.Wilbrink (0-4).Huub Nollet, die door ziekte van hem en zijn vrouw noodgedwongen van zijn vakantieadres was teruggekeerd, voelde zich toch nog net fit genoeg om aan deze wedstrijd deel te nemen. Het werd een spannende positiepartij waar de beide heren elkaar geen duimbreed toegaven met  een gelijkwaardige remise werd tegen Zdoroviac tot gevolg (1-5).


EDC ging rustig verder met winnen, want ook Robby Koendjibiharie  moest in H.Borgman zijn meerdere erkennen (1-7).


 Cees Barends verzachtte het leed iets door het volgende puntje voor ‘Lelystad’ binnen te slepen. Een gedegen positie partij tegen J.Schoo resulteerde in een verdiende puntendeling (2-8).


 Sam Pryor leek lange tijd gelijk op te gaan met zijn tegenstander maar in het eindspel bleek Chartoriyski  toch te sterk (2-10).


De enige winstpartij kwam van Cyril Sluisdom. Een volkomen gelijkwaardige partij, maar een positioneel foutje van Luit Haan bracht plotseling een einde aan de gelijkwaardige positie en Sluisdom liet zich dit buitenkansje niet meer aan zijn neus voorbijgaan (4-10).


Wiebren de Vries mocht in een moeilijke tijdnoodfase zelfs blij zijn met een puntendeling tegen de sterk spelende R.Keijzer (5-11).


Bij deze 5 punten voor het Lelystadse team zou het blijven, want ook Bert Zijlstra moest in Juri Geisenblas zijn meerdere erkennen (5-13).


Ricardo Tong Sang had remise in handen tegen Jeroen Goudt, maar vergiste zich in de afwerking en gaf per abuis een schijf weg, waarna er geen redden meer aan was. De fikse nederlaag was hiermee een feit (5-15).


==================================================

17 september 2016

Lelystad mist kans op enorme stunt in en tegen Heerenveen

Doordat de pc van de vaste schrijver van deze stukjes momenteel niet werkt een kort verslagje van de beheerder van de website.
Voordat de wedstrijd begon was de insteek dat we meer dan 5 bordpunten wilden halen na het 15-5 verlies van 2 jaar geleden tegen deze tegenstander. Dat is meer dan gelukt en iedereen (inclusief de spelers van Heerenveen) was het er over eens dat we bijna een wedstrijdpunt haddden gehaald. Nu bleven we steken op 9 bordpunten en dus geen wedstrijdpunt, maar het heeft er zeker ingezeten.
Sommige van onze spelers zetten een zeer goede prestatie neer, sommigen haalden hun nivo en 1 speler baalde met name enorm van zijn (onnodige) verlies die er voor zorgde dat het 10e bordpunt niet gehaald werd. Van alle varianten die er in het late middenspel waren koos hij precies de enige die voor verlies zorgde, alle andere waren minimaal remise...
Dus als team een lichte kater en voor Gideon een hele grote....
alle partijen staan volledig naspeelbaar op toernooibase of via de link landelijk team van deze website

====================================================

2 September 2016

Nieuwe seizoen gaat beginnen.
De clubavonden gaan weer van start en de externe competities beginnen binnenkort ook weer.
Na een hopelijk goede rust periode voor iedereen hopen we op mooie resultaten maar vooral op veel spelplezier !

==================================================================

Juni 2016

Uitslagen sneldam kampioenschap

Met een grote opkomst kon er gesproken worden van een geslaagde sneldam avond als afsluiter van de clubavonden.
iedereen kan nu gaan genieten van een damvakantie of juist van het spelen van wat zomer toernooien.
Tot volgend seizoen !


Uitslag sneldamkampioensschap 2016:


                      GROEP A:


                                   1 e RONDE

     UITSLAG

1. Tong Sang                              -10.

nn

2. Khedoe                                   -  9. Mathoera

2  –  0

3. Sluisdom                                -  8. Barends

1  – 1

4. Pryor                                      -  7. de Vries

0  –  2

5. Zijlstra                                   -  6. de Bruin

1  –  1


 

                                   2 e RONDE

     UITSLAG

10.                                                -  6.de Bruin   

nn

  7. de Vries                                  -  5.Zijlstra 

1  –  1

  8. Barends                                  -  4. Pryor   

2  –  0

  9. Mathoera                                -  3. Sluisdom 

2  –  0

  1. Tong Sang                               -  2.Khedoe  

2  –  0


 

                                   3 e RONDE

     UITSLAG

2. Khedoe                                      -10.

nn

3. Sluisdom                                   -  1. Tong Sang

0  –  2

4. Pryor                                         -  9. Mathoera

2  –  0

5. Zijlstra                                        - 8.Barends

2  –  0

6. de Bruin                                      - 7.de Vries

0  –  2


 

                                   4 e RONDE

     UITSLAG

10.                                                    - 7.de Vries

nn

8.  Barends                                      -  6.de Bruin  

0  –  2

9. Mathoera                                     -  5.Zijlstra 

1  –  1

1. Tong Sang                                   -  4. Pryor   

2  –  0

2. Khedoe                                        -  3. Sluisdom

2  –  0


 

                                   5 e RONDE

     UITSLAG

3. Sluisdom                                      -10.

nn

4. Pryor                                           -  2. Khedoe    

2  –  0

5. Zijlstra                                         - 1. Tong Sang

2  –  0

6. de Bruin                                      -  9. Mathoera

1  –  1

7. de Vries                                       -  8. Barends

1  –  1


 


                                     6 e RONDE

nn

10.                                                    - 8.Barends

2  –  0

9.  Mathoera                                     - 7.de Vries

1  –  1

1.  Tong Sang                                    - 6.de Bruin  

2  –  0

2.  Khedoe                                        -  5.Zijlstra 

2  –  0

3.  Sluisdom                                     -  4. Pryor   

 


 

                                   7 e RONDE

UITSLAG

4. Pryor                                          -  10.

nn

5. Zijlstra                                         -  3. Sluisdom

0  –  2

6  de Bruin                                        -  2. Khedoe  

2  –  0

7. de Vries                                         -  1. Tong Sang

0  –  2

8. Barends                                          -  9.Mathoera

0  –  2


 


                                   8 e RONDE

UITSLAG

10                                                       - 9.Mathoera

nn

1. Tong Sang                                       - 8.Barends

2  –  0

2. Khedoe                                           -  7.de Vries

1  –  1

3. Sluisdom                                         -  6.de Bruin  

2  –  0

4. Pryor                                               -  5.Zijlstra 

2  –  0


 

                                   9 e RONDE

UITSLAG

5. Zijlstra                                             -10.

nn

6. de Bruin                                          -  4. Pryor   

2  –  0

7. de Vries                                            - 3. Sluisdom

2  –  0

8. Barends                                           -  2. Khedoe  

0  –  2

9. Mathoera                                         -  1. Tong Sang 

2  –  0


 


SCORETABEL    GROEP: ( A ).DEELNEMERS

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Bordpnt.

Pl.

1

Tong Sang

X

2

2

2

0

1

2

2

0

2

13

1

2

Khedoe

0

X

2

0

2

0

1

2

2

2

11(sb83)

4

3

Sluisdom

0

0

X

2

2

2

0

1

0

2

9(sb62)

7

4

Pryor

0

2

0

X

2

0

0

0

2

2

8

8

5

Zijlstra

2

0

0

0

X

1

1

2

1

2

9(sb76)

6

6

De Bruin

1

2

0

2

1

X

0

2

1

2

11(sb84)

3

7

De Vries

0

1

2

2

1

2

X

1

0

2

11(sb82)

5

8

Barends

0

0

1

2

0

0

1

X

0

2

6

9

9

Mathoera

2

0

2

0

1

1

2

2

X

2

12

2

10

NN

0

0

0

0

0

0

0

0

0

X

0

10


 VOORTSCHRIJDINGSTABEL  GROEP : ( A ). 

DEELNEMERS

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Bordpnt.

Pl.

1

Tong Sang

2

4

6

8

8

9

11

13

13

13

1

2

Khedoe

2

2

4

6

6

8

8

9

11

11(sb83)

4

3

Sluisdom

1

1

1

1

3

5

7

9

9

9(sb62)

7

4

Pryor

0

0

2

2

4

4

6

8

8

8

8

5

Zijlstra

1

2

4

5

7

7

7

7

9

9(sb76)

6

6

De Bruin

1

3

3

5

6

7

9

9

11

11(sb84)

3

7

De Vries

2

3

5

7

8

8

8

9

11

11(sb82)

5

8

Barends

1

3

3

3

4

6

6

6

6

6

9

9

Mathoera

0

2

2

3

4

6

8

10

12

12

2

10

 

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

10


    


               SNELDAMKAMPIOEN 2016


                      RIK TONG SANG


 


                      GROEP B: (1e ronde)


                          1 e RONDE

     UITSLAG

 1. Larooij                          -  6.Groen

0  –  2

 2. de Groot                        -  5.Koendjbiharie

0  –  2

 3.  de Jong                         -  4.Roozelaar

1  –  1


 

                          2 e RONDE

UITSLAG

  5.Koendjbiharie                - 3.de Jong

1  –  1

  6.Groen                              - 4.Roozelaar 

01-02-00

  1. Larooij                            - 2.de Groot   

2  –  0


 

                          3 e RONDE

UITSLAG

  2.de Groot                          -  6.Groen

0  –  2

  3.de Jong                           -  1. Larooij       

0  –  2

  4.Roozelaar                         - 5.Koendjbiharie

0  –  2


 


                           4 e RONDE

UITSLAG

   6.Groen,                            -  5.Koendjbiharie

1  –  1

   1. Larooij                          -  4.Roozelaar 

2  –  0

   2.de Groot                         -  3.de Jong

0  –  2


 


                           5 e RONDE

UITSLAG

  3.de Jong                            -  6.Groen  

2  –  0

  4.Roozelaar                        - 2.de Groot 

1  –  1

  5.Koendjbiharie                 - 1. Larooij       

2  –  0


 


 SCORETABEL      GROEP B (1e ronde):


DEELNEMERS

1

2

3

4

5

6

Bordpnt

Pl.

1

Larooij

X

2

2

2

0

0

6

 

2

De Groot

0

X

0

1

0

0

1

 

3

De Jong

0

2

X

1

1

2

6

 

4

Roozelaar

0

1

1

X

0

0

2

 

5

Koendjbiharie

2

2

1

2

X

1

8

 

6

Groen

2

2

0

2

1

X

7

 


 VOORTSCHRIJDINGSTABEL   GROEP B(1e ronde):


DEELNEMERS

1

2

3

4

5

Bordpnt

Pl.

1

Larooij

0

2

4

6

6

6

 

2

De Groot

0

0

0

0

1

1

 

3

De Jong

1

2

2

4

6

6

 

4

Roozelaar

1

1

1

1

2

2

 

5

Koendjbiharie

2

3

5

8

8

8

 

6

Groen

2

4

6

7

7

7

 


                      GROEP B: (2e ronde)


                          1 e RONDE

     UITSLAG

 6. Groen                            -1. Larooij

2  –  0

 5.Koendjbiharie                -2. de Groot

2  –  0

 4.Roozelaar                       -3. de Jong

2  –  0


 


                          2 e RONDE

UITSLAG

3.de Jong                             -5. Koendjbiharie

0  –  2

4.Roozelaar                         -6. Groen 

0  –  2

2.de Groot                           -1. Larooij

1  –  1


 


                           3 e RONDE

UITSLAG

6.Groen                              -2.de Groot 

2  –  0

1. Larooij                           -3.de Jong   

1  –  1

5.Koendjbiharie                 -4.Roozelaar 

2  –  0


 


                           4 e RONDE

UITSLAG

5.Koendjbiharie                 -6. Groen

2  –  0

4.Roozelaar                        -1. Larooij

2  –  0

3.de Jong                            -2.de Groot

2  –  0


 


                           5 e RONDE

UITSLAG

6.Groen                               -3.de Jong

1  –  1

2.de Groot                           -4.Roozelaar  

0  –  2

1. Larooij                            -5.Koendjbiharie  

1  –  1


 


 SCORETABEL  GROEP B (2e ronde):


DEELNEMERS

1

2

3

4

5

6

Bordpnt

Pl.

1

Larooij

X

1

1

0

1

0

3

 

2

De Groot

1

X

0

0

0

0

1

 

3

De Jong

1

2

X

0

0

1

4

 

4

Roozelaar

2

2

2

X

0

0

6

 

5

Koendjbiharie

1

2

2

2

X

2

9

 

6

Groen

2

2

1

2

0

X

7

 


 VOORTSCHRIJDINGSTABEL  GROEP B(2e ronde):


DEELNEMERS

1

2

3

4

5

Bordpnt

Pl.

1

Larooij

0

1

2

2

3

3

 

2

De Groot

0

1

1

1

1

1

 

3

De Jong

0

0

1

3

4

4

 

4

Roozelaar

2

2

2

4

6

6

 

5

Koendjbiharie

2

4

6

8

9

9

 

6

Groen

2

4

6

6

7

7

 


 VOORTSCHRIJDINGSTABEL  GROEP B


                (1e ronde + 2e ronde)


DEELNEMERS

1

2

3

4

5

Bordpnt.

Pl.

1

Larooij

0

3

6

8

9

9

4

2

De Groot

0

1

1

1

2

2

6

3

De Jong

1

2

3

7

10

10

3

4

Roozelaar

3

3

3

5

8

8

5

5

Koendjbiharie

4

7

11

14

17

17

1

6

Groen

4

8

12

13

14

14

2


                        WINNAAR GROEP B


                       ROBBY KOENDJIBIHARIE


 ======================================================================================

12-03-2016


Spectaculaire 13-7 overwinning in de nacompetitie van damclub Lelystad op Huizum2 uit Leeuwarden.

Tijdens de partij tegen Bart Adema, had Cees Barends het gevoel dat het een gelijk opgaande strijd was. Cees Barends zelf had niet door dat hij zo sterk stond, ontdekte hij tijdens het analyseren. De partij eindigde echter abrupt en verassend snel door een vrij simpele combinatie van Cees Barends. En de eerste overwinning voor het damteam was binnen (2-0). 

Niet al te lang daarna was het Boike Mathoera die zijn opponent Jillis van Kesteren, ook al met een combinatie verraste. Boike won hiermee een schijf en kon bovendien vrij naar dam doorlopen. Jillis liet zich dat niet bewijzen en gaf zich gewonnen (4-0). 


Een dubbele dreiging rond de 45e zet, kon Ricardo Tong Sang na een fout niet pareren. De slagenwisseling die daarop volgde kostte Ricardo maar liefst 2 schijven. En de ontstane 5 om 3 eindstand was voor tegenstander Henk Veldhorst een kwestie van geduld (4-2).


Cyril Sluisdom had een sterke positie opgebouwd tegen Tijs Talsma. Hij dwong hem tot uiterste krachtinspanning. En Tijs Talsma kon niet voorkomen dat de Lelystedeling geforceerd door kon breken en de partij opeisen (6-2). 


In zijn partij tegen Gerrit Reitsma wist Huub Nollet een heuse vastzetpartij op het bord te brengen. Reitsma zat aan alle kanten vast en kon geen goede zet meer bedenken en gaf op (8-2).  


Valentino Tjokro en Bert Zijlstra tegen respectievelijk Meinze Feenstra en Jan Terpstra gaven elkaar geen duimbreed toe en in een gelijkwaardige stand sloten de heren de vrede (10-4). 


Sam Pryor trof de sterkste speler van Huizum Jacob de Vries, met een rating van 1158. En hoewel Sam zich met man en macht probeerde te verdedigen, kon hij niet voorkomen dat de sterke Huizum speler langzaam maar zeker alle strategische velden veroverde. En daarna kon Sam niet anders dan opgeven (10-6). 


Rond 16.00 uur was de stand dus 10-6 in het voordeel van Lelystad. Maar desondanks was de spanning te snijden, want verliezen de twee spelers die nog bezig waren, te weten Wiebren de Vries en Gideon de Bruin, hun partij dan zouden wij bij die stand van 10-10 moeten snel dammen.
En aangezien dat in’t verleden tijdens een beslissingswestrijd al eens misging zat niemand daarop te wachten. Omdat bovendien beide spelers ook nog in tijdnood zaten, was de spanning extra te voelen. Vooral bij Wiebren de Vries die in die tijdnoodfase nog rustig zat na te denken.


Maar Wiebren die de druk blijkbaar niet meer aan kon bood plotsklaps remise aan, in een positioneel betere stand en met een schijfwinst. Toen zijn tegenstander Fedde van der Laan het remise aanbod accepteerde was het 11e punt binnen en klassebehoud gehaald.


Toen dit resultaat bekend was wist Gideon de Bruin dat hij de meest risicovolle oplossing kon kiezen en even later volgde een fraaie combinatie waarmee hij een goed gespeelde klassieke partij met een overwinning bekroonde, tegen Jan de Vos.


Eindstand derhalve 13-7 en het damteam van Lelystad kon opgelucht ademhalen, want na een slecht seizoen met weinig ups en veel downs handhaaft het Lelystadse team zich op de valreep toch nog in de landelijke 1e klasse KNDB. 


Alle spelers van harte gefeliciteerd, en tot volgend seizoen.


====================================================

27-02-2016 Lelystad wint belangrijke damwedstrijd in en tegen Rijnsburg (2e team)

Het was even een domper voor het damteam van Lelystad toen Valentino Tjokro zich de avond voor de wedstrijd afmeldde wegens een zware griep. Maar extra gemotiveerd en met maar één doel voor ogen, namelijk winnen, vertrok het Lelystadse damteam naar Rijnsburg, waar klokslag 12.00 uur de strijd losbarstte.

Het duurde heel lang voordat er een beslissing viel. Maar na ruim 3 uur spelen kwam Rijnsburgse Mariëlle Meijer met een remise voorstel, in haar partij tegen Sam Pryor. Sam die net een dam gehaald had, sloeg dit remise voorstel in eerste instantie af, maar zag na enig rekenwerk dat remise ook echt het hoogst haalbare was (1-1).

Ricardo Tong Sang zorgde in zijn partij tegen Casper Vroegop voor de eerste gestroomlijnde winst voor het team van Lelystad. De partij leek aanvankelijk gelijk opgaand. Maar naarmate de partij vorderde, nam Ricardo langzaam maar zeker de belangrijke strategische velden in bezit, en de rest was slechts een kwestie van techniek (1-3). 

Na een moeizaam seizoen wist Boike Mathoera op de valreep toch nog een partij te winnen. Zijn tegenstander Jack van der Plas kwam in een hekstelling terecht, waar hij naar later bleek niet goed mee wist om te gaan. Uiteindelijk moest van der Plas schijven offeren om uit de benarde situatie te geraken. Maar bezweek toch onder zware druk en door materiaalachterstand (1-5). 

Reserve speler Wijnand Groen nam op voortreffelijke wijze de honneurs waar. Hij hield niemand minder dan Rinus Kromhout met een veel hogere rating (182 punten meer dan de zijne) keurig op remise (2-6).

Gideon de Bruin trof aan bord 2 de sterkste speler van het Rijnsburgse 10- tal Albert Huisman. Gideon had het moeilijk in een interessante partij en kwam door een misser een schijfje achter te staan, maar dankzij een goed uitgevoerde remise combinatie naar dam kon zijn ervaren tegenstander inderdaad niet anders dan de remise aanbieden (3-7).

Wiebren de Vries trof in Nico Mul een goed en sterk verdedigend spelende tegenstander. Want ondanks zijn veel hogere rating (200) kon Wiebren zijn opponent niet klein krijgen en moest enigszins teleurgesteld met remise genoegen nemen (4-8). 

De doorbraak welke Jan Parlevliet tegen Huub Nollet nam strandde halverwege, omdat Huub dit vakkundig kon weerleggen (4-10). 

Bert Zijlstra werd aan tegenstander Arno Kooloos gekoppeld die toevalligerwijs ook precies dezelfde rating had, nl. 1064. En zoals verwacht gaven de heren elkaar geen duimbreed toe, en in een gelijkwaardige positiepartij tekenden zij de vrede. En  Bert haalde daarmee het 11e en winnende punt binnen (5-11). 

Invaller Cees Barends ondervond in het middenspel wel enige druk in zijn partij tegen Gera Hol, maar hield het hoofd koel en sleepte er toch moeiteloos een puntendeling uit (6-12). 

Cyril Sluisdom trof aan bord 1 een qua rating gelijkwaardige tegenstander. Het was een partij met wisselende kansen. De eerste helft van de partij was meer in het voordeel van Cees van der Bosch door de zwakke rechtervleugel van Cyril. Gaande weg de partij nam de Lelystedeling het initiatief over doordat hij kans zag de zwakke vleugel te ontwikkelen, maar meer dan remise zat er uiteindelijk toch niet in eindstand (7-13). 

Hiermee heeft het damteam van Lelystad zich een ticket weten te verschaffen voor de nacompetitie, welke op 12 maart plaatsvindt. Wie de tegenstander wordt in de nacompetitie is op dit moment nog niet definitief bekend, wel dat het een qua ratingsterkte gelijkwaardig team zal zijn. Bij winst handhaaft Lelystad zich in de landelijke 1e klasse, en bij verlies degradeert het team naar de 2e klasse.

Voorlopig kan het team tevreden zijn dat het de plek gehaald heeft waar het qua rating in deze klasse thuis hoort.  

==================================================================

13-2-2016 Dammers van VAD uit Amsterdam boeken ruime winst op het Lelystadse damteam.


Dirk van Roozelaar verloor rond de 10e zet een schijf. Het duurde daarna nog heel lang, maar de Lelystedeling moest uiteindelijk toch buigen voor Rob van Westerloo (0-2).


Op het sterke spel van de jeugdige dammer Dirk Vet, had Boike Mathoera geen antwoord en verloor kansloos (0-4). 


Gideon de Bruin trof opnieuw Arie Storm, die hij in september 2012, ook al wist te verschalken. Toen was de partij binnen enkele zetten uit. Arie Storm hield het deze keer wel langer uit, maar kon niet voorkomen dat Gideon ook nu weer aan het langste eind trok (2-4). 


Bert Zijlstra speelde een gedegen positie partij tegen Chris van Westerloo een van de 3 broers in dit team. Ze maakten beiden geen fout en deelden zoals verwacht ook de punten (3-5).


In zijn partij tegen Paul de Heus meende Cyril Sluisdom een dodelijke slagzet gevonden te hebben. Hij voerde de zet a-tempo uit kwam na afronding van de slag tot de pijnlijke ontdekking dat zijn doorbraak eenvoudig kon worden geëlimineerd. Met een schijf achterstand probeerde hij er nog wat van te maken, maar dat liet de ervaren de Heus niet meer toe (3-7). 


Wiebren de vries begon zeer voortvarend in zijn partij tegen Huub van der Vossen, maar na ruim drie uur spelen werd Wiebren langzaam op de knieën gedwongen (3-9).


Ook Huub Nollet trof dezelfde tegenstander als in 2012, Herman van westerloo, met dit verschil dat Huub toen het onderspit moest delven, maar nu moest Herman van Westerloo alle zeilen bijzetten voor een puntje. Maar die klus was de ervaren Herman wel toevertrouwd (4-10). En vanaf dit moment kwam er voor Lelystad geen enkel punt meer bij. 


Valentino Tjokro moest het opnemen tegen een bekende. Michel Horn is namelijk zijn clubgenoot bij damclub Almere, waar Valentino ook lid van is. Vooraf had Valentino aangegeven liever niet tegen Michel Horn te willen spelen. Maar helaas voor Valentino is de opstelling vooraf niet bekend. Maar achteraf blijkt waarom hij niet graag tegen Michel Horn speelde, hij verloor in een ogenschijnlijk gelijkopgaande positiepartij (4-12). 


Sam Pryor hield het lang vol, maar was niet opgewassen tegen de sterkste speler van VAD (4-14) en kort daarna kon ook Robby Koendjbiharie de schijven in de doos opbergen, want ook hij had geen schijn van kans tegen Hans Vermeulen. Eindstand (4-16). 


Doordat directe concurrent Kampen ook nipt verloor kan Lelystad zich nu opmaken voor de laatste belangrijke wedstrijd over 14 dagen, tegen RDC Rijnsburg, dat bij winst wellicht nog een plaats bied in de nacompetitie. Gelukkig voor Lelystad dat Kampen verloor, want de reis naar Rijnsburg zou anders nu al bijzonder zuur zijn geweest, als er niets meer te halen was.


edit webmaster : we zijn niet alleen afhankelijk van ons eigen resultaat in en tegen Rijnsburg we moeten ook nog hopen dat Samen Sterk haar sportieve plicht doet tegen Kampen ondanks het feit dat Samen Sterk al kampioen is.


==================================================

30-01-2016

Spannende dam strijd tussen Den Haag en Lelystad.

Het begon voor Lelystad zeer spectaculair aan bord 1 toen Gideon de Bruin met amper 20 minuten speeltijd op de klok zijn tegenstander Gerard de Groot, middels een combinatie verschalkte. De Groot, de op één na de sterkste speler van het Haagsche tien-tal, bekeek de overgebleven stand en gaf zich meteen gewonnen. Immers de schade was te groot om door te spelen (0-2). 

De teamleider van Lelystad hoopte op een positieve uitwerking op de rest van het team na zo’n vlotte overwinning.
Maar helaas kondigde de eerste nederlaag voor Lelystad zich al weer aan. Om onverklaarbare wijze gaf Dirk van Roozelaar zomaar een schijf weg, en bleef vanaf de 9e zet met een schijf minder spelen. En ondanks fel verzet kon hij de schade niet meer herstellen, en Harry Zandvliet nam met een grote grijns op het gezicht de punten in ontvangst (2-2). 

Boike Mathoera komt steeds beter in vorm en dat liet hij ook nu weer duidelijk merken, door de jonge talentvolle Berke Yigitturk op remise te houden (3-3).

Voor Robby Koendjbiharie geld hetzelfde. Hij speelde een uitstekende positie partij, met licht voordeel, tegen de op papier veel sterkere Frans van Eenennaam. En wist ook deze bekende sterke speler een punt af te snoepen (4-4). 

Omdat Ricardo Tong Sang een schijf recht zette, waarschijnlijk zonder dat vooraf aan te geven eiste zijn tegenstander Hein van Dee dat Ricardo de aangeraakte schijf zette. Er ontstond een korte woordenwisseling, maar gelukkig zonder gevolgen, want even later werd de vrede letterlijk en figuurlijk getekend met een puntendeling (5-5). 

De partij Cyril Sluisdom tegen Roy Bidesi was er één van wisselende kansen, maar een verkeerde inschatting van de kracht van de Ghestem doorstoot gaf Cyril Sluisdom plotseling de betere kansen. Er volgde een doorbraak combinatie, van de Lelystedeling en een spannend en zenuwslopend eindspel, welke uiteindelijk toch in remise eindigde (6-6).

Wiebren de Vries had zijn handen vol aan het sterke positiespel van de ervaren Frans Teijn. Maar meer dan een gelijkwaardige puntendeling zat er niet in (7-7). 

Valentino Tjokro leek het aanvankelijk moeilijk te gaan krijgen tegen een van de oud kampioenen van Suriname Pertap Malahé. Pertap kwam rond de 24e zet door een kleine combinatie een schijf voor, en 10 zetten later kwam hij zelfs een tweede schijf voor.  Maar dat was een bewust offer van Valentino om veilig de remise haven te kunnen bereiken, dit had Valentino goed berekend, want ondanks de 5 om 3 eindstand kon Pertap géén sluitende winstvariant vinden (8-8).  

Dit moment was een prachtig uitganspunt voor het Lelystadse team. Een stand van (8-8) met nog twee partijen te gaan had niemand bij aanvang durven dromen tegen dit sterke Haagse team.

Maar toen sloeg helaas het noodlot toe. Bert Zijlstra liet zich rond de 48e zet door Hans Giphart lelijk beetnemen door een simpel grapje. Twee geven met doorbraak naar dam, en even later was het uit (8-10).

De ontstane 4 om 3 stand van Huub met een schijf minder tegen Wim Bremmer was met twee zetten voor Huub nog eenvoudig remise te maken, maar waarschijnlijk door de druk en spanning van de partij gaf Huub de schijven in verkeerde volgorde weg en moest pardoes capituleren 8-12 wat ook de eindstand werd.

Doordat Rotterdam won is een promotie degradatie wedstrijd het hoogst haalbare, maar daarvoor zullen nog minimaal 2 wedstrijdpunten uit de laatste 2 speeldagen gehaald moeten worden.

==================================================================

16-01-2016 

Verzwakt Lelystad strijdend ten onder tegen koploper Samen sterk. 


Het Lelystadse damteam trad zeer gemotiveerd aan tegen de koploper van de 1e klasse B. Het Lelystadse tien-tal bewees dat door niet minder dan 6 sterke spelers van het bezoekende team op remise op remise te houden. 


Sam Pryor die geplaagd werd door een beginnend griepje liet zich niet van de wijs brengen door de sterkste speler van het bezoekende team Ali Fthalla. Sam gaf in de partij per abuis een schijf te veel weg en moest enigszins teleurgesteld in remise berusten (1-1).


Micha van Tol, de een na sterkste speler van de koploper was uiteindelijk toch te sterk voor Cees Barends. Met enkele krachtzetten bracht Micha de Lelystedeling op een achterstand van twee schijven en Cees gaf zich gewonnen (1-3). 


Valentino Tjokro op zijn beurt was te sterk voor de jeugdspeler Thomas v/d Klis, en bracht de stand gelijk (3-3).


Het duurde helaas niet al te lang om van de gelijke stand te genieten want Ricardo Tong Sang werd door Ruud de Kooter vakkundig, op de knieën gedwongen in een ogenschijnlijk gelijkopgaande positie partij (3-5).


Gideon de Bruin liet in zijn partij tegen de sterke jeugdspeler Wouter Morsink, weer iets van zijn oude vorm van vorig seizoen terug zien, en wellicht komt dat door het weerzien van een paar oude dam makkers vandaag. In de bewuste partij stond Gideon op z’n minst voordeliger en volgens de analyse misschien zelfs gewonnen, maar de winst kreeg hij niet rond, waarop de punten gebroederlijk werden gedeeld (4-6). 


Ook Bert Zijlstra speelde de sterren van de hemel, want ook hij zag kans Martin de Jong, een andere sterke troef van Samen Sterk op remise te houden (5-7). 


Bij Cyril Sluisdom sloeg de schrik hem even om het hart, toen hij plotseling niet kon voorkomen dat Martin van der Sluis, door een kleine combinatie een schijf voorkwam. Maar twee zetten later was het de Lelystedeling die middels een verassende doorbraak naar dam, de zaak neutraliseerde, en kort daarna werd de vrede getekend (6-8). 


Boike Mathoera gooide alle schroom van zich af, en bewees dat ook hij ondanks zijn betrekkelijk lage rating, in staat is, sterke spelers het leven zuur te maken. Routinier Jo Fijen, werd op fraaie wijze op remise gehouden (7-9). 


Met de ontstane stand van (7-9) was het des te jammer van de blunders van Wiebren de Vries en Robby Koendjbiharie tegen respectievelijk Remco Krijgsman en C. de Gelder. Wiebren week om onverklaarbare redenen af, van zijn oorspronkelijke plan, en kreeg meteen een combinatie om de oren. En Robby zette zijn dam los en gaf daarmee zijn tegenstander de kans om vernietigend combinatief uit te halen. 


Bijzonder jammer, want een verassing tegen de koploper heeft er belist in gezeten. Eindstand (7-13).

Door de verrassend remise van Kampen tegen Leiden staat Lelystad nu onder de degradatie streep.


======================================================

19-12-2016


Dramatisch verloop van damstrijd tussen de Haarlemse damclub en het Lelystadse damteam.  


Vol goede moed vertrokken de Lelystadse dammers naar Haarlem voor de strijd, om behoud in de nationale competitie 1e klasse B. Niemand kon vermoeden dat deze dag zo dramatisch zou verlopen voor het Lelystadse tiental, gelet op het resultaat van de wedstrijd een week eerder tegen Constant Charlois 9-11. 


Wijnand Groen was de eerste die verrast werd door Pieter Schipper, middels een damcombinatie.  Dat leek totaal geen ramp, omdat hij de vijandelijke dam vrijwel meteen onschadelijk kon maken, met een gelijk aantal stukken. In plaats van rustig de stand te taxeren, ging hij nog steeds geschrokken van de 1e combinatie meteen verder, en trapte prompt in een tweede en beslissende combinatie (2-0). 


Sam Pryor kreeg eigenlijk nog voor Wijnand Groen een combinatie om de oren. Maar hij kon het nog lang rekken, maar ook hij moest uiteindelijk toch buigen voor het krachtige spel van Pieter Schoonderbeek (4-0). 


Gideon de Bruin evenals vele anderen binnen het Lelystadse team, niet in de beste vorm, ging tegen de sterkste dammer van HDC (en van de hele eerste klasse) Mark Deurloo onderuit (6-0). 


Dirk van Roozelaar kon het ook niet bolwerken tegen Fabian Snijder (8-0). 


Wiebren de Vries ging tegen Roel Janssen in remise stelling te lang door op winst en kreeg de kous op de kop (10-0). Het leek wel prijsschieten, want ook Boike Mathoera moest het onderspit delven tegen Dirk Siegers (12-0). 


Niet meteen verwacht maar Huub Nollet kon niet zijn wil opleggen in zijn partij tegen Paul Smit, die een veel lagere rating heeft. En Huub moest zichtbaar teleurgesteld met remise genoegen nemen (13-01).


Voor Valentino Tjokro gold hetzelfde, want ook hij kwam niet verder dan remise tegen Frans Elzenga met een veel lagere rating (14-02). 


Het duurde heel lang, maar uiteindelijk kreeg Cyril Sluisdom de taai en stug verdedigende j. Esselman dan toch op de knieën (14-04). 


Tenslotte eindigde ook het lange gevecht van Bert Zijlstra tegen Marcel Kosters in het voordeel van de HDC er.


De eindstand 16-4 kan als een waar pakslaag worden getypeerd.

Doordat concurent RDC2 verloor van SSS staan we op bordpunten nog steeds op een nacompetitie plaats, er zal in 2016 hard aan getrokken moeten worden om die minimaal vast te houden. De eerstvolgende wedstrijd is tegen de koploper uit Hazerswoude....


===========================================================

12-12-2015


Dammers Lelystad verliezen nipt van concurrent constant Charlois uit Rotterdam. 


Deze zeer belangrijke wedstrijd voor het Lelystadse damteam werd een waar spektakel. Al na een krap half uur spelen (en dat is heel snel voor een damwedstrijd op dit niveau welke normaal zo’n drie a vier uur duurt) werd Bert Zijlstra door R. Jahani middels een soort van haarlemmer slagzet verschalkt, en doorspelen had geen zin meer (0-2). 


Het leek de zaterdag van de combinaties en slagzetten te worden, want ook Gideon de Bruin werd het slachtoffer van een betrekkelijk eenvoudige slagzet, 2 geven 3 pakken, en Diakite kon ook 2 punten laten bijschrijven voor de Rotterdammers (0-4). 


Robby Koendjbiharie werd eenvoudig op de knieën gedwongen door Eduard Autar. Maar verlies tegen Autar de enige internationaal grootmeester van dit gezelschap met een rating van 1375 was min of meer ingecalculeerd (0-6). 


Cyril Sluisdom verkleinde de achterstand, door weer eens ouderwets uit te halen. Met een 6 zetten diepe combinatie naar dam, werd R. de Haan verslagen. De dam kon even later weliswaar onschadelijk worden gemaakt, maar de Haan bleef met een slechte positionele stand en schijfverlies zitten (2-6).


Even leek het erop dat Boike Mathoera het betere van het spel had, maar het 3 om 3 eindspelletje tegen S. Biekram leverde niets meer op dan een puntendeling (3-7). 


Dirk van Roozelaar zag een opgelegde winstkans tegen P. Ganeshie pijnlijk over’t hoofd. Dirk kon zijn tegenstander 2 schijven naar dam geven, waarna Ganeshie verplicht moest slaan met de dam en Dirk op zijn beurt 3 schijven naar dam kon slaan, waarna zijn tegenstander op slag verloren zou komen te staan. Helaas zag Dirk dit volkomen over’t hoofd en moest met remise genoegen nemen (4-8). 


Intussen was Huub in een soort wederzijdse vastzet partij terecht gekomen. Het leek alsof beide spelers in een doolhof van varianten terecht waren gekomen. In de analyse ruimte durfde niemand een voorspelling van de uitslag te doen, van deze ingewikkelde partij. Maar enige tijd later wist Huub, zijn tegenstander S. Jagram op meesterlijke wijze in een verloren positie te manoeuvreren, en Jagram kon niets anders dan zich gewonnen geven (6-8).


A Bhajan behandelde het eindspel beter dan Valentino Tjokro en won overtuigend (6-10), terwijl Routinier J. Riesenkamp met een veel hogere rating dan de Lelystedeling Sam Pryor, niet verder kwam dan een puntendeling (7-11) en constant had hiermee het 11e en winnende punt binnen. 


Het bijzonder fraaie en winnende eindspel dat Wiebren de Vries uit zijn hoge hoed toverde tegen R. Banarsi deed er helaas niet meer toe. 


Eindstand 9-11 en nog steeds slechts 2 wedstrijdpunten, de resterende 5 duels zullen er echt punten gepakt moeten worden om niet het gevaar te lopen rechtstreeks te degraderen.


=================================================

020-2 uiteindelijk toch te sterk voor Lelystad


In de 5e ronde van de nationale competitie mocht Damclub Lelystad gelijk weer flink aan de bak. Maar dat realiseerden de Lelystedelingen zich vooraf terdege. 


Invaller Wijnand Groen deed het uitstekend. Hij bracht zijn team al na twee uur spelen op voorsprong, door B. Out middels een combinatie te verassen (0-2).
Maar de vreugde bij de Lelystedelingen was jammer genoeg van korte duur, want Sam Pryor werd positioneel door zijn opponent Eric Brunsman vakkundig  van het bord gezet. Maar het rating verschil bedroeg ook maar liefst 178 punten. (2-2).


Wiebren de Vries speelde een tactisch prachtige partij tegen de sterke P. Hildering waarin hij op een bepaald moment zelf het betere van het spel had. Maar op de valreep wist Hildering de remise veilig te stellen (3-3).


Boike Mathoera die niet in beste vorm verkeerd op dit moment had ook deze keer zijn dag niet. Toen het spannend werd rekende hij verkeerd en kwam een schijf achter, welke niet meer te repareren bleek (5-3).


Cyril Sluisdom speelde tegen Paul Lohuis een gelijkopgaande partij, welke zoals verwacht werd ook in remise eindigde (6-4).


Hetzelfde geld voor de partij tussen Cees Barends en S. Hoekstra (7-5). 


Na een korte periode van stilte was er opnieuw actie van Lelystadse zijde. Na een ogenschijnlijk gelijk opgaande partij kreeg Huub Nollet in het late middenspel beslissend voordeel tegen M. Kolsloot en tekende voor de 2e winstpartij en de gelijkmaker voor Lelystad (7-7). 


Met nog 3 partijen te gaan leek Lelystad af te stevenen op een 10-10 einduitslag.


De partijen van Frenny Malobie en Ricardo Tong Sang tegen respectievelijk C. Kroon en H. Elenbaas leken in een puntendeling te zullen eindigen.


Maar Kroon, kon met een lokkertje nog verassen nadat Frenny veilig dam dacht te halen(9-7). En het overmachteindspelletje met Elenbaas in het voordeel, bleek uiteindelijk ook niet houdbaar voor Ricardo (11-7).


Bert Zijlstra mocht aantreden tegen een van de sterkere spelers van 020 Laura Ratniece, die deze competitie al meerdere spelers aan haar zege kar bond, kon deze keer mede door het krachtige spel van Bert, geen goed plan vinden om ook in deze partij te schitteren, met een evenwichtige remise als gevolg. Eindstand 12-8.


=================================================

31 oktober 2015


Damclub Lelystad verliest.


Op de vierde speeldag van de nationale competitie 1e klasse KNDB, kon het damteam van Lelystad geen stunt uithalen tegen het op papier sterkere team uit de Zaanstreek.
Het bezoekende team scoorde al vrij snel via Ramon Sakidin de eerste 2 punten. Na een verkeerde ruil van Valentino Tjokro, combineerde Ramon op fraaie wijze. Een ware 7 klapper en de schijven konden weer in de doos (0-2). 


Boike Mathoera deed het uitstekend door Wout Rijs met een rating van maar liefst 242 punten hoger, gewoon op remise te houden (1-3). 


Sam Pryor leek aanvankelijk gelijk op te gaan in zijn partij tegen Paul Teer. Sam had zelfs al een doorbraak geforceerd maar kon geen dam halen, omdat de dam gelijk weer onschadelijk zou worden gemaakt met winst. De partij ging nog heel even door, maar de zeer geroutineerde  Teer verraste met een schitterend eind offensief (1-5). 


De heer R. Groot kreeg de mogelijkheid op zijn linkervleugel door te drukken, nadat schijfverlies voor Gideon de Bruin onvermijdelijk was geworden (1-7).


Cyril Sluisdom hield zijn op papier veel sterkere opponent J. de Ruiter, met een rating van 1200 met secuur spel keurig in bedwang (2-8). 


Lelystad kwam iets terug door Frenny Maloby die Paul van der Lem verraste met een vernietigende combinatie (4-8).


Wiebren de Vries kon het ondanks fel verzet tegen Daan van Os niet bolwerken. Hij werd na een lange strijd uiteindelijk toch op de knieen gedwongen (4-10). 


Bert Zijlstra hield een van de Zaanstreek cracks met krachtig spel keurig op remise (5-11).


Een bijzonder knappe prestatie was er ook voor Ricardo Tong Sang weggelegd. Hij hield niemand minder dan Vitalia Doumesh met een rating van 1222, de enige vrouw in het gezelschap van de gasten met tevens de hoogste rating keurig op remise (6-12). 


Dirk van Roozelaar hield heel lang stand, in een ogenschijnlijk gelijk opgaande strijd tegen D. Vermeulen,  maar de 4 om 2 eindstand welke ontstond was niet meer te redden (6-14). Wat ook meteen de eindstand was.


====================================================

17 oktober 2015


Vreugde bij het Lelystadse damteam na overtuigende zege op SSS-Kampen 


Het uiterst gemotiveerde damteam van Lelystad pakte door pure strijdlust en karakter de volle winst in de belangrijke uitwedstrijd in en tegen Kampen. Na nederlagen in de 1e en 2e ronde en het besef, dat het nog heel moeilijk wordt om in deze sterke 1e klasse,  punten bijelkaar te sprokkelen, was het Lelystadse team er van doordrongen dat hier gewonnen moest worden. En aangezien voor het 10- tal van Kampen precies hetzelfde gold, was het hopen op een beetje geluk hier en daar en loeren op de counters om in voetbal termen te spreken. 


Wijnand Groen bracht Lelystad al vrij vroeg rond de 30e zet op voorsprong, door een doorbraakzetje na een niet te herstellen blunder van Arie Heikoop. Hij gaf het daarom ook maar meteen op (0-2).


Het zag er prima uit voor de Lelystedelingen, want niet lang daarna, nam de doorgaans stabiele factor van Kampen Piet Dijkstra een verkeerde ruil. Blijkbaar even de zetcontrole vergeten.


Sam die wel raad weet met dit soort buitenkansjes, brak vervolgens door naar de damlijn, en zelfs met een schijf minder was er geen houden meer aan voor Piet Dijkstra (0-4).


Wiebren de Vries trof de sterkste speler van Kampen met een rating van 1210 (ruim 170 ratingpunten meer) dan de voor Lelystad uitkomende Drontenaar. Maar de oude rot in het vak liet zich niet imponeren door het grote rating verschil en hield zijn opponent Nico Luchthart met sterk spel keurig op remise. 


Na een betrekkelijk korte stille periode was er opnieuw geroezemoes in de zaal. Gideon tekende voor de 3e overwinning op dat moment voor Lelystad. Zijn tegenstander Jan van Olst, ook met een respectabele rating van bijna 1100 werd op zijn linkervleugel lange tijd in bedwang gehouden. Door die beperkte speelvrijheid moest van Olst het op zijn rechtervleugel proberen, maar dat leverde uiteindelijk ook niets op (1-7). 


Wanneer stopt dit debacle zullen de dammers van Kampen wel gedacht hebben. Maar dat stopte niet, want Lelystad ging door met punten verzamelen. Want ook Valentino Tjokro die om gezondheidsredenen ruim twee jaar niet meer gedamd had, en nu weer terug is bewees zijn waarde voor het Lelystadse team. Gerlof de Jong die aanvankelijk dacht net te kunnen ontsnappen door achter een vijandelijk stuk te kruipen. Maar daar had Valentino rekening mee gehouden en had zijn dam al zodanig gepositioneerd dat hij na het slaan van Gerlof de Jong, zelf 3 schijven kon slaan en de punten in ontvangst nemen (1-9). 


Cees Barends trof een geduchte tegenstander in Harm Kist. Een speler wiens rating betrekkelijk laag is, maar meestal ook topspelers op remise weet te houden. Zo ook in deze partij tegen Cees Barends (2-10).


Dirk van Roozelaar joeg zijn tegenstander Johan Wezenberg de stuipen op het lijf, toen hij een doorbraak combinatie nam naar dam. Maar routinier Wezenberg  kon de dam met gelijke stukken weer afnemen. En de heren konden weer opnieuw beginnen, omdat de schijven ver terug lagen. Het viel wel op dat Wezenberg vanaf dat moment een stuk voorzichtiger ging spelen. Ze maakten beiden geen fout en deelden eerlijk de punten (3-11).


Frenny Maloby  en Ricardo Tong Sang kwamen beiden niet in gevaar tegen respectievelijk Wim Dekker en Harwin Reuvekamp, en de heren deelden gebroederlijk de punten. 


De langste partij van de dag met ruim 80 zetten op de notatiebiljetten was tussen Cyril Sluisdom en Henk Kamminga. Het was een drukte van jewelste rondom de beide kemphanen. Iedereen was immers al uitgespeeld en wilden niets missen van het schouwspel. Kamminga stond duidelijk beter met een dam en 4 schijven tegen een dam en 2 schijven van zijn tegenstander. Maar Kamminga wist op geen enkele manier de winst binnen te halen. Cyril posteerde zijn dam op de tric-trac lijn en voorkwam daarmee dat zijn tegenstander een tweede dam haalde. En na ruim 80 zetten moe gestreden bood Kamminga remise aan, nadat hij het eerdere remise aanbod van Cyril had afgeslagen eindstand 6-14 in het voordeel van Lelystad.


==================================================

3 okt. 2015

Pijnlijk verlies in ronde 2


Pijnlijk verlies Lelystadse dammers 


Op de 2e speeldag om het kampioenschap voor clubteams in de landelijke 1e klasse ging het team van Lelystad pijnlijk onderuit tegen het Leids damgenootschap.

Cyril Sluisdom blunderde al op de 30e zet toen hij  een combinatie dacht uit te voeren, tegen Henk Meester. De combinatie was niet goed berekend bleek al heel gauw, want voordat de slag was afgerond zag hij tot zijn grote schrik de fatale fout en moest meteen opgeven (0-2). 


Cees Barends kwam ergens in het middenspel tegen de sterke speler Edwin van Hofwegen een schijf achter. Cees wist dit nog vol te houden tot een 4 om 3 eindstand met een minuscuul kansje op remise. Maar zover kwam het niet, want de combinatie die er aan vooraf moest gaan, werd door Cees niet gezien (0-4). 


Frenny Maloby kreeg een lesje in de party Bonard van matador Evert Bronstring (0-6). De voormalige topdammer wist ook in de analyse ruimte, steeds weer de vinger op de zere plek te leggen. 


En na ruim 4 uur spelen kwam er eindelijk een puntje op het scorebord voor Lelystad. Sam Pryor en Hans Kolfoort sloten uiteindelijk de vrede (1-7).
Ook Bert Zijlstra en André van der Kwartel gaven elkaar geen duimbreed toe, en ook die partij eindigde in een gelijkwaardige remise (2-8). 


Ricardo Tong Sang leek aanvankelijk overlopen te worden toen zijn tegenstander Maurits Meijer als eerste de damlijn bereikte. De weg naar dam was n.l. voor Ricardo nog ver weg. Maar Ricardo hield zoals van hem gewend is, het hoofd koel en bereikte met enige voorzichtige manoeuvres, ook veilig de damlijn, met remise (3-9). 


Boike leek een gelijkwaardige (misschien zelfs) een iets betere stand te hebben, maar Hans Kreder toverde de stand om in een voor hem gunstiger eindspel, welke precies volgens het boekje een oppositie winst voor laatst genoemde opleverde (3-11).


Het zat Lelystad bepaald niet mee, want ook Valentino Tjokro beging een fatale fout in het middenspel, welke de kansen meteen kantelde in het voordeel van zijn tegenstander Hans Tangelder (3-13). 


Dirk van Roozelaar speelde een positioneel sterke partij tegen Hein van Winkel. Dirk kwam geen moment in gevaar met een mooie remise als gevolg (4-14). 


Wiebren de Vries en zijn tegenstander Harry Dekker vochten een verbeten strijd uit. Een iets betere stand voor Wiebrens tegenstander, was niet genoeg voor winst. En ook deze laatste partij welke bijna 5 uur duurde eindigde in een puntendeling met als eindstand 5-15  in het voordeel van het Leids damgenootschap uit Leiden. 


=================================================

19-09-2015 Slechte start Nationale Competitie


Slechte start Lelystadse dammers in de nationale competitie:


Het begon met een snelle remise tegen de uit Rwanda afkomstige reserve speler Exupery Mwenedate van SNA. Door zijn razendsnelle speelstijl, wist hij ondanks zijn lage rating Cyril Sluisdom makkelijk op remise te houden.(1-1) Vermoedelijk een terechte remise want ook in de analyse ruimte kon zowel voor wit als voor zwart geen winst worden gevonden. 


Wijnand Groen keek zeer verrast op toen zijn tegenstander Frans Groot plotseling Remise aanbood, in een vrijwel zeker gewonnen stand. Uiteraard greep Wijnand dit cadeautje met beide handen aan (2-2). 


Boike Mathoera onderschatte zijn tegenstander Maurice Koopmanschap in het begin. Maar toen hij doorkreeg dat zijn opponent sterker speelde dan zijn rating deed vermoeden was het te laat. Hij verloor eerst twee schijven en later de partij (2-4) 


Cees Barends en zijn tegenstander Sierd van Randen gaven elkaar geen duimbreed toe, met een gelijkwaardige remise tot gevolg (3-5). 


Valentino Tjokro maakte zijn rentree na 3 seizoenen afwezigheid, om gezondheidsredenen, maar kwam zag en overwon. Zijn tegenstander Stan Brink was het slachtoffer (5-5). 


Korte tijd later liet Frenny Malobie van zich horen. Tegen SNA’s topper Theo Tesselaar nam hij een combinatie, welke hem weliswaar een schijf kostte, maar hem gelijktijdig ook mogelijkheden gaf om op zijn rechtervleugel een aanval op te zetten. Opnieuw volgde een combinatie van Frenny, met wederzijdse doorbraak en de vrede kon worden getekend (6-6). 


Jammer genoeg zag Dirk van Roozelaar tegen Henk Groot een remise variant over het hoofd. Dirk was zichtbaar teleurgesteld toen direct na afloop van de partij zijn tegenstander dat liet zien (6-8). 


Gideon de Bruin had een moeilijke partij welke veel bedenktijd vergde. Op zich was de stand misschien nog wel te redden, maar door de hevige tijdnood moest hij toch capituleren. Het damseizoen is net gestart en vele spelers moeten blijkbaar nog warm draaien. Vorig seizoen verloor Gideon ook zijn eerste partij en werd desondanks toch nog topscorer van het team. 


Het damteam van damclub Lelystad gaat de komende wedstrijden daarom toch met vertrouwen tegemoet. 


Tenslotte kwamen Sam Pryor en Wiebren de Vries tegen respectievelijk Rene Emmaneel en Coen Jong na een zeer spannende strijd remise overeen. 


Eindstand Lelystad – SNA2               8-12. 


=================================================

15-09-2015 Oefenwedstrijd tegen Purmerend
Damclub Lelystad wint vriendschappelijke wedstrijd tegen Purmerend.
In een enerverende strijd heeft de Lelystadse damvereniging, revanche genomen voor de vorig jaar verloren wedstrijd in en tegen Purmerend. De snelste winst voor Lelystad kwam op naam van Cyril Sluisdom die binnen 15 minuten een vrij simpele damdoorbraak nam, waarna zijn tegenstander Jaap van der Kamp, meteen opgaf (2-0). Vrijwel gelijktijdig werd Henk de Groot met de zogenaamde bomzet verrast, hij bleef nog lang doorspelen, in de hoop op een foutje van zijn tegenstander Jacco Kuiter. Maar Jacco maakte het vakkundig af en bracht de stand weer gelijk (2-2).
Sam Pryor kreeg per toeval de tegenstander die hij vorig jaar ook had. De uitslag was toen remise, deze keer kon Sam Pryor zijn opponent Bart van Geel volledig zijn wil opleggen, en zorgde nog net voor de tijdcontrole dat Lelystad opnieuw op voorsprong kwam (4-2).
Doordat zijn tegenstander in tijdnood een logische maar fatale ruil nam, wist Wijnand Groen daar handig van te profiteren, en Jan Broersen gaf teleurgesteld op. (6-2).
Don Khedoe en Wiebren de Vries hadden tegen respectievelijk Dick Lust en Kees Schilder een gelijkwaardige remise stand verkregen. En de heren deelden gemoedelijk de punten (8-4).
Ricardo Tong Sang trof ook dezelfde tegenstander die hij vorig jaar ook had. Vorig jaar echter moest Ricardo het onderspit delven tegen de sterkste speler van Purmerend met een rating van 1279. Deze keer was Ricardo behoorlijk scherp, stond op een bepaald moment zelfs iets beter, maar meer dan een puntendeling zat er uiteindelijk toch niet in (9-5). Bert Zijlstra had een wat geforceerde stand tegen Sijmen Hansen, en waarschijnlijk door de druk zag hij een remise variant in het eindspel over het hoofd, en moest daarna opgeven (9-7). Aan de andere kant was het Boike Mathoera die over geluk niet hoefde te klagen, want zijn tegenstander Michel Slagter had de remise al binnen handbereik, maar maakte op het beslissende moment een afschuwlijke blunder en Boike kon alsnog de volle winst binnen halen (11-7).
Gideon speelde tegen de ijzersterke Ramon Sakidin die vorig jaar nog bij Volendam in de ereklasse speelde, een uitstekende partij. Gideon dacht dat hij ergens in de partij het zelfs nog iets beter had kunnen doen, maar de 4 om 4 eindstand met wederzijdse doorbraak was voldoende voor een puntendeling en de totaal overwinning voor het Lelystadse team.


Nog even de gedetailleerde uitslag.
Damclub Lelystad - Purmerend
Gideon de Bruin - Ramon Sakidin 1-1
Ricardo Tong Sang - Cor Benjamens 1-1
Bert Zijlstra  - Sijmen Hansen 0-2
Sam Pryor  - Bart van Geel  2-0
Wiebren de Vries - Kees Schilder  1-1
Don Khedoe  - Dick Lust  1-1
Henk de Groot  - Jacco Kuiter  0-2
Boike Mathoera - Michel Slagter  2-0
Cyril Sluisdom  - Jaap van der Kamp 2-0
Wijnand Groen  - Jan Broersen  2-0
                                                   12-8


 

Dampromotie op Laetare school in Lelystad. (10 sept 2015)

2 van onze leden hebben een dampromotie gegeven op deze school, in totaal hebben 44 leerlingen kunnen ervaren dat dammen leuk en spannend kan zijn. Uiteraard hopen we op een vervolg, geinteresseerde kinderen kunnen op dinsdagavond komen meedoen op de jeugdclub, om nog beter te leren dammen en om met andere kinderen hun krachten te meten op het dambord.

 

=====================================================

Don Khedoe sneldamkampioen van Damclub Lelystad (eind mei 2015)

Met een totaal van 14 deelnemers mag gesproken worden van een goede opkomst en na diverse gevarieerde partijen met de nodige missers en vermaak was het Don Khedoe die zich clubkampioen in het sneldammen mocht noemen. De eindstand heeft de webmaster helaas nooit bereikt maar de prestatie van Don was er niet minder om.

==================================================================

16-05-2015

Indeling nieuwe seizoen bekend :

Volgend seizoen (vanaf september 2015) komen we uit in de 1e klasse B van de Nationale Competitie.
Deze klasse staat als zwaar aangeschreven bij de kenners en voor Lelystad zal handhaving daarom vermoedelijk wederom een knappe prestatie zijn. Als we net zo goed presteren als het afgelopen seizoen zou het zomaar kunnen lukken, maar wederom is er een goede vorm en wat geluk voor nodig gezien onze gemiddelde rating.


Eerste Klasse b

020  2

Constant-Charlois Rotterdam

Den Haag

Haarlemse Damclub

Leids Damgenootschap

Lelystad

RDC Rijnsburg 2

Samen Sterk

SNA 2

SSS Kampen

VAD

Zaanstreek


 ====================================================================================

21-02-2015 Damclub Lelystad sluit damseizoen winnend af, 8-12 tegen Eye- T Webdesign. 


Hoewel de uitslag er niet meer toe deed, omdat damclub Lelystad haar doel al in de 10e ronde had bereikt, namelijk handhaving in de landelijke 1e klasse, was de motivatie van de Lelystadse dammers er niet minder om. 


Het begon veel belovend voor het damteam van Wapenveld toen Robby Koendjbiharie (invaller),tegen Freek Jongerman,  in een verstikkende omknelling geraakte, en waar hij ondanks verwoede pogingen niet meer uitkwam (2-0). Voor Wapenveld bleef het echter bij die ene overwinning. 


Vervolgens ontstond er een boeiende maar gelijkwaardige partij tussen Ricardo Tong Sang en Alie van Duinen, welke zoals verwacht werd dan ook in remise eindigde (3-1). 


Routinier Henk Mostert Azn kwam een klein beetje in de verdrukking aan bord 1 tegen Frenny Maloby, maar wist zich knap te bevrijden middels het fraaie zetje van Weiss (4-2). 


De strategie van Dirk van Roozelaar komt steeds beter uit de verf, zo duwde hij zijn tegenstander Henk van Renselaar met krachtig positiespel de afgrond in (4-4). 


Lelystad nam via Cyril Sluisdom een voorsprong. Zijn tegenstander Gerard Blok hielp daar wel een handje bij mee, al was de overwinning uiteindelijk dik verdiend (4-6). 


Van geluk had (invaller) Rabinkoemar Mathoera van het Lelystadse team niet te klagen. Hij hield de op papier veel sterkere Maikel van den Esker op remise, maar liet na afloop zelf zien hoe den Esker middels een schitterende combinatie had kunnen winnen. Den Esker overzag dat buitenkansje, en de partij eindigde in remise (5-7). 


Huub Nollet op zijn beurt was niet tevreden over zijn remise tegen Albert Lusink. De stand leek op voordeel uit te draaien voor de Lelystedeling, maar door goed verdedigingswerk van zijn tegenstander moest Huub Nollet met remise genoegen nemen (6-8). En met deze puntendeling verspeelde laatst genoemde tevens de 1e plaats op de topscorers ranglijst. Zonder te spelen is Gideon de Bruin de topscorer van het 1e team van damclub Lelystad in de landelijke eerste klasse, met 9 gespeeld 13 punten. 


Cees Barends stond ogenschijnlijk positioneel beter, maar zijn tegenstander Henk Mostert Jzn offerde slim een schijf en kon doorbreken naar dam met remise als gevolg (7-9). 


Bert Zijlstra boekte een degelijke positionele overwinning op Erik Bakker, waarbij Bert zijn tegenstander eerst opzadelde met een onevenwichtige schijvenverdeling en mede daardoor kon hij zijn tegenstander steeds verder richting de afgrond duwen. Het beslissende zetje over de rand was niet nodig want Erik Bakker struikelde er zelf over (7-11). 


En na een sterke en verdiende remise van Sam Pryor tegen Harrie Beekman kon de eindstand (8-12) op het scorebord worden genoteerd.

Lelystad haalde dit seizoen 12 punten uit 11 wedstrijden, waardoor er gesproken kan worden van een uitermate goed gespeeld seizoen, volgend jaar hoopt het team op deze voet verder te kunnen.


===================================================

07-02-2015 Handhaving gelukt


Het eerste team van damclub Lelystad zegevierde in de 10e ronde in de strijd om het kampioenschap voor clubteams in de landelijke 1e klasse. Het werd een 11-9 overwinning in de thuishaven van damclub Lelystad tegen Dammers Uit Oost uit Doetinchem. 

De snelle capitulatie van invaller Boike Mathoera tegen de sterke routinier Johan Haijtink was heel even een domper, maar bracht de Lelystedelingen niet van slag, want korte tijd later, was het Frenny Maloby die winst liet aantekenen voor het team van Lelystad. De speler uit Almere die al enkele jaren voor Lelystad uitkomt, zag kans een doorbraak combinatie naar dam in de stand te vlechten en hield daarmee de belangrijkste schijven achter de lange lijn vast. En toen alle pogingen om de vijandelijke dam onschadelijk te maken mislukte gaf Ben Okken zich gewonnen (2-2).

Cees Barends speelde de sterren van de hemel. Na lange tijd wist ook hij weer eens te winnen. Eerst zette hij zijn tegenstander Jaap de Vries, die qua rating op papier veel sterker is onder grote positionele druk, en won een schijf. Toen onder die druk zijn opponent nog een tweede schijf achter kwam was de overwinning voor Cees Barends een feit (4-2). 

In een gelijkopgaande positiepartij deelden Ricardo Tong Sang en Ralf Richters de punten (5-3). 

Dirk van Roozelaar overrompelde zijn jonge tegenstander Tom Molenaar (14 jaar), die vooral in het begin veel te snel speelde. Het jeugdige overmoed werd snel combinatief afgestraft, Dirk kwam twee schijven voor en de rest was een kwestie van geduld (7-3). 

Lelystad bracht twee invallers in stelling, maar helaas moest ook de tweede invaller Robby Koendjbiharie (normaliter goed voor een punt), deze keer het onderspit delven tegen de sterke Doetinchem speler M. Daamen (7-5). 

Gideon de Bruin op dit moment de topscorer van het Lelystadse damteam, deed opnieuw van zich spreken. Positioneel was zijn tegenstander Mervin Hendriks eigenlijk al kapot gespeeld, maar was daar kennelijk nog niet zo van overtuigd en middels een fraaie doorbraakcombinatie ronde Gideon het karwei definitief af (9-5). 

Huub Nollet had zijn handen vol aan Jorne Huiting (13 jaar), die vorig jaar tijdens het Roethof open toernooi in Suriname hoge ogen gooide. Huub kon geen grip krijgen op het sterke spel, van dit veel belovende jonge talent en het gelijkwaardige eindspel eindigde dan ook in een puntendeling (10-6). 

Sam Pryor die al enige tijd worstelt met een vormcrisis, kon ook nu weer geen vuist maken en moest opnieuw het onderspit delven tegen Bertus Bosch die namens de Doetinchemmers met een grote grijns op het gezicht de 2 punten in ontvangst nam (10-8). 

In feite had Lelystad al bereikt wat het wilde, want een gelijkspel 10-10 was voldoende om zich in deze klasse op dit niveau te handhaven.

Maar Cyril Sluisdom die als laatste Lelystedeling nog bezig was, zag ondanks het gecompliceerde eindspel waarin hij was terechtgekomen, nog volop mogelijkheden om remise te maken tegen Alexandra Betting, de enige vrouw in het Doetinchemse team. Alexandra deed een verrassend offer, welke ogenschijnlijk door het vastzetten van de Lelystedeling gewonnen leek. Maar na, op zijn beurt ook twee maal geofferd te hebben kon Alexandra de achterloop met de dam van Cyril Sluisdom niet pareren door de stukken die helemaal los op het bord kwamen te staan door het tweede offer van de Lelystadse dammer, met remise tot gevolg. 

En Lelystad wint nipt maar volkomen verdiend met 11-9.


===================================================

24-01-2015
Enerverende damstrijd in Dokkum 

Met de hakken over de sloot behaalden de Lelystadse dammers zaterdag een gelijkspel (10-10) in en tegen de damploeg uit Dokkum. 

Deze 9e  ronde van de nationale competitie 1e klasse A, mag als de meest enerverende van dit seizoen worden beschouwd. Het begon smorgens vroeg met heel veel stress. Zullen we wel of niet de reis richting Dokkum wagen.
De berichten waren niet gunstig, het werd min of meer zelfs afgeraden op de weg te gaan als het niet echt noodzakelijk was (code Orange/rood).

Over en weer gebeld naar Dokkum om de wedstrijd uit te stellen. Maar daar was men in Dokkum niet al te enthousiast over. Laten wij het daar maar op houden. Verder was niemand te bereiken van de wedstrijdleiding om even te overleggen hoe verder. Het telefoonnummer van de coördinator wedstrijden bleek namelijk dezelfde als die van het bondsbureau welke op zaterdag gesloten is. 

En omdat niemand van de KNDB te bereiken was om overleg te plegen en Dokkum het aan ons overliet om te bepalen of er hier wel of niet sprake was van een overmachtsituatie hebben wij toch maar het besluit genomen om te gaan rijden.
Helaas zonder vaste teamspeler Frenny Maloby die achter moest blijven in  Almere omdat tot overmaat van ramp ook de treinen niet reden. Ricardo Tong Sang had zich al eerder om andere redenen afgemeld voor deze wedstrijd.

Dus vertrok het damteam van Lelystad weliswaar een beetje aan de late kant, (maar dat vond Dokkum niet zo erg) met twee reserve spelers naar Dokkum. 

Wijnand Groen kweet zich als reserve speler uitstekend van zijn taak. Rond de 30e zet combineerde hij fraai naar dam en hield maar liefst 4 schijven op de achterlijn vast en zijn opponent A. Hoekstra zag het niet meer zitten en gaf meteen op (0-2). Een ware opsteker voor de Lelystedelingen zou men denken, maar het werd nog een zware middag. 

Helaas moest de 2e (last minute) reserve speler Henk de Groot een hele poos aankijken tegen een schijf achterstand, die hij in het middenspel opliep en toen hij in het eindspel nog een schijf moest inleveren, was er geen eer meer aan te behalen en D. Zijlstra bracht de stand voor zijn team weer in evenwicht (2-2).
Sam Pryor die compleet uit vorm is de laatste tijd moest voor de 4e keer op rij een nul incasseren. En daarmee bracht W. Nuveld de Dokkumers weer op voorsprong (4-2).

Bert Zijlstra speelde een degelijke remise partij, zonder fouten over en weer, waardoor de stand tot eind in evenwicht bleef tegen P. Peters (5-3). 

Cyril Sluisdom nam een doorbraak combinatie, met de bedoeling dam te halen. Maar damhalen kon zijn tegenstander A. Dijkstra lange tijd verhinderen en op het moment dat het wel mogelijk was, had Dijkstra voldoende compensatie opgebouwd om remise veilig te stellen (6-4). 

Het Dokkumerteam vergrote de voorsprong naar (8-4)  toen Dirk van Roozelaar tegen B. Brouwer in het eindspel net geen doorbraak kon forceren en verloor op oppositie.

Cees Barends had een iets betere stand, maar net niet voldoende om winst er uit te halen tegen B. Ringnalda (9-5). En Lelystad liep nog steeds achter de feiten aan en eigenlijk ook een beetje met de rug tegen de muur.

Maar omdat dit team van Lelystad vaker uit bijna hopeloze situaties toch sterk terug kwamen, bleven de jongens er in geloven. En dat is maar goed ook!
Want er moest uit de resterende 3 partijen 5 punten gehaald worden om minimaal met een gelijkspel huiswaarts te keren. 

De inhaalrace begon bij Gideon de Bruin die in uitstekende vorm verkeerd. Tegenstander H. Bosgraaf werd positioneel compleet overspeeld (9-7). En met deze overwinning voert Gideon tevens de topscorers ranglijst van zijn team aan.

Wiebren de Vries behaalde wel remise tegen M. Osinga, maar de eerlijkheid gebied ook te zeggen dat hij door het snelle spel van zijn tegenstander wat geluk hierbij had (10-8). 

En nog steeds waren alle kansen aan het Dokkumerteam. Met de stand op het scorebord van (10-8) moesten ze nog 1 punt halen om met de volle buit van door te gaan.

Maar de topspeler van Lelystad Huub Nollet, zette zich nog even schrap, speelde het eindspel razend snel, om natuurlijk een beetje te imponeren, (en dat werkte) want in het ingewikkelde eindspelletje creëerde de Lelystedeling een keuze slag, welke J.Hoogterp zowaar verkeerd beoordeelde en pardoes verkeerd sloeg en daarna ook meteen kon opgeven. Tot grote opluchting en vreugde voor de Lelystadse damploeg. Eindstand (10-10).


 
================================================================

10-01-2015 Dammers Lelystad komen met de schrik vrij


in een zeer enerverende strijd in de bondscompetitie 1e klasse KNDB wist het damteam van Lelystad, damkring Emmeloord op een gelijkspel te houden. 


Huub Nollet had weinig moeite met de jonge nog onervaren A. Brouwer (2-0).


Cees Barends had een goede middag door de op papier veel sterkere Cor Koene op remise te houden (3-1).


Bert Zijlstra zag kans het aanvankelijk goed spelende talent H. Kramer, vakkundig op de knieën te dwingen (5-1).


Ricardo Tong Sang kon het ogenschijnlijk gelijkwaardige eindspel tegen J. Post niet tot een goed einde brengen (5-3).


J. Poortinga zag kans om een iets mindere stand toch om te zetten, in een voor hem voordelige en later zelfs gewonnen stand tegen Cyril Sluisdom van het Lelystadse team (5-5).

Wiebren de Vries zag een remise variant volledig over het hoofd en werd zelf lelijk verrast door een combinatie van routinier IJsbrand Haven (5-7). 


Vanaf dat moment leek Emmeloord regelrecht op een overwinning af te stevenen, helemaal toen ook Sam Pryor zich positioneel liet verschalken door T. Snoek en de achterstand voor Lelystad op 4 punten kwam, te weten (5-9).


Frenny Maloby bereikte nog een voordelige remise tegen M. van Dijk (6-10),  maar het zag er al met al niet zo best uit voor Lelystad, omdat het team uit Emmeloord nog slechts 1 punt nodig had om met de eer en de punten huiswaarts te keren. 


Maar de beide Lelystedelingen die nog bezig waren hielden hun rug recht en gingen er nog eens goed voor zitten. 


Dirk van Roozelaar liet de omstanders genieten van een schitterend staaltje eindspeltechniek. Met heel veel geduld manoeuvreerde hij zijn opponent A. Scharft, die notabene ruim 200 ratingpunten meer heeft dan de Lelystedeling, in een hopeloze positie.
Toen zijn tegenstander door de druk ook nog eens een onnauwkeurige zet deed, greep van Roozelaar onmiddellijk zijn kans en bracht daarmee de stand op (8-10), en het Lelystadse damteam kreeg weer hoop op een goede afloop. 


Alle ogen waren nu gericht op Gideon de Bruin. Zijn partij tegen K. Veldstra werd een spectaculair schouwspel waarin Gideon zijn reken en eindspel techniek demonstreerde. K. Veldstra meende met het hardnekkig door blijven spelen Gideon op het verkeerde been te zetten, maar in een stand waar niet veel eer  meer aan te behalen viel won Gideon na dik 5 uur spelen zeer gedecideerd. 


Eindstand 10-10. 


Lelystad wil zich dit jaar handhaven in de landelijke eerste klasse en met dit belangrijke punt erbij moet die doelstelling met de nog resterende 3 wedstrijden te halen zijn.


==============================================================

13-12-2014 Damteam Lelystad onderuit tegen Ons Genoegen Drachten. 


Het Lelystadse damteam moest om uiteenlopende redenen twee van haar topspelers missen voor deze wedstrijd.


Lelystad begon met een gelukkige remise van Cees Barends tegen E. Oppedijk (1-1).
Reserve speler Wijnand Groen kwam een schijf achter in de opening, tegen G. Kooi, maar hij hield het hoofd koel en sleepte er zowaar nog een punt uit (2-2). 


Cyril Sluisdom maakte een grove blunder in een hekstellings partij tegen P. Achterstraat en laatst genoemde combineerde naar schijfwinst en won later de partij (4-2).
Henk de Groot, de tweede invaller van Lelystad kon het tegen routinier en damtrainer Richard Koot, niet bolwerken (6-2). 


Bert Zijlstra deed met krachtig spel iets terug voor het Lelystadse damteam door I. Sarayfi die ruim drie kwartier te laat kwam op de knieen te dwingen. Eerst won Bert een schijf en maakte het daarna definitief af middels een combinatie (6-4). 


Sam Pryor hield het lang vol tegen de sterkste speler van Drachten en uit deze hele 1e klasse Gabriël Heerema. Maar zoals verwacht werd zou hij het tegen deze speler niet redden (8-4). 


Ricardo Tong Sang haalde een verdienstelijke remise tegen H. Jonker. Ricardo kwam in het eindspel positioneel wat in het nadeel, maar hij hield zijn rug recht en sleepte er een welverdiend punt uit (9-5).

Hierna was er dikke pech voor het Lelystadse team, nadat Frenny Maloby vergat de klok in te drukken in zijn partij tegen W. de Vries viel zijn vlag, en moest hij zeer teleurgesteld opgeven (11-5). 


Wiebren de Vries speelde een sterke partij tegen de op papier veel sterkere tegenstander J. Hoogterp (12-6). 


Tenslotte knokte Dirk van Roozelaar zich tegen de enige vrouw Iepie Poepjes feilloos naar een puntendeling. Al moet gezegd worden dat Iepie in het eindspel een winstvariant mistte. 


Het enige doel van het Lelystadse damteam is om zich dit jaar te handhaven in de landelijke 1e klasse en dat doel komt ondanks deze pijnlijke nederlaag niet in gevaar. In het nieuwe jaar komen er wedstrijden tegen meer gelijkwaardige teams waar de punten hopelijk gehaald worden.  


Eindstand (13-7) in het voordeel van Drachten.


================================================

29-11-2014


Heerenveen maatje te groot voor Lelystads damteam.


Het verlies van het Lelystadse damteam tegen Heerenveen (de koploper) was vooraf wel een beetje ingecalculeerd, maar verlies met zulke cijfers werd door niemand verwacht.


Het begon zelfs veelbelovend voor het Lelystadse team, toen Gideon de Bruin al heel snel een doorbraakcombinatie naar dam nam, tegen de sterkste speler van Heerenveen t.w. J. T. Dekker met een rating van 1359. Een mazzeltje noemde Gideon het zelf, maar wel een grote prestatie tegen zo’n speler.
Maar ondanks deze opsteker voor de rest van het team bleef het helaas bij deze enige overwinning aan Lelystadse zijde. 


Korte tijd later kon Ricardo Tong Sang zijn tegenstander P. F. Veltman de hand schudden. Positioneel had Veltman de zaakjes beter op orde hij won eerst een schijf en later de partij. 


Een merkwaardig geval deed zich voor in de partij van Sam Pryor tegen W. Poot. Sam schreef op zijn notatiebiljet eerst de zetten op (een combinatie) welke hij wilde gaan uitvoeren. Maar Sam Pryor deed om onverklaarbare reden een heel andere zet dan hij opgeschreven had, en werd resoluut weggetikt. Achteraf bleek dat de combinatie die hij wilde doen ook niet goed zou zijn, vanwege de grote overmacht aan schijven welke zijn tegenstander overhield.
Daarna vielen en nog 4 slachtoffers aan Lelystadse zijde.


Lelystad kon op bescheiden wijze nog iets terug doen, doordat de op papier veel sterkere spelers  Sjoerd Koopman, G. de Wit en O. M. Veltman vakkundig op remise werden gehouden door respectievelijk, Cyril Sluisdom, Frenny Maloby en Bert Zijlstra. 


De gedetailleerde uitslag: 


Lelystad                                  -           Heerenveen 


1.  Gideon de Bruin                -           J. T. Dekker                 2-0


2.  Frenny Maloby                  -           G. de Wit                    1-1


3.  Ricardo Tong Sang            -           P. F. Veltman              0-2


4.  Cyril Sluisdom                   -           S. Koopman                1-1


5.  Sam Pryor                          -           W. E. Poot                   0-2


6.  Wiebren de Vries              -           T. Smedinga               0-2


7.  Bert Zijlstra                       -           O. M. Veltman           1-1


8.  Dirk van Roozelaar           -           A. Dekker                    0-2


9.  Cees Barends                    -           A. Plantinga                0-2


10.Wijnand Groen                  -           M. Veenstra               0-2


                                                                                              -----


                                                           Eindstand                    5-15


===================================================

15-11-2014

Vreugde bij Lelystads damteam na overtuigende zege op het sterke Zoranet uit Zwolle.

Het damteam van Lelystad pakte de volle winst in de belangrijke uitwedstrijd tegen in en tegen Zwolle. Vooraf was het Lelystadse tiental lang niet zo zeker van een goed resultaat in Zwolle. De vaste teamspelers Huub Nollet en Sam Pryor waren om uiteenlopende redenen niet van de partij, maar de invallers Robby Koendjbiharie en Boike Mathoera kweten zich uitstekend van hun taak.

Robby Koendjbiharie had weinig moeite om remise te maken tegen de op papier veel sterkere Jan Groeneveld.  
Hetzelfde gold voor Boike Mathoera die het tegen Sico Jurrius, uitstekend deed en zich niet liet afschrikken door de hogere rating van zijn tegenstander en vakkundig de remise pakte (2-2). 

Cyril Sluisdom haalde een klassieke, maar moeilijke omsingelingsvariant van stal. Wel met enig lef gespeeld tegen een speler met een hogere rating, want een foutje en het kan dan afgelopen zijn, Maar zijn tegenstander Marthy van Houtert kreeg geen grip op het spel, en moest moe gestreden in remise berusten (3-3). 

Ricardo Tong Sang arriveerde betrekkelijk laat in de speelzaal, maar zag toch kans zijn tegenstander op remise te houden (4-4). 

Frenny Maloby zorgde voor de eerste winstpartij voor het Lelystadse team, door een positiepartij uit het boekje, met opsluiting van beide vijandelijke vleugels (4-6).

Ook Dirk van Roozelaar speelde een uitstekende partij tegen routinier Henk Boers. In een 5 om 5 stand moest van Roozelaar heel voorzichtig manoeuvreren omdat zijn tegenstander al een dam gehaald had en met combinaties dreigde, maar van Roozelaar liet zich niet in de val lokken en schoof vakkundig naar remise (5-7). 

Ook Cees Barends speelde de sterren van de hemel. In zijn partij tegen Peter van der Velden zag hij zelfs een winnende variant over het hoofd, waardoor van der Velden met één punt nog goed wegkwam (6-8). 

Wiebren de Vries had een goede partij tegen Vincent Lievense, en stond ook iets beter maar wilde omwille van het team resultaat geen risico’s nemen en bood remise aan, welke gretig door zijn tegenstander werd aanvaard (7-9). 

Bert Zijlstra investeerde alle tijd in zijn partij tegen de sterkste speler van het Zwolse team, Johannes van der Veer (rating 1248), die investering werd beloond want Bert Zijlstra kwam zelf beter te staan, maar doordat zijn tegenstander ook kans zag om door te breken verdwenen ook meteen de winstkansen voor de Lelystedeling. Desalniettemin een uitstekend resultaat (8-10). 

Ogenschijnlijk leek het alsof Zwollenaar Bert Straetemans gelijk op ging in zijn partij tegen Gideon de Bruin, maar positioneel had Straetemans niet veel meer in de melk te brokkelen, met een overmacht aan schijven van Gideon de Bruin was het slechts een kwestie van tijd. Die tijd kreeg Straetemans niet, want na  een foutzet was het één geven en drie pakken en het verhaal was over en uit.

Eindstand 8-12 voor Lelystad. 

========================================================

1 november 2014
Damclub Lelystad snoept koploper Roden/Leek, in de nationale damcompetitie punt af.


Op de vierde speeldag van het nationaal kampioenschap voor clubteams in de 1e klasse heeft het damteam van Lelystad een belangrijk punt binnengehaald.
Het begon veelbelovend voor de tegenstanders. De wedstrijd was nog geen 20 minuten aan de gang, toen Mark Hees zich door Jouke de Haan middels een wel bekende combinatie liet verassen. Mark had wel de mogelijkheid om de doorgedrongen schijf op veld 10 nog weg te ruilen voordat het de damlijn bereikte. Mark Hees verzuimde dat te doen, verloor daardoor een schijf en enkele zetten later de partij. (0-2). 


Het duurde nog vrij lang voordat er weer een beslissing viel, maar twee uurtjes later was het Ricardo Tong Sang die voor Lelystad de stand weer gelijk trok, Dennie van Dijk moest het onderspit delven (2-2).
Dirk van Roozelaar deed goede zaken, door de op papier veel sterkere tegenstander Rob Helwerda keurig naar een remise stand te manoeuvreren (3-3). 


Invaller Robby Koendjbiharie kweet zich uitstekend van zijn taak, door Fokke Smid, door een slagzetje tot diep en lang nadenken te dwingen. Dat diep en lang nadenken hielp wel,  want de tot dam gepromoveerde schijf van Robby werd met gelijke stukken weer afgenomen met een puntendeling tot gevolg (4-4).
De tegenstander van Cyril Sluisdom, Bert Begeman, zag in een volkomen gelijkwaardige partij een venijnig zetje over het hoofd, waardoor de Lelystedeling een dam kon halen en het eindspel nog slechts een kwestie was van geduld (6-4). 


Sam Pryor knokte zich in het 4e speeluur nog naar remise. Zijn tegenstander Jaap Huizinga deed er alles aan om het lichte voordeel om te buigen naar winst, maar door de krachtzetten van Sam Pryor, bleef het gevaar geweken (7-5).
Frenny Maloby’s tegenstander Katrinus Posthumus, had zich heel goed voorbereid op het spel van Frenny, heel veel partijen had hij op internet opgezocht en nagespeeld vertelde hij. En dat stukje huisvlijt heeft hem geen windeieren gelegd. Hij won zeer gedecideerd van de Lelystedeling, en daarmee trok hij voor het team van Roden/Leek de stand weer gelijk (7-7). 

Wiebren de Vries investeerde veel tijd in zijn partij tegen Lieuwe Riddersma, kwam daardoor ook beter te staan, maar door het stugge verdedigende werk van zijn tegenstander kwam zijn speelplan niet uit en bleef het remise (8-8).
Hetzelfde geld voor de partij van Huub Nollet tegen R. de Vries (9-9). 


Alles hing van die laatste partij af tussen Gideon de Bruin en zijn tegenstander Eric van Sonderen, met een rating van 1288 ruim 200 ratingpunten meer dan die van Gideon. De spanning was te snijden, maar betere stand van zijn tegenstander bracht Gideon niet van de wijs, hij hield het hoofd het koel en wikkelde vakkundig af naar een puntendeling. En enigszins teleurgesteld moest de Roden/Leek speler in remise berusten.

Eindstand 10-10.

==========================================================

18 oktober 2014.

Belangrijke overwinning in en tegen Laren na een spannende wedstrijd.


Damteam Lelystad revancheert zich 


Na de pijnlijke nederlaag van vorig seizoen tegen Dez Laren, tapte het damteam van Lelystad ditmaal uit een ander vaatje. Het damteam uit Laren werd in deze 3e ronde van de nationale competitie 1e klasse, stevig aangepakt door het uiterst gemotiveerde 10- tal van Lelystad. 


Ricardo Tong Sang drukte zijn tegenstander Alfred van Lenthe al vrij vroeg van het dambord. Een perfecte paring lachte Ricardo, doelend op het kleine rating verschil 1083 van Ricardo en 1074 van zijn tegenstander.
De voorsprong van Lelystad hield jammer genoeg niet lang stand, want korte tijd later was het Dirk van Roozelaar die zich door Gerrit Roeterdink, middels een combinatie (3 om 3) naar dam liet verassen  (2-2). 


Wiebren de  Vries verbaasde zich zelf en teamgenoten door deze keer niet in tijdnood te geraken, integendeel hij zette de klassieke positie goed op, welke overigens ook uitstekend werd tegengespeeld door zijn opponent Johan Beltman en meer dan een puntendeling zat er niet in (3-3).
Ook de paring van de sterkste speler van Lelystad Huub Nollet (1161)tegen de sterkste speler van Dez Laren Danny Dix (1129) was opvallend. Zij gaven elkaar ook geen duimbreed toe. En na een spannende strijd, met mogelijkheden over en weer tekenden de heren na ruim drie uur strijd de vrede (4-4). 


De strijd tussen Cyril Sluisdom en Tonnie schutte ging lange tijd gelijk op,  een inschattingsfout van Tonnie Schutte werd hem uiteindelijk fataal. Tonnie meende een achterloop van Cyril te kunnen pareren door een ruil. Maar overzag dat hij geen opbouw zet had om die ruil te kunnen uitvoeren. Hij verloor die schijf en korte tijd later de partij. En Lelystad nam opnieuw de leiding (4-6). 


Cees Barends had het behoorlijk moeilijk in het eindspel tegen Dinand Stegeman. In de analyse ruimte had een groepje reeds uitgespeelde dammers de winst al gevonden voor Dinand Stegeman, maar Dinand zelf kon het achter het dambord niet vinden, en teleurgesteld moest de speler van Dez Laren in remise berustten (5-7). 


Frenny Malobie trok alles uit de kast om zijn tegenstander Tonny Roeterdink te verslaan, maar de ervaren Tonny liet zich niet van de wijs brengen en ook in deze partij kwam het niet verder dan remise (6-8), maar veel belangrijker was op dat moment dat het Lelystadse damteam de voorsprong niet meer weggaf. 


In zijn partij tegen Jan Koerselman bekroonde Bert Zijlstra een spectaculaire partij tegen de Dez Laren speler. Op het moment dat zijn tegenstander dacht door te breken, offerde Bert zijlstra in een 4 om 4 stand eerst een schijf. En haalde dam op veld 4 zodat alle 4 de schijven van zijn tegenstander muurvast stonden, en die moest opgeven. Een leerzaam eindspel uit het boekje van, hoe kan het ook anders, jeugd damtrainer Bert Zijlstra (6-10). 


Met een voorsprong van (6-10) nam Sam Pryor geen enkel risico meer en deed wat van hem verwacht werd hij speelde zeer bedreven en vakkundig naar een puntendeling, waarmee Lelystad met 11 punten, niet meer ingehaald kon worden.
Gideon de Bruin speelde ook een gedegen partij, hij won in het middenspel een schijf, maar kreeg mede door het eveneens goede verdedigende werk van zijn tegenstander Rodier Evers de winst niet rond. 


Eindstand (8-12) in het voordeel van Lelystad. Voor handhaving in de landelijke 1e klasse is dit een belangrijke overwinning voor het Lelystadse damteam.


 ==============================================================

4 oktober 2014 : Gelijkspel in en tegen Kampen na een vreemde wedstrijd


Spannende damwedstrijd Kampen – Lelystad. 


In de tweede ronde van het nationaal damkampioenschap voor clubteams in de 1e klasse kwam damclub Lelystad in en tegen Kampen niet verder dan een gelijkspel 10-10. De eindstand doet geenszins vermoeden dat het hier om een zeer spannende strijd ging, waarbij het Lelystadse damteam dicht bij een overwinning zat. 


Frenny Malobie zette Lelystad als eerste op voorsprong met een spectaculaire combinatie met doorbraak naar de damlijn.  Wim Dekker keek naar de overgebleven stand en zag het nut van doorspelen toch niet in en gaf op (0-2).
Huub Nollet overrompelde zijn opponent Harwin Reuvekamp met ijzersterk positiespel (0-4).


Een zeer merkwaardige blunderfestijn deed zich voor in de partij tussen Dirk van Roozelaar en Henk Kamminga. Dirk deed een zet, welke op zich al een grove blunder was, want Kamminga kon gewoon doorslaan naar de damlijn. Maar de Kampense speler zag dat niet. Hij meende n.l. een vernietigende zet van Dirk van Roozelaar te hebben gezien, greep naar het hoofd en gaf meteen op, zonder verder te kijken of de slag uit te voeren. Nadat van Roozelaar de felicitaties in ontvangst had genomen zag Kamminga de blunder die hij maakte. Een typisch geval van damblindheid (0-6).


Bert Zijlstra nam blijkbaar te veel risico in zijn partij tegen Arie Heikoop, verloor eerst een schijf en werd later geklopt met een soort van rondslag combinatie en moest meteen opgeven (2-6).
Ricardo Tong Sang deed wat van hem verwacht werd en remiseerde tegen zijn qua rating gelijkwaardige opponent Piet Dijkstra (3-7)


Cyril Sluisdom werd in eerste instantie verrast met het beroemde zetje van Weiss, door zijn tegenstander Johan Wezenberg. Achteraf bleek die combinatie toch te duur. Wezenberg gaf n.l. 5 schijven weg en sloeg er 3 naar dam. Door voorzichtig te manoeuvreren wist Cyril Sluisdom daardoor toch de remise haven te bereiken. En om 15.30 uur was de tussenstand (4-8) in het voordeel van Lelystad.


Niemand had verwacht dat het team van Kampen met deze tussenstand nog terug zou komen, maar Wiebren de Vries werd met een dodelijke doorbraak combinatie door  Antoine Koster verschalkt (6-8).
Gideon de Bruin speelde een goede positie partij tegen de topspeler Nico Luchthart,  de sterkste speler van het thuis spelende team, met een rating van 1220. Door enkele krachtzetten van Gideon ontstond er in het middenspel een dreiging die zijn tegenstander niet wist te pareren, en deze kwam een schijf achter. Nico Luchthart keek lange tijd tegen de schijf achterstand aan, maar wist uiteindelijk nog een verassende remisecombinatie in de stand te vlechten waardoor hij door kon breken. De dam die hij haalde werd door Gideon meteen onschadelijk gemaakt en de beide heren kwamen remise overeen (7-9).


Alle hoop was nu gevestigd op de twee spelers van Lelystad die nog bezig waren. In een zenieuwslopende partij kreeg Cees Barends nog een eindspellesje van Kampenaar Henk Ramon (9-9), en Sam Pryor had geen antwoord op het ijzersterke spel van Harm Kist en moest enigszins teleurgesteld in remise berusten. Eindstand 10-10, uiteindelijk wel de meest eerlijke uitslag na deze vreemde middag.


=================================================================================

20 september 2014: Verlies in de 1e ronde Nationale Competitie tegen het sterke ADG

Damclub Lelystad verliest thuis van ADG uit Amersfoort. 

Het damteam van Lelystad begon, in deze eerste wedstrijd van de nationale bondscompetitie 1e klasse,  met een gelukkige 2-0 voorsprong, doordat het Amersfoortse team met 9 in plaats van 10 man opkwam. Huub Nollet was daardoor vrij en kreeg na het verplichte wachten na anderhalf uur de 2 punten cadeau.

Daarna was het Wijnand Groen die een keurige remise liet aantekenen tegen G. van Maanen (3-1).
Mark Hees die compleet uit vorm is, was niet opgewassen tegen G. de Bruijn en verloor door middel van een combinatie. De Bruijn liet Mark Hees eerst naar dam slaan en combineerde vervolgens door nog 1 schijf te geven en zelf via 3 schijven naar dam te slaan (3-3). 

Cees Barends deed er alles aan om meer uit zijn partij tegen invaller R. De Wolff te halen, maar die verdedigde zich uitstekend waardoor de Lelystedeling op remise bleef steken (4-4).

Sam Pryor liet zich beetnemen door L. Rosendaal en ADG nam voor het eerst de leiding (4-6). 

Invaller Rabinkoemar Mathoera deed het uitstekend, tegen M. Everloo die hij op remise wist te houden (5-7).

De partij van Frenny Malobie zag er veel belovend uit, maar C. Strooper met een rating van 1293, liet er uiteindelijk geen twijfel over bestaan dat hij de betere was (5-9). 

Cyril Sluisdom kwam tegen C. de Jonge in een verloren positie (met een schijf achter) er op wonderbaarlijke wijze toch uit en won zelfs nog (7-9). 

Wiebren de Vries speelde de sterren van de hemel hij hield niemand minder dan de sterke ADG-er Harry de Waard op remise (8-10). 

De laatste partij tussen Gideon de Bruin en Ton Bollebakker was vanaf het begin bijzonder spannend. Ondanks de schijf achterstand die Gideon vroeg in de partij opliep door een damblindheidje, had Bollebakker er zijn handen vol aan. Na vijf uur spelen in een 4 om 2 eindspel had Gideon een remise variant berekend, maar de heer Bollebakker kwam verassend met een totaal andere variant, dan waar Gideon op rekende en zo verloor de Lelystedeling alsnog. 

ADG zegevierde hierdoor met 8-12.

=================================================================================

2 september 2014: Simultaan door Internationaal Grootmeester Roel Boomstra

In totaal 25 dammers uit Lelystad, Urk, Dronten, Emmeloord en Almere kwamen dinsdag 2 september naar het nieuwe onderkomen van damclub Lelystad om de strijd aan te binden in een simultaan wedstrijd tegen GMI Roel Boomstra.
Na het welkomstwoord van Cyril Sluisdom startte Roel precies om 19.30 uur met de eerste zetten.
Een uur later stonden al 5 spelers een schijf achter, en 3 uur later had Roel Boomstra al meer dan de helft van de partijen gewonnen.
En net voor 23.00 uur kon de totale balans worden opgemaakt:
Roel won 21 partijen, maar moest toch 4 remises toestaan tegen respectievelijk Bert Zijlstra en Wiebren de Vries (Lelystad), Roy Pahladsing (Almere) en Jan van der Star uit Dronten.


Helaas miste het jeugdtalent Hessel Kramer uit Urk een winnende combinatie. Hessel begon goed met de combinatie maar sloeg verkeerd en verloor daardoor alsnog. Roel gaf na afloop aan dat als Hessel de juiste slag had uitgevoerd het een winstpartij voor de jeugdspeler geweest zou zijn.
Al met al een geslaagde avond en een ieder heeft kunnen zien dat een grootmeester niet eenvoudig af te stoppen is.
===============================================================================


 

Simultaan Roel Boomstra vermoedelijk op 2 september

Eind vorig seizoen konden we reeds melden dat de damclub een simultaan gewonnen had tegen grootmeester Roel Boomstra. De datum is nu gezet op de 1e clubavond. Roel zal het gaan opnemen tegen 25 tegenstanders en u bent van harte welkom om te komen kijken.

================================================================

Einde seizoen en verhuizing per begin volgend seizoen (29 mei 2014)

Afgelopen dinsdag is de laatste clubavond gespeeld in de Hanzeborg. Mede doordat we hier niet meer onze provinciale wedstrijden konden spelen (vanwege te korte openingstijden in deze locatie) is er besloten te verhuizen naar verenigingsgebouw het Palet aan de Voorhof 18 in Lelystad.
Vanaf begin september is iedereen welkom in deze voor ons nieuwe speelzaal op de gebruikelijke clubavond.
Prettige vakantie voor iedereen, volgend seizoen weer vol nieuwe energie achter het bord !

======================================================

Cyril Sluisdom sneldamkampioen van Lelystad

Het jaarlijkse club sneldamkampioenschap is dit jaar gewonnen door Cyril Sluisdom. Gelukkig waren er dit jaar zoveel aanmeldingen dat er in 2 klasses gespeeld kon worden (mede door de vroege sluitingstijd van onze speelzaal) In de B categorie was het Wijnand Groen die de sterkste was, hieronder de exacte uitslagen : 


SCORETABEL    GROEP: ( A ). 


DEELNEMERS

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Bordpnt.

Pl.

1

Tong Sang

X

2

0

1

1

2

2

2

0

2

12(sb106)

2

2

Nollet

0

X

0

2

2

1

2

2

2

0

11(sb 84)

5

3

Sluisdom

2

2

X

1

2

0

2

2

2

2

15

1

4

Pryor

1

0

1

X

1

0

0

2

0

2

7 (sb 52)

6

5

Zijlstra

1

0

0

1

X

0

0

0

2

1

5

9

6

De Bruin

0

1

2

2

2

X

2

2

0

1

12(sb 95)

3

7

De Vries

0

0

0

2

2

0

X

1

0

2

7 (sb 38)

7

8

Barends

0

0

0

0

2

0

1

X

1

2

6

8

9

Malobie

2

0

0

2

0

2

2

1

X

2

11(sb 90)

4

10

Koendjbiharie

0

2

0

0

1

1

0

0

0

X

4

10


 VOORTSCHRIJDINGSTABEL  GROEP : ( A ).  


DEELNEMERS

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Bordpnt.

Pl.

1

Tong Sang

2

4

4

5

6

8

10

12

12

12(sb106)

2

2

Nollet

2

2

2

2

4

6

7

9

11

11(sb 84)

5

3

Sluisdom

2

4

6

8

10

11

13

13

15

15

1

4

Pryor

0

2

2

3

3

4

6

8

8

7 (sb 52)

6

5

Zijlstra

0

0

0

2

3

3

3

4

5

5

9

6

De Bruin

2

3

5

7

7

7

8

10

12

12(sb 95)

3

7

De Vries

2

4

4

6

7

7

7

7

7

7 (sb 38)

7

8

Barends

0

0

2

2

3

5

6

6

6

6

8

9

Malobie

0

0

2

2

4

6

7

9

11

11(sb 90)

4

10

Koendjbiharie

0

1

3

3

3

3

3

3

4

4

10SCORETABEL      GROEP B:


DEELNEMERS

1

2

3

4

5

6

Bordpnt

Pl.

1

Larooij

X

2

1

0

0

2

5 (sb 7)

4

2

De Groot

0

X

0

0

0

0

0

6

3

De Jong

1

2

X

0

2

0

5 (sb 11)

3

4

Groen

2

2

2

X

2

2

10

1

5

Roozelaar

2

2

0

0

X

0

4

5

6

Hubbard

0

2

2

0

2

X

6

2


 VOORTSCHRIJDINGSTABEL   GROEP B:


DEELNEMERS

1

2

3

4

5

Bordpnt

Pl.

1

Larooij

2

4

5

5

5

5 (sb 7)

4

2

De Groot

0

0

0

0

0

0

6

3

De Jong

0

2

3

5

5

5 (sb 11)

3

4

Groen

2

4

6

8

10

10

1

5

Roozelaar

2

2

2

2

4

4

5

6

Hubbard

0

0

2

4

6

6

2


============================================================

Damclub Lelystad valt in de prijzen, simultaan met Roel Boomstra. (6 mei 2014)

De landelijke dambond had onder haar leden een vragenlijst uitgezet om te zien hoe de verenigingen er voor staan. Naast het feit dat dit waardevolle informatie opleverde deden de insturende clubs mee met een verloting van een simultaan door 1 van Nederlands sterkste dammers de nog jeugdige Roel Boomstra.
Ondanks zijn voor dammers nog jeugdige leeftijd heeft Roel al een indrukwekkende staat van dienst met deelnames aan landelijke en internationale kampioenschappen. De uiteindelijke datum moet nog bekend gemaakt worden in overleg met de dambond en Roel maar zodra er meer bekend is zal dat op deze website verschijnen !


"And the winner is..


Onder de deelnemers aan de verenigingsmonitor is een simultaan met Roel Boomstra verloot. Roel werd vorig jaar derde op het wereldkampioenschap dammen. De winnaar van deze simultaan is Damclub Lelystad. Gefeliciteerd met jullie prijs!" (van de KNDB  website)


=============================================================

Spectaculaire 13-7 overwinning in de nacompetitie van Damclub Lelystad op Eye- T webdesign uit Wapenveld.

Albert Lusink van de bezoekende vereniging werd als eerste lelijk verrast met een doorbraak combinatie uitgevoerd door Sam Pryor en was daarmee de eerste van Eye- T Webdesign die moest capituleren.
                                                      

Niet al te lang daarna was het Ricardo Tong Sang die een sterke positie partij tegen Gerard Blok in winst verzilverde.
De  4-0 voorsprong gaf het team van Lelystad blijkbaar vleugels, want ook Frenny Malobie tekende voor de 3e Lelystadse overwinning tegen H. van Renselaar.

De enige speler van Lelystad die in grote problemen kwam was team captain Cyril Sluisdom. Door een vernietigende combinatie van Henk Mosterd kwam Cyril Sluisdom 3 schijven achter. Laatst genoemde brak zelf ook door en met nog een tweede schijf op weg naar de damlijn, kreeg hij toch voldoende compensatie en met een fraai offer en achterloop stelde hij de remise veilig.

Gideon de Bruin speelde de sterren van de hemel. Met sterk positiespel dwong hij de sterkste speler van de Wapenveldse ploeg Jan Willem Hoeve tot uiterste kracht inspanning, maar ook de matador van Wapenveld met een rating van 1194 had geen passend antwoord op het sterke spel van de Lelystedeling. En met een zichtbare teleurstelling aan Wapenveldse kant werd tot remise besloten.

Huub Nollet leek aanvankelijk ook te gaan winnen, maar de geroutineerde J. Lammers knokte zich vakkundig naar remise toe.

Met 3 overwinningen en 7 remises op rij behaalde het damteam van Lelystad een zwaar bevochten, maar verdiende overwinning op Eye- T Webdesign
Het Lelystadse damteam kon opgelucht ademhalen, want na een zeer kwakkelig seizoen met ups en downs, en het nodige geluk in de reguliere competitie, promoveert het dan toch naar de Landelijke 1e klasse.

Damteam Lelystad wint promotie wedstrijd na vreemd seizoen. (8 maart 2014)
groot succes vandaag voor het Lelystadse damteam, er werd met 13-7 gewonnen van Wapenveld en daardoor mogen we volgend seizoen weer uitkomen in de landelijke 1e klasse. Over geluk hadden we niet te klagen vandaag hoewel diverse spelers ook gelukkig net op tijd hun vorm weer terug hadden. het team wat de promotie behaald heeft

het team wat de promotie behaalde, Don Khedoe, Cees Barends, Gideon de Bruin, Cyril Sluisdom, Ricardo Tong Sang (bovenste rij van links naar rechts) Sam Pryor, Dirk van Roozelaar, Marc Hees, Frenny Malobie en Huub Nollet (onderste rij) Op de foto ontbreekt basis speler Wiebren de Vries die wegens familieomstandigheden niet aanwezig kon zijn.

overzicht topborden

De topborden van deze wedstrijd

de onderste borden

de onderste borden deze wedstrijd

overzicht speelzaal

overzicht speelzaal

einduitslag

De einduitslag

overzicht speelzaal

Laatste indruk speelzaal.

===========================================================================

 

Benauwde maar zeer belangrijke winst op Heino voor Lelystadse dammers ( 22-02-2014)

01.Marco Veneboer             - Wiebren de Vries                        2-0     (05)


02.Dick Dijk                             - Sam Pryor                                    0-2     (06)


03.Eric Ploeger                       - Frenny Malobie                          1-1     (08)


04.Gerrit Klaseboer               - Cyril Sluisdom                              0-2     (10)


05.Tonnie van Ommen        - Don Khedoe                                 0-2     (04)


06.Henk Smit                          - Dirk van Roozelaar                    2-0     (02)


07.Wim Leijssenaar               - Huub Nollet                                  0-2     (03)


08.Maikel Schotman             - Cees Barends                               1-1     (09)


09.Frits Gerritsen                   - Mark Hees                                    2-0     (01)


10.Ronald Holterman           - Ricardo Tong Sang                     1-1     (07)


                                                                                                    ------


                                                                                                        9-11 


Het damteam van damclub Lelystad moest deze laatste wedstrijd in de competitie winnen om kans te maken op de 2e plaats, wat weer recht geeft op deelname aan de promotie/degradatie wedstrijden(en) om alsnog een ticket te bemachtigen voor de nationale 1e klasse.
Het team van Lelystad was wel afhankelijk van concurrent Hijken DTC, want bij winst van Hijken DTC op Dios Achterhoek was het feest voor Lelystad over. 


De spanning in de speelzaal was te snijden, want het ging bepaald niet van een leien dakje voor de Lelystedelingen.


Mark Hees trapte al na een kwartier in een simpele beginnerzetje tegen Frits Gerritsen, en nadat korte tijd later ook Dirk van Roozelaar een doorbraak combinatie naar dam overzag, leek het een heel moeilijk middagje te gaan voor Lelystad met 4-0 achter binnen korte tijd.

Intussen was nog altijd Ricardo Tong Sang van het Lelystadse team niet gearriveerd, omdat hij van mening was dat het om een thuiswedstrijd ging reed hij van zijn woonplaats in Huizen rechtstreeks naar Lelystad i.p.v. naar Heino. Hij arriveerde een uur later, maar zag nog kans om een remise uit de strijd te slepen met een bedenktijd van slechts 20 min en 1 minuut per zet. 


Lelystad wist de stand gelijk te trekken en aan het einde van de middag bij de stand van 9-9 waren alle ogen op de partij van Cyril Sluisdom tegen Gerrit Klaseboer gericht. Ogenschijnlijk leek de stand gelijk toen beide spelers doorbraken naar dam. Maar Klaseboer overzag een achterloop van Sluisdom waardoor hij 2 schijven achterkwam en daarna kansloos verloor.
Bij analyse na afloop bleek er toch nog een remise variant in te zitten voor Klaseboer. 


De topscorers van Lelystad zijn op een gedeeld 1e plaats  Huub Nollet en Sam Pryor met 10 wedstrijden gespeeld 15 punten, en op een gedeeld 2e plaats Frenny Malobie en Cyril Sluisdom met 10 gespeeld 14 punten.

Bij thuiskomst bleek dat Hijken 3 gelijk had gespeeld tegen Dios Achterhoek 2, zodat een zeer merkwaardig seizoen toch nog met een 2e plek werd afgesloten en we een promotie degradatie wedstrijd mogen spelen tegen het op de 10e plek geeindigde Eye T Webdesign uit Wapenveld. Dit zal wederom een hele spannende wedstrijd gaan worden over 2 weken !


Kampioen in onze klasse werd overigens het nieuw gevormde team van DEZ Laren (Gld) wat een fantastisch resultaat is en waarmee wij hun van harte feliciteren !


========================================================

Fantastisch resultaat Stichting Specsavers Steunt actie (15-02-2014)

Vandaag was de symbolische overhandiging van het gespaarde bedrag bij Stichting Specsavers Steunt waarbij de klanten bij iedere aankoop een muntje in 1 van de 2 gekozen doelen konden doen. Wij als damclub hebben ons hiervoor anderhalf jaar geleden gekwalificeerd en doordat er dit jaar ook langer gespaard is hebben we een fantastisch groot bedrag wat op onze rekening bijgeschreven kan worden.

Ons doel was om de digitale klokken te financieren, dit is ruimschoots gehaald en dankzij deze sponsoring kunnen we nog enkele leuke andere dingen realiseren zoals het groter opzetten van het schooldammen, jeugd op andere manieren proberen te binden en nog enkele andere zaken waar het bestuur zich over zal buigen.

Feit is dat wij Specsavers Lelystad enorm dankbaar zijn en uiteraard de klanten die hun muntjes in onze bak gegooid hebben! Redenen genoeg om voorlopig onze brillen, lenzen en dergelijke bij Specsavers te halen :-)

====================================================

Damteam Lelystad hersteld zich (08-02-2014)

Na het pijnlijke verlies van 14 dagen geleden tegen Hoogeveen wist het damteam van Lelystad weer eens te winnen.
Deze keer was het de belangrijke concurrent Oosterveen die het onderspit moest delven. Al moet gezegd worden dat Oosterveen door ziekte  niet met het sterkste 10- tal kon aantreden. 

Cees Barends werd in een stand gemanuvreerd welke gunstige perspectieven voor zijn tegenstander, Jan Meester bood. Maar Cees Barends zag na enig gepeins de weerlegging. Hij offerde eerst een schijf en kon daarna vrij makkelijk naar remise  afwikkelen (1-1).

Gideon de Bruin trof een tegenstander met een wat lagere rating, maar die beslist wel z’n mannetje stond. Nadat Gideon een dam combinatie had uitgevoerd en de partij op het eerste gezicht uit leek, wikkelde zijn tegenstander Gert Jan Wilbrink bijzonder fraai af naar een puntendeling (2-2).

Kort daarna viel dan toch de eerste overwinning aan Lelystadse zijde. Het was Frenny Malobie die zijn tegenstander Damon Winter positioneel verschalkte (4-2). 

Vrijwel op hetzelfde moment kreeg Cyril Sluisdom de felicitaties van zijn tegenstander Martin Bosch die het voor gezien hield, omdat hij al een schijf achter stond en in een vastloopstand terecht was gekomen en het hem nog 2 schijven zou kosten om uit die verstrengeling te geraken (6-2).

Mark Hees speelde een sterke positie partij tegen Oosterveens sterkste speler van de dag Johan van Aalderen, waarbij het ging om een gevecht, om verovering van het centrum. Van Aalderen moest tevens met al hem ten dienste staande middelen een schijf tegen verlies verdedigen, wat uiteindelijk toch niet lukte en ook hij moest opgeven (8-2). 

Huub Nollet kon geen potten breken tegen de sterk verdedigende Jan Timmer en moest enigszins teleurgesteld in remise berusten (9-3).

Don Khedoe liet in een moment van onbedachtzaamheid in een betere stand met schijfwinst de overwinning liggen. Hij werd door Leo Peters verrast met een simpele doorbraak combinatie. Hij hield echter na de blunder het hoofd koel en wikkelde vakkundig af naar remise (10-4). 

Sam Pryor had meer verdient in zijn partij tegen Ab Lenters, maar ook hij kwam niet verder dan een puntendeling (11-5). 

Dirk van Roozelaar en zijn tegenstander Jan Siegers waren aan elkaar gewaagd. In een gelijkopgaande strijd met weliswaar een klein schrikmomentje voor Dirk van Roozelaar, toen Jan Siegers een doorbraak combinatie uitvoerde, maar de 3 om 4 stand welke overbleef leverde niet meer op dan remise (12-6).
De grootste pechvogel van de dag was Wiebren den Vries die door Jan Huzen onaangenaam werd verrast.  Met een 3 om 3 doorbraak combinatie. Daarna speelde Jan Huzen zeer secuur, en moest de dammer van Lelystad zich als enige gewonnen geven. 

Eindstand 12-8 in het voordeel van het Lelystadse damteam.

edit: Hiermee blijven we op de 4e plaats staan en kunnen na eventuele winst in de laatste wedstrijd stijgen naar een 3e plaats tenzij Hijken3 een misstap zou begaan tijdens hun laatste wedstrijd. Normaal gesproken eindigen we echter op de 3e plaats en mogen we volgend jaar weer vanuit de 2e klasse proberen te promoveren.

=============================================================

Lelystadse dammers pijnlijk onderuit in en tegen Hoogeveen. (25-01-2014)


 Sam Pryor tot dat moment nog ongeslagen liet zich al vrij snel, in een moment van onbedachtzaamheid tegen Bé Brakels onaangenaam verrassen met een doorbraakcombinatie, naar dam. Hij moest ten koste van 2 schijven de vijandelijke dam onschadelijk maken. Hij deed nog verwoedde pogingen om er nog iets van te maken, maar met 2 schijven minder was het vechten tegen de bierkaai (2-0). 


Wijnand Groen kreeg te maken met een sterke invaller. De heer Gerard Bruins zag kans Wijnand vast te zetten en hem daardoor zijn bewegingsvrijheid ontnam, en ook de tweede nederlaag voor het team van Lelystad was een feit (4-0). 


Ricardo Tong Sang won doordat zijn jonge 12 jarige tegenstander Vincent Houtjes een 1 om 2 combinatie over’t hoofd zag. Met dit zetje kon Ricardo tevens de doorloop naar dam van zijn tegenstander verhinderen. Het jonge talent moest opgeven, maar speelde een goede partij waar remise in het eindspel zeker tot de mogelijkheid behoorde (4-2). 


Don Khedoe trof ook een jonge tegenstander namelijk het talentvolle meisje Nicole de Vries, die verrassend sterk positioneel opereerde. Don Khedoe had er zijn handen vol aan en moest op een bepaald moment zelfs alle zeilen bijzetten om niet onder de voet te worden gelopen. Don onderschatte niet, hield het hoofd koel en bereikte veilig de remise haven (5-3).


Frenny Malobie trof een speler die heel verdedigend speelde. Deze speler Roelof de Jonge genaamd, zal ongetwijfeld Frenny zijn speelstijl hebben bestudeerd. Hij nam geen enkel risico, maar doorzag alle plannen van Frenny en hield de Lelystedeling keurig op remise ondanks zijn veel lagere rating (6-4).

Hetzelfde kan worden gezegd van de partij van Huub Nollet tegen Meint de Vries, welke laatste ook goed en sterk tegenspel bood, tegen de op papier veel sterkere Lelystedeling (7-5). 


In zijn partij tegen Alexander Slot ging Cyril Sluisdom lange tijd goed, maar bleef veel te lang spelen op een hielslag zetje die er maar niet in kwam, in plaats van de noodzakelijke ruil te nemen, welke op zijn rechtervleugel mogelijk was. Het gevolg was dat hij plotsklaps zowel op zijn linker als rechtervleugel volkomen vast kwam te staan, en geen goede zet meer had (9-5) 


Dirk van Roozelaar kreeg te maken met een speler Mathijs Sprakel met een hogere rating, maar de Lelystedeling ging de strijd moedig aan, zette zijn partij positioneel sterk op en liet zich niet door de vele dreigingen in het middenspel van de wijs brengen. En in een 6 om 6 eindstand met wederzijdse doorbraak mogelijkheden tekenden de heren de vrede (10-6). 


Gideon de Bruin, zorgde voor de 2e Lelystadse overwinning tegen Cor Darwinkel en dat was helaas ook de laatste overwinning voor Lelystad. Gideon speelde een prachtige partij waarbij hij op alle fronten liet zien dat hij de betere en sterkere dammer was en met enkele krachtzetten in het eindspel de linker vleugel van zijn opponent volledig lam legde. 6 schijven op de linker vleugel + 1 schijf ergens achterin, waar geen enkele goede zet meer mogelijk was. En Darwinkel gaf zich gewonnen (10-8). 


Met deze 10-8 op het score bord gooide Mark Hees nog alles in de strijd om kost wat kost te winnen, want remise had het team van Lelystad niets aan, maar Bart Lugthard kreeg het betere van het spel omdat Mark veel risico’s nam en capituleerde (12-8). 


De kans op de 2e plaats is nu eigenlijk wel verkeken, dit was nog de laatste strohalm waar het Lelystadse damteam zich nog aan vasthield.Alleen bij hele rare uitslagen van de teams boven ons is er nog een klein kansje op die 2e plaats maar normaal gesproken mogen wij volgend seizoen weer in de 2e klasse ons best doen en hopen op een betere vorm.


===================================================================

18-1-2014

Nog een week en dan begint voor Lelystad de Nationale competitie weer na een pauze van enkele weken. Dankzij het onverwachte verlies van de koploper en het feit dat de nummers 2 en 3 nog tegen elkaar moeten spelen zijn er weer kansjes op het behalen van de 2e plaats en theoretisch zelfs op de 1e plaats mits Lelystad zelf alle resterende wedstrijden wint uiteraard (inclusief de wedstrijd tegen de koploper)

Verder zal half februari de symbolische uitreiking van het sponsorbedrag van Stichting Specsavers helpt plaatsvinden, zaterdag 15 februari zullen 2 leden van de club dit in ontvangst nemen en een mini simultaan spelen in de vestiging van Specsavers Lelystad. Andere leden zijn uiteraard van harte welkom om te komen helpen.

========================================================

14-12-2013 Lelystadse damclub doet van zich spreken.

Het gemotiveerde tiental van damclub Lelystad won in de 7e ronde overtuigend van Dios Achterhoek 2, uit Eibergen.
Via Gideon de Bruin kwam het damteam van Lelystad al gauw op 2 punten voorsprong, nadat hij naar damlijn combineerde. Gerard Korten zat heel moeilijk te rekenen en overzag alsnog de combinatie die Gideon voor hem in petto had (2-0).

Mark Hees verdiende eigenlijk veel meer maar hij wilde het te mooi doen, en bleef teleurgesteld op remise steken tegen Jan Fokkink (3-1). 

Cyril Sluisdom had zijn tegenstander Gerrit Klompenhouwer in een dusdanige positie gemanuvreerd, dat laatst genoemde een schijf moest offeren om erger te voorkomen. Maar 4 zetten later beging Klompenhouwer alsnog een verschrikkelijke blunder, waardoor Cyril Sluisdom een simpele 1 om 3 combinatie kon nemen en de winst opeisen (5-1). 

Don Khedoe kon weer na lange tijd van slechte vorm weer eens ouderwets uithalen, in een sterk gespeelde positiepartij, waarin hij Jaap Vos vakkundig op de knieën dwong (7-1).

Dirk van Roozelaar stond positioneel beter tegen zijn opponent Theo Baks. Hij stond op enig moment zelf een schijf voor, maar kon zijn betere positie niet omzetten tot winst, en moest uiteindelijk met remise genoegen nemen (8-2). 

Wiebren de Vries was voor Toon Baks een maatje te groot, en won zonder al te veel moeite in stijl (10-2). 

Huub Nollet voerde een verborgen combinatie uit,  en tegenstander Gert Wisselink moest in Huub Nollet zijn meerdere erkennen (12-2). 

Sam Pryor, de ongeslagen topscorer van het Lelystadse damteam, deed wat een echte topscorer moet doen “winnen” want in het dammen eindspel wat in zijn partij tegen Clemens Keurentjes ontstond dwong hij in prachtige stijl zijn tegenstander op de knieën (14-2). 

Maar Dios Achterhoek wist toch de eer te redden, door een prachtige overwinning van Harry Vos, op de tot nu toe eveneens ongeslagen topspeler van het Lelystadse damteam. En met een eindstand van 16-4 kon het Lelystadse damteam de laatste bondswedstrijd van dit jaar tevreden afsluiten.

Aangezien de teams boven ons doen wat ze moeten doen, nl winnen blijven we op een plek staan waarbij promotie uitgesloten is, maar er zijn nog 3 wedstrijden te spelen !
=====================================================================

30-09-2013 Heerenveen 2 – Lelystad : 10-10 


In de 6e ronde van het nationale damkampioenschap voor clubteams in de tweede klasse kwam damclub Lelystad in en tegen Heerenveen niet verder dan een gelijkspel. De eindstand doet geenszins vermoeden dat het hier om een zeer spannende strijd ging, waarbij het Lelystadse damteam heel dicht bij een overwinning zat. 


Wijnand Groen speelde een goede partij, tegen Wim Riddersma en bereikte zelf een voordelig eindspel, met 1 dam en 3 schijven tegen over 1 dam en 1 schijf van zijn tegenstander. Maar nadat Mondria achter een van de vijandelijke stukken kroop, schoof de Lelystedeling ter verdediging foutief naar het midden, waardoor hij die schijf niet meer kon verdedigen. Schuiven naar de rand was in dit geval aanbevolen, en Wijnand moest genoegen nemen met een puntendeling.

Daarentegen had Ricardo Tong Sang van het Lelystadse team, alle geluk van de wereld, want zijn tegenstander Tabbe de Vries zag een 2 om 3 doorbraak over ’t hoofd. Ricardo brak daarna zelf door en Tabbe de Vries hield het voor gezien.
Even later echter opnieuw een tegenvaller voor het Lelystadse damteam, toen Dirk van Roozelaar op twee manieren een schijf van zijn tegenstander Klaas Mondria kon winnen maar door een verkeerde taxatie de plank volkomen missloeg, en daarna zelf een dam om de oren kreeg. Het ging nog vrij lang goed, maar Mondria gaf dit cadeautje niet meer uit handen.


Don Khedoe speelde tegen Martin Boersbroek een gedegen positie partij welke volgens ieders verwachting in remise eindigde.
De stand was op dat moment 4-4 en Lelystad keek naar een voordelige stand in de partij van Sam Pryor tegen Aize Plantinga. Maar ook hier koos de Lelystedeling voor een verkeerd plan. Waardoor ook hier de punten werden gedeeld.


Gideon de Bruin lijkt weer langzaam de oude vorm terug te vinden, hij speelde een gedegen positiepartij tegen Peter Veltman, de sterkste dammer van het Heerenveense damteam. (rating 1177). Peter Veltman is een van de drie spelers die speciaal is opgesteld om het Lelystadse damteam een kopje kleiner te maken, maar Veltman kreeg geen vat op het spel van Gideon de Bruin. Integendeel Gideon mistte in het eindspel zelf (door tijdnood) nog een voordelige doorbraak. Waardoor Veltman met remise nog goed weg kwam.

De overige partijen eindigden alle onbeslist. 


De gedetailleerde uitslagen 


Heerenveen2             - Lelystad 


Aize Plantinga            - Sam Pryor                            1-1


Peter Veltman            - Gideon de Bruin                   1-1


Martin Zijlstra            - Huub Nollet                          1-1


Ulbe Koopman            - Frenny Maloby                     1-1


Martin Boersbroek     - Don Khedoe                          1-1


Jan de Vos                  - Cyril Sluisdom                      1-1


Pieter de Vries           - Mark Hees                           1-1


Tabbe de Vries           - Ricardo Tong Sang               0-2


Wim Riddersma         - Wijnand Groen                    1-1


Klaas Mondria            - Dirk van Roozelaar              2-0


                                                                            -----


                                         Eindstand                  10-10

Hiermee blijft Lelystad een middenmotor en zal de concurentie nog veel punten moeten morsen willen we nog enige hoop hebben op een promotie degradatie wedstrijd.


====================================================================

Damteam Lelystad wint overtuigend van Witte van Moort 3 uit Westerhaar. 

Om 12.00 uur precies werden de damklokken in werking gesteld in de Hanzeborg, het thuis honk van damclub Lelystad.
Amper een half uur later stond Sam Pryor 2 schijven voor. Typisch een gevalletje van dam blindheid van zijn tegenstander B. Hessing, die abusievelijk achter een vijandelijk stuk kroop, waarna Sam Pryor 3 schijven kon slaan (2-0). 

Om 13.05 was het Huub Nollet die een combinatie uitvoerde en doorbraak naar de damlijn. Zijn tegenstander Jan Steen bleef letterlijk tot de laatste schijf knokken, maar kon de schade niet meer herstellen (4-0).
Intussen werden er voor Lelystad, nog 2 punten bijgeschreven op het scorebord, omdat de tegenstander  van Wiebren de Vries niet kwam opdagen (6-0).

Cees Barends drukte positioneel de oude routinier R. Schippers langzaam weg, en bekroonde een prachtige positionele partij met winst (8-0).
De partij tussen Frenny Malobie en W. Harms ging heel lang gelijk op, maar een positionele fout werd Harms in het middenspel fataal (10-0). 

Witte van Moort deed toch iets terug, doordat Don Khedoe niet wist te winnen van de sterk verdedigende B. Lawant. Een gelijkwaardige remise was de uitslag (11-1).
Dirk van Roozelaar die de remise voor het grijpen had verslikte zich in zijn partij tegen W. Fokkert en moest uiteindelijk teleurgesteld opgeven(11-3).

Ricardo Tong Sang zag kans zijn tegenstander B. Hendriks langzaam maar zeker in een verloren positie te manoeuvreren, en de winst voor Ricardo liet daarna niet lang meer op zich wachten (13-3).


Mark Hees had ook zijn handen vol aan zijn opponent A. Noppers, maar Noppers kon de steeds zwaarder wordende druk op zijn stelling niet langer bolwerken en moest zich uiteindelijk gewonnen geven (15-3).


Cyril Sluisdom had aanvankelijk een sterke positie opgebouwd, maar gaandeweg de partij kwam de Lelystedeling steeds slechter te staan, maar door een verkeerd plan van H. noppers, kon Sluisdom het voordeel opnieuw naar zich toe trekken, met als eindresultaat  een eclatante 17-3 overwinning voor het Lelystadse damteam.

Door deze uitslag is het team iets hoger in de middenmoot van de 2e klasse B terecht gekomen, helaas is er nog niet direct zicht op promotiekansen.

===========================================================================

Totale ontgoocheling voor Lelystadse dammers in de wedstrijd tegen Dez Laren. 

Don Khedoe gaf in 1e instantie het goede voorbeeld door zijn tegenstander Gerrit Roeterdink met een doorbraak combinatie te verrassen. Don kwam op dam en hield daarmee 4 vijandelijke schijven achter de damlijn (0-2),

Helaas kon Gideon de Bruin het niet bolwerken tegen de op papier sterkere tegenstander Danny Dix die hem na een gelijkwaardige partij met een verrassend en fraai zetje verraste  (2-2),
Mark Hees trapte vroeg in de partij in een bekend slag zetje, nadat hij achter een vijandelijk stuk van zijn tegenstander Egbert Harkink kroop. Egbert Harkink brak door naar dam en keek tegen een gunstigere stand aan met bovendien een schijf meer. Ondanks de dappere strijd moest Mark het uiteindelijk toch opgeven, terwijl uit analyse bleek dat de remise er nog wel ingezeten had (4-2), 

Middels sterk positiespel dwong Sam Pryor zijn tegenstander Johan Beltman vervolgens tot overgave (4-4),
Wiebren de Vries gaf een gewonnen stand door één moment van onbedachtzaamheid nodeloos uit handen. Wiebren dacht een einde te maken aan de partij door een combinatie. De combinatie klopte echter niet. De dam van Wiebren de Vries werd vervolgens uitgeschakeld en hij kon de jonge Tom Knapen de hand schudden (6-4).

Dirk van Roozelaar speelde een degelijke positiepartij tegen de sterk spelende Tom Westhof, ze gaven elkaar geen duimbreed toe en besloten tot een puntendeling (7-5), 

Ricardo Tong Sang kwam zwaar in de problemen in zijn partij tegen Tonny Roeterdink. En het krachtspel van laatst genoemde werd uiteindelijk beloond met 2 punten (9-7),
Cyril Sluisdom raakte verstrikt in een wir war van varianten, waarbij hij noodgedwongen een schijf moest offeren. Maar ondanks  materiaalachterstand was remise mogelijk, maar in die belangrijke fase van de strijd overzag hij de remisevariant, en Dinand Stegeman trok aan het langste eind (11-7), 

Ook de partij Frenny Maloby  tegen Rodier Evers gaf een wisselend beeld. Eerst stond Frenny in het middenspel beter, maar koos voor de verkeerde voortzetting, maar in het eindspel kon Rodier op zijn beurt fraai winnen maar ook hij overzag die winstvariant, waardoor remise in deze partij uiteindelijk toch de enige juiste uitslag is. 

Eindstand Dez Laren – Lelystad               12-8.

Hiermee zijn de kampioenskansen voor dit seizoen wel verkeken en kan het team vrijuit verder spelen

===================================================================

19-10-2013 Dammers Lelystad te sterk voor Harderwijkse damformatie. 


Na een enerverende strijd in het thuishonk versloeg het Lelystadse damteam het Harderwijkseteam met maar liefst 15-5. 


Ricardo Tong Sang van de Lelystadse formatie kreeg 2 punten cadeau, doordat zijn tegenstander niet kwam opdagen (2-0),

Niet lang daarna was het Huub Nollet die ook 2 punten liet bijschrijven op het scorebord en Victor Elgersma kon de Lelystedeling een hand geven (4-0)


Het bleef lange tijd stil maar na ongeveer 3 uur spelen, ontstond er weer geroezemoes in de zaal, en enkele meegekomen Harderwijkse aanhangers togen naar het 10e bord, waar Wijnand Groen net bezig was, tegen Jaap Pluim een schitterende combinatie uit te voeren. Wijnand won 2 schijven, en de rest was een kwestie van geduld. (6-0). 


Cyril Sluisdom had zijn handen vol aan zijn jonge talentvolle opponent Tristan van de Velde (12 jaar). Cyril Sluisdom kwam niet goed uit de opening, maar kon met enkele krachtzetten een iet wat ongemakkelijke stand ombouwen tot een gelijkwaardige positie. In het eindspel ontstonden diverse mogelijkheden over en weer, maar stand bleef gelijk (7-1). 


Ook de overwinning van Sam Pryor op Jakob de Vries sprak tot ieders verbeelding. Op enig moment brak Sam Pryor door naar de damlijn en via een achterwaartse aanval wist hij zijn tegenstander tot overgave te dwingen (9-1). 


Topscorer Frenny Maloby won als enige voor de derde keer op rij. Het was deze keer Eibert Smit die het onderspit moest delven in een positioneel gevecht welke Frenny Maloby op het lijf geschreven lijkt te zijn (11-1). 


Don Khedoe daarentegen lijdt nog steeds aan een enorme vormcrisis. Hij verloor voor de derde keer op rij. Zijn opponent Jan van der Pol zorgde hiermee voor de enige overwinning voor Harderwijk  (11-3).


Na diverse combinatiemogelijkheden waar zowel Cees Barends als zijn tegenstander Wouter van de Berg alert op waren bleef er niets anders over dan de vrede te  tekenen, dus accepteerde Cees Barends zonder aarzelen het remise aanbod van zijn tegenstander (12-4). 


Mark Hees manuvreerde ondertussen zijn tegenstander Wout Foppen in een situatie welke onhoudbaar was en wout Foppen gaf zich in een nog redelijk volle stand teleurgesteld over (14-4).en tenslotte was het Wiebren de Vries en Roelof Vis die in een gelijkwaardige stand tot remise besloten. 


Eindstand Lelystad – Harderwijk2              15-5.


===================================================================

5 oktober 2013 Pijnlijke nederlaag voor Lelystadse dammers

De strijd om het damkampioenschap in de landelijke competitie van de KNDB in de 2e klasse, verliep afgelopen zaterdag voor de Lelystadse dammers zeer teleurstellend. In het clubhuis van Hijken DTC werd het team van Lelystad met 11-9 verslagen.
De drie verliespartijen aan Lelystadse zijde werden slechts door twee winstpartijen gecompenseerd.


Lelystad begon wel goed want hoewel Cyril Sluisdom eerst geen vat op het spel van zijn tegenstander kon krijgen door het vele hakwerk, bleef de Lelystedeling  rustig en veroverde het centrum. En bracht daarmee meteen een einde aan het vele ruilen van zijn tegenstander. Doordat zijn opponent H. Pruim, bij een dubbele ruil de verkeerde kant op sloeg kwam er buiten ieders verwachting een heel snel einde aan de strijd, met 2 punten op het score bord voor Lelystad.


Ricardo Tong Sang speelde een degelijke partij met over en weer veel mogelijkheden, maar de heren gaven elkaar geen duimbreed toe en tekenden uiteindelijk de vrede (1-3).
Frenny Malobie liet de tweede overwinning voor Lelystad bijschrijven. Zijn tegenstander G. Dunning met een veel lagere rating, moest in  Frenny zijn meerdere erkennen. 


De tussenstand van (1-5) gaf het Lelystadse team vertrouwen, maar het dubbele gevoel overheerste, want op bord 1 en 2 knokten Gideon de Bruin en Don Khedoe tegen respectievelijk H. Vosmeijer en H. Koning, voor lijfsbehoud. In de partij van Gideon volgde (nadat Gideon geweigerd had om op de remise te spelen en de partij klassiek te maken) wederzijdse doorbraak. De stand voor Gideon zag er echter niet al te best uit, zijn tegenstander had zijn vangstellingen al gereed staan. De dam van Gideon was dan ook snel veroverd en hij gaf zich gewonnen.
Don Khedoe had de pech dat de sterke troef van Hijken  DTC, H. Koning van stal gehaald werd. Het uiteindelijk ontstane overmachteindspel werd Don te veel en hij gaf op.


En daarmee had Hijken de stand alweer gelijk. Er volgde nog 4 spannende remise partijen van Dirk van Roozelaar, Wiebren de Vries, Mark Hees, en Sam Pryor tegen respectievelijk R. J. de Vries, W. Kolkman, B. Westerveld, en W. Koopman. 


Maar DE dreun voor Lelystad kwam toen de sterkste speler van Lelystad Huub Nollet zich enorm vergaloppeerde tegen de op papier zwakste speler van Hijken DTC, R. Tiegelaar. R. Tiegelaar veraste de speler van Lelystad met een venijnige combinatie door 4 schijven weg te geven en 5 naar dam te slaan. Nog even doorspelen was zinloos en Huub gaf gedesillusioneerd op. 


Eindstand Hijken DTC3 – Lelystad 11-9

Na deze uitslag is Lelystad al na 2 rondes afhankelijk geworden van de resultaten van andere teams om kans te maken op het kampioenschap, gelukkig zijn er nog 8 wedstrijden te spelen en kan de concurentie ook nog punten laten liggen.


==========================================================================================

28 september 2013
Lelystadse dammers boeken overtuigende zege op Laurel’s Damra uit Raalte.

Wiebren de Vries opende de score voor Lelystad door een damcombinatie op de 25e zet. Andre Klein Tank liet zich het verdere verloop niet bewijzen en  gaf op.
Frenny Malobie tekende voor de tweede overwinning voor Lelystad door zijn opponent John Folkers binnen 40 zetten op de knieën te dwingen (4-0).

Mark Hees liet de 3e overwinning op rij voor Lelystad bijschrijven, nadat zijn tegenstander Bernard Jansen in een gevecht met wederzijdse dammen, bij een 2 slag met zijn dam naar het verkeerde veld sloeg. Mark Hees kon de geïsoleerde dam van zijn tegenstander daarna simpel veroveren en Jansen gaf zich meteen gewonnen (6-0). 

Cees Barends kwam al vroeg in de partij een schijf voor, maar door het sterk verdedigende spel van zijn tegenstander Hans Braakman duurde het nog heel lang voordat Barends hem tot overgave kon dwingen (8-0).

Cyril Sluisdom bewees het klassieke spelsysteem beter te beheersen dan de Raaltenaar Johan Rademaker. Rademaker werd rond het 3e speeluur vakkundig tot overgave gedwongen (10-0). 

In de partij Sam Pryor tegen Hein Hulzebosch leek Damra eindelijk wat terug te gaan doen. Maar in een remise stand, blunderde Hulzebosch op een verschrikkelijk manier. En met het zicht op de remisehaven moest hulzebosch toch teleurgesteld opgeven (12-0). 

Maar Damra kon toch nog iets terug doen via hun sterkste speler Ab Steenbergen. Ab Steenbergen veraste de Lelytedeling Don Khedoe met een even prachtige als verraderlijke combinatie, in de opening. De hele partij moest Don Khedoe met een schijf achter ook letterlijk achter de feiten aanlopen. In het eindspel maakte de heer Steenbergen tenslotte een fraai einde aan Khedoe’s lijdensweg (12-2). 

Gideon de Bruin stond weliswaar 2 schijven voor, maar kon niet verhinderen dat de ervaren Raaltenaar Dick Halma een schijf terug snoepte met een kleine 1 om 2 combinatie.  En met wederzijdse doorbraak werd de vrede getekend (13-3). 

Huub Nollet vond in zijn tegenstander Jan Preuter een verassend sterke verdediger. Pas in het 4e speeluur kreeg Nollet vat op het spel van de qua rating veel lager geklasseerde speler van Damra. Waarna het heel snel ging, een zetje met doorbraak naar dam was voldoende (15-3). 

Ook Ricardo Tong Sang trof een taaie tegenstander tegen over zich. In een moeizame partij met wisselende kansen, bood zijn tegenstander Herman Zuurveld remise aan. Dit aanbod werd in eerste instantie geweigerd, maar enkele zetten later werd toch remise overeen gekomen. En hiermee haalde Tong Sang uiteindelijk toch het 16e punt voor Lelystad binnen. 

Eindstand Lelystad – Laurel’s Damra  16-4.


=====================================================

Interne competitie weer begonnen, simultaantje bij opening nieuwe Specsavers vestiging.

Afgelopen dinsdag avond (10 september) is de onderlinge weer begonnen, door omstandigheden met verkorte speeltijd en al dan niet daardoor direct verrassende uitslagen ! (zie interne competitie) De opkomst kan groter dus een oproep aan een ieder om op te komen dagen zodat er meer tegenstanders beschikbaar zijn !

Tevens de mededeling dat op 27 september (vrijdag) er tussen 14.30 en 15.30 een mini simultaan gegeven zal worden door de damclub bij de nieuwe vestiging van Specsavers aan de Promesse. Tevens zullen we hier flyers uitdelen om hopelijk nieuwe interesse te kweken bij het winkelend publiek... 

====================================================

28 juli 2013.
Nog een maand en dan begint de interne competitie weer, ondertussen spelen diverse leden hier en daar hun zomer wedstrijden. Geprobeerd gaat worden om bij onze "sponsor" Specsavers nog een simultaantje te regelen om zo mogelijk nieuwe leden te werven. Zodra hierover meer bekend is zal dit via de website gemeld worden.

======================================================

16 april 2013 Interne sneldamkampioen 2013 bekend


SCORE TABEL:


Speler:

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

1.de Groot

X

0

0

0

0

1

0

1

0

0

2.Khedoe

2

X

1

2

2

1

2

2

2

2

3.Nollet

2

1

X

2

1

2

2

2

2

1

4.Sluisdom

2

0

0

X

2

0

2

2

2

0

5.de Bruin

2

0

1

0

X

2

2

2

2

2

6. Groen

1

1

0

2

0

X

2

2

2

0

7. Larooij

2

0

0

0

0

0

X

2

0

0

8. de Jong

1

0

0

0

0

0

0

X

0

0

9. Roozelaar

2

0

0

0

0

0

2

2

X

0

10. Zijlstra

2

0

1

2

0

2

2

2

2

X


 VOORTSCHRIJDINGSTABEL:


Speler:

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Eindstand

1.de Groot

0

0

0

0

0

1

1

2

2

9

2.Khedoe

2

4

6

7

9

11

12

14

16

1

3.Nollet

2

4

6

7

8

10

11

13

15

2

4.Sluisdom

2

4

6

8

8

8

8

10

10

6 (o.r.)

5.de Bruin

2

4

6

8

10

10

11

11

13

3 (o.r.)

6. Groen

0

0

2

4

6

7

8

8

10

5 (o.r.)

7. Larooij

0

0

0

0

2

2

4

4

4

8

8. de Jong

0

0

0

0

0

0

0

1

1

10

9. Roozelaar

0

0

0

0

0

2

4

4

6

7

10. Zijlstra

2

4

4

6

7

9

11

13

13

4 (o.r.)


 SNELDAMKAMPIOEN  2013 :  DON KHEDOE


=================================================================

Landelijk team Lelystad degradeert (02-03-2013)

Het damteam van Lelystad heeft zich helaas niet kunnen handhaven in de 1e klasse van de nationale competitie KNDB. De laatste strohalm was de nacompetitie, maar tegen Zoranet Zwolle ging Lelystad in de afgedwongen barrage onderuit.

De reguliere wedstrijd eindigde in 10-10, maar de noodzakelijk barrage die daarop volgde (sneldam partijen van 5 minuten + 5 seconden per zet), eindigde in een afgetekende 14-6 voor de tegenstanders uit Zwolle.
Cyril Sluisdom won al vrij snel zijn partij tegen Sico Jurius, daarna volgde er nog een overwinning van Wiebren de Vries tegen Vincent Lievense. Gideon de Bruin en Frenny Malobie deelden de punten met respectievelijk Jan Groeneveld en Hans Mensink.
Helaas bleef het bij deze 6 punten, want de overige Lelystadse spelers gingen strijdend ten onder.


De volledige uitslag van de beslissende barrage partijen
Lelystad - Zoranet Zwolle

C. Barends - J. van de Veer 0-2


S. Pryor - M. Vissers 0-2


G. de Bruin - J. Groeneveld 1-1


D. Khedoe - M. van Houtert 0-2


F. Malobie - H. Mesink 1-1


W. de Vries - V. Lievense 2-0


M. Hees - L. Eektimmerman 0-2


H. Nollet - P. v. de Velde 0-2


B. Zijlstra - B. Straetemans 0-2


C. Sluisdom - S. Jurius 2-0
-----
Eindstand 6-14


===============================================================

Lelystad verliest van HDC Haarlem (16-2-2013)

In de thuiswedstrijd tegen HDC uit Haarlem heeft het damteam van Lelystad niet kunnen verrassen. Wat min of meer verwacht werd, gebeurde ook. Lelystad verloor met 6-14. Met een gemiddelde rating van meer dan 100 punten, waren de Haarlemmers te sterk voor de Lelystadse dammers.

De spelers die er aan de zijde van Lelystad uitsprongen waren o.a Gideon de Bruin die niemand minder dan routinier Ron Tielrooij zijn eerste nederlaag dit seizoen toebracht. Maar de grootste sensatie van de dag was de overwinning van Sam Pryor op Mark Deurloo, de sterkste speler in deze klasse met 300 ratingpunten meer dan de Lelystedeling.

Bert Zijlstra en Cyril Sluisdom stonden positioneel beter tegen respectievelijk F. Snijder en P. Schoonderbeek maar kregen de winst niet rond, en moesten met een puntendeling genoegen nemen. De overige spelers bleven onder de maat.


De uitslag gedetailleerd:
DC Lelystad – HDC Haarlem 6-14

1. Gideon de Bruin – R. Tielrooij 2-0

2. Huub Nollet – G. van Velzen 0-2

3. Sam Pryor – M. Deurloo 2-0

4. Frenny Malobie – D. Siegers 0-2

5. Don Khedoe – R. Janssen 0-2

6. Wiebren de Vries – S. Stolwijk 0-2

7. Cees Barends – N. Leemberg 0-2

8. Mark Hees – M. Kosters 0-2

9. Bert Zijlstra – F. Snijder 1-1

10 Cyril Sluisdom – P. Schoonderbeek 1-1

Het team van Lelystad heeft nog een kans om degradatie te ontlopen in de nacompetitie op 2 maart aanstaande.

============================================================

Damteam Lelystad delft onderspit (2-2-2013)

In de uitwedstrijd in en tegen Harderwijk heeft het damteam van Lelystad opnieuw het onderspit moeten delven eind stand 5-15. Met nog 1 wedstrijd te gaan tegen de nummer 2 op de ranglijst, is het een bijna onmogelijke opgave geworden, voor het Lelystadse damteam om zich rechtstreeks te handhaven in de 1e klasse KNDB. Alleen nog in de nacompetitie is er nog een kleine kans voor handhaving.

Mark Hees verloor in deze wedstrijd al heel snel van de sterke Harderwijker Jan Hendrik Kok, via een combinatie welke door Hees zelf foutief werd ingeluid (0-2). 
Korte tijd later werd een dubbele dreiging Cyril Sluisdom fataal, tegen Gerwin van der Meer (0-4), en het ging ineens heel hard want ook Wiebren de Vries bleek niet opgewassen te zijn tegen de matador van Harderwijk Niek Kuijvenhoven, die maar liefst 280 ratingpunten meer heeft dan Wiebren de Vries (0-6).

Huub Nollet deed wel iets terug door Ruurd Wuestman op remise te houden maar dat was slechts een druppel op een gloeiende plaat (1-7), want opnieuw kon Harderwijk 2 punten op het scorebord laten bijschrijven.
Bert Zijlstra maakte een enorme blunder in een 4 om 4 stand, door een schijf op te spelen terwijl zijn dam losstond. Zijn tegenstander Bert Foppen, hoefde alleen maar een schijf te geven en dam en schijf van Bert weg slaan (1-9).


Daarentegen kwam Sam Pryor goed weg in zijn partij tegen Fred Elgersma, die een gewonnen partij uit handen gaf en met een teleurstellende puntendeling genoegen moest nemen (2-10).
Gideon de Bruin, Cees Barends en Frenny Malobie waren samen met Huub Nollet deze dag de meest constante spelers. Zonder al te grote problemen manuvreerden, zij vakkundig naar remise tegen respectievelijk Patric Wielemout, Jan van der Star en Kees de Jong (5-13).

In een 3 om 4 eindspel kon Don Khedoe moe gestreden, niet de juiste verdediging meer vinden voor remise, en ook hij moest in Joras Ferwerda zijn meerdere erkennen eindstand (5-15).


=========================================================

Lelystadse dammers pijnlijk onderuit tegen Des Lunteren


De 9e ronde in de strijd om het damkampioenschap in de landelijke competitie van de K.N.D.B. in de 1e klasse verliep voor de Lelystadse dammers zeer teleurstellend. In eigen clubhuis werd Lelystad met 7-13 verslagen. Het team van Lelystad knokt op dit moment voor behoud in de 1e klasse.Na dit verlies is het nu alles behalve zeker dat het Lelystadse damteam, zich zal handhaven. Met nog twee wedstrijden te gaan tegen de nummers 1 en 2 zal het wel heel moeilijk worden en is nacompetitie het hoogst haalbare.

De partij van Mark Hees en Evert van de Pol ging gelijk op, en eindigde dan ook zoals verwacht werd in remise (1-1). Nog geen uur later kwam Sam Pryor eerst een schijf achter door een dubbele dreiging van Henk Timmer. Dit materiaal verlies bleef hem het verdere verloop van de partij achtervolgen en na lang zwoegen gaf hij zich dan toch maar gewonnen (1-3).
Huub Nollet was op papier wel sterker dan zijn opponent Arno Bos, maar kon er niets meer uitslepen dan een puntendeling (2-4).

Wiebren de Vries had een iets betere stand tegen Jacco Bos, toch zag hij geen kans te winnen en moest ook genoegen nemen met 1 punt (3-5).
Frenny Malobie dacht zo lang na in zijn partij tegen Jaap Heij, dat hij in hevige tijdnood terecht kwam. Hij moest nog 20 zetten doen in amper 4 minuten, en dat lukte zelf de Lelystadse topscorer niet (3-7).

Gideon de Bruin heeft tot twee keer toe gewonnen gestaan in zijn partij tegen Richard Cousijnsen, maar maakte dat niet af, en het enige grapje wat er voor Richard Cousijnsen nog in zat werd Gideon fataal (3-9).
De enige winstpartij aan Lelystadse zijde kwam van de hand van Cyril Sluisdom. Rond de 50e zet bood zijn tegenstander Jaap van Hierden hem remise aan. Dit remise aanbod werd door Cyril Sluisdom afgewezen en 10 zetten later besliste Cyril de partij in zijn voordeel (5-9).

Cees Barends bleek niet opgewassen tegen Berian Lammers, terwijl Bert Zijlstra en Don Khedoe fier overeind bleven tegen respectievelijk Edwin Loozen en Wim Lammers.
Eindstand 7-13 in het voordeel van Des Lunteren.

================================================================

Damteam Lelystad niet opgewassen tegen DVSB uit Baarn (5 januari 2013)


Huub Nollet moest als eerste Lelystedeling het onderspit delven, tegen het goede positionele spel van Alex Ketelaars. In een klassieke stelling kreeg laatst genoemde enig voordeel. Huub kon de daarop volgende ghestem doorstoot niet weerleggen en liep hopeloos vast 2-0.
De partij van Cyril Sluisdom tegen Fred van Amersfoort was wisselend te noemen, met kansen over en weer. Toch moest Cyril in het eindspel alle zeilen bijzetten om niet onder de voet te worden gelopen, remise 3-1.


Cees Barends liet zich verrassen met een doorbraakcombinatie na een forcing 5-1.
Na een openingsgrapje van G. van Mourik volgde een spannend positioneel duel, waarbij Gideon de Bruin wanhopig steeds verder afzakte en met een vol bord, geen goede zet meer kon vinden en noodgedwongen moest opgeven 7-1.


Frenny Malobie leek aanvankelijk een schijf te gaan winnen, maar routinier Dick Beking had een verrassende schijf geposteerd, om achterloop van Frenny te verhinderen en deed meteen een remise aanbod. De Lelystad dammer accepteerde zonder lang nadenken het remise aanbod 8-2.
Mark Hees zette Michiel Luiten vanaf het middenspel onder zware druk. Maar Luiten wist op het beslissende moment toch de weerlegging te vinden met remise 9-3.


Vanuit een klassieke opening dacht Erik Maijenburg een sterke opstelling te krijgen. Lelystedeling Bert Zijlstra profiteerde daar juist van, maar ging in het eindspel toch nog verrassend onderuit, na een misstapje 11-3.
Na vier en een half uur spelen kreeg Henk Vogelenzang de Jong een remise aanbod van Wiebren de Vries na enig zoekwerk of er toch niet meer in zat, werd het bod aanvaard 12-4.


Terwijl toeschouwers dachten aan winst voor Jelmer Martens tegen Don Khedoe bracht Don een verrassend dreigende schijfoffer in de stelling, waardoor Jelmer teleurgesteld in remise moest berusten 13-5.
Tenslotte deelde Eric van Dusseldorp van DVSB de laatste klap uit in een vier om drie eindspel. De Lelystad dammer Sam Pryor miste zijn kans om remise te forceren. Eindstand 15-5 in het voordeel van DVSB.


=======================================================

Lelystads damteam geveld door Bunschotense routine (8-12-2012)

De Lelystadse dammers liepen op de 7e wedstrijddag in de landelijke eerste klasse tegen een pijnlijke nederlaag aan, 9-11 in Bunschoten.

Het begon veelbelovend na de snelle winst van Don Khedoe op Huib Poort. Ze waren nog geen uur bezig toen Don via een flitsende combinatie twee schijven won en zijn tegenstander na wat tegenstribbelen later opgaf.
Het was rond dezelfde tijd dat Cees Barends met eveneens een combinatie werd verschalkt. En daarmee trok Bunschoten de stand via Jan van de Veen weer gelijk.

Het was een regen van combinaties deze dag, want ook Frenny Malobie combineerde naar de damlijn en liet routinier Peter Frans Koops met lege handen achter.
Gideon trof helaas een tegenstander die met veel ruilen complicaties wist te vermijden. Enigszins geïrriteerd door het vele hakwerk van zijn tegenstander, overzag hij een zetje en verloor en Wim Bor kon voor zijn team weer twee punten laten noteren.
Wiebren de Vries kon door tijdnood niet de juiste verdediging vinden tegen Marten v/d Groep en moest ook het hoofd buigen.

De partij van Huub Nollet werd ook door een combinatie beëindigd, alleen was het zijn tegenstander Gerhard de Graaf zelf die de combinatie uitvoerde wat compleet verkeerd berekend was. De combinatie bleek niet te kloppen, en Gerhard gaf zonder verder spelen meteen op.

De gedetailleerde uitslag
Boboli Bunschoten - Lelystad

Wim Muys - Cyril Sluisdom 2-0
Peter Frans Koops - Frenny Malobie 0-2
Marten van de Groep - Wiebren de Vries 2-0
Gerhard de Graaf - Huub Nollet 0-2
Wim Bor - Gideon de Bruin 2-0
Huibert Koops - Sam Pryor 0-2
Huib Poort - Don Khedoe 0-2
Cor de Jong - Bert Zijlstra 2-0
Bertus Harder - Mark Hees 1-1
Jan van de Veen - Cees Barends 2-0
--------------------
Eindstand 11-9

=============================================================================================

Lelystadse dammers pijnlijk onderuit (24-11-2012)

De 6e wedstrijd om het dam-kampioenschap in de landelijke competitie van de KNDB in de 1e klasse, verliep voor de Lelystadse dammers zeer teleurstellend. In eigen clubhuis werd Lelystad met 6-14 verslagen door ADG uit Amersfoort.
Het team van Lelystad duikelde opnieuw van de 4e naar de 7e plaats op de ranglijst door dit verlies.

Cees Barends verloor al binnen anderhalf uur van F. Stuger. In een soort vastloop variant verloor hij eerst een schijf, en enkele minuten later kon hij een tweede schijf inleveren en gaf zich terecht gewonnen 0-2.
Bert Zijlstra werd verrast door een schitterende damcombinatie van T. Bollebakker, hij speelde nog wel even door, maar moest uiteindelijk toch opgeven 0-4. Ook Mark Hees moest het ondanks dappere strijd tegen de veel sterkere L. Rosendaal opgeven 0-6.

De remise van Gideon de Bruin, tegen C. Strooper mag als een verrassende remise worden gezien, vanwege het grote ratingverschil met zijn tegenstander. Maar Gideon heeft vaker bewezen het juist tegen dit soort tegenstanders het uitstekend te doen 1-7.
In dit geval geldt hetzelfde voor Huub Nollet die kans zag de bekende topspeler Andrew Tjon A Ong op remise te houden 2-8.

Frenny Malobie bouwde in het derde speel uur een sterke positie op tegen M. Everloo. De winst binnenhalen was voor Frenny slechts een kwestie van tijd 4-8.
Don Khedoe was tegen W. Martin niet opgewassen, hij werd in een soort vastzet variant gemanoeuvreerd waar hij niet meer uitkwam en moest opgeven 4-10.

Cyril Sluisdom zette zijn partij goed op tegen G. de Bruijn, maar werd rond de 50e zet met een 3 om 3 doorbraak combinatie verrast. Onnodig want op dat moment stond de Lelystedeling beslist niet slechter. Te snel gespeeld en geen zetcontrole 4-12.

Sam Pryor moest alle zeilen bijzetten om niet onder de voet te worden gelopen door de sterke routinier H. de Waard, en aanvankelijk leek het ook te gaan lukken, maar Harry de Waard offerde heel slim zijn dam en een schijf, waardoor Sam Pryor niet op tijd de damlijn meer kon bereiken 4-14.
Tenslotte won Wiebren de Vries zijn partij tegen C. de Jonge na een gemiste damcombinatie van zijn tegenstander die ze beiden niet zagen. Maar het eindspel werd uiteindelijk prachtig gewonnen door Wiebren de Vries 6-14.

==========================================================================

Lelystad wint weer (10-11-2012)


In een spectaculaire wedstrijd, uit en tegen het Leids damgenootschap heeft het damteam van Lelystad weer van zich doen spreken.
De partij van Sam Pryor was binnen een uur afgelopen doordat tegenstander Harry Dekker een enorme blunder beging en terstond opgaf (2-0).

Huub Nollet trof in Hans Kreder een tegenstander van gelijke sterkte, beiden met een rating van rond de 1155. In de partij namen ze geen enkel risico en deelden gebroederlijk de punten (3-1).
Don Khedoe trof aan het eerste bord een tegenstander met een veel hogere rating (zo’n 130 punten meer) maar Don liet zich niet overtroeven, maar bleef kalm en schoof vakkundig naar de veilige remise haven, en Maurits Meijer had het nakijken (4-2).

Bert Zijlstra tekende hierna voor de 2e bordoverwinning van Lelystad, na een schijfvoorsprong door een lichte combinatie op Hein Winkel (6-2).
Gideon de Bruin trof aan bord 3 de sterkste tegenstander. Evert Bronstring die een rating heeft van 1312, maar liefst 253 punten meer dan de Lelystedeling, werd in een dodelijke hekstelling gemanoeuvreerd. Ondanks verwoedde pogingen lukte het de Leidse dammatador niet om uit de omstrengeling te geraken, en capituleerde kansloos (8-2).

Cyril Sluisdom deed op de 27e zet een zwakke positionele voorzetting, maar Henk Meester wist die zwakte niet uit te buiten en moest met remise genoegen nemen (9-3).
Wiebren de Vries maakte tegen de Nestor van het Leids damgenootschap Jan Slingerland, geen fouten en schoof de partij zonder problemen naar een puntendeling (10-4).

Mark Hees daarentegen stond in zijn partij tegen Arend Beelen, volkomen verloren. Het was volgens Beelen slechts een kwestie van tijd wanneer Mark hem de hand zou schudden. Maar Mark bleef echter door knokken tot de laatste zet, en zowaar, Mark vond op het allerlaatste moment nog een geniepigheidje, waarmee hij nog met de schrik vrij kwam (11-5).

Cees Barends en Frenny Malobie bleven scherp in hun partij tegen respectievelijk André van der Kwartel en Hans Tangelder en haalden zonder problemen de laatste 2 punten binnen (13-7).
Met deze overwinning klimt Lelystad weer van de 7e naar de 4e plaats op de ranglijst.

=================================================================================

Pijnlijk verlies voor Lelystadse dammers (27-10-2012)

Na de flitsende start in de landelijke damcompetitie 1e klasse in de eerste drie ronden, te weten twee gelijke spelen en een overwinning, moest het damteam van Lelystad, nu het onderspit delven, tegen het Amsterdamse 020.

Invaller Wijnand Groen verloor al vrij snel van W. Drost. Maar dat was te verwachten gelet op het grote rating verschil van ruim 300 punten (0-2).

Helaas voor het Lelystadse team moest ook Mark Hees kort daarna in P. Lohuis zijn meerdere erkennen (0-4).

Gelukkig voor de Lelystedelingen blunderde H. Gons die tegen Bert Zijlstra speelde (2-4).

En met een overtuigende positionele winst van Huub Nollet op B. Out kwam Lelystad gelijk (4-4).

Maar de vreugde aan Lelystadse zijde was van korte duur, want de topscorer van dat moment, vergaloppeerde zich in een overigens gelijkwaardige stand tegen J. Stins en verloor kansloos (4-6).

Cees Barends speelde een uitstekende partij, hij hield niemand minder dan de sterke E. Brunsman, die een rating van ruim 240 punten meer heeft op remise (5-7).

Cyril Sluisdom ging aanvankelijk goed in zijn partij tegen routinier T. Stobbe. Rond de 40e zet moest hij echter een belangrijke beslissing nemen. Maar de ruil die hij nam bleek juist fataal (5-9).

Sam Pryor had een iets betere stand, maar na de 3 om 1 combinatie die hij nam, kon H. Kroes nog net ontsnappen (6-10).

De partij Wiebren de Vries – F. Zwerver had een zeer merkwaardig verloop. Zwerver deed een onreglementaire zet. Maar aangezien Wiebren dit niet door had werd er gewoon verder gespeeld. Had Wiebren dit direct gezien, dan had hij kunnen eisen dat zijn tegenstander de onreglementaire zet verving door een reglementaire zet. En misschien was dan de partij toch anders gelopen. Nu werd het op de valreep toch remise.

En na de gelijkwaardige remise van Don Khedoe tegen J.P. Drost werd de eindstand (8-12) op het scorebord genoteerd.

Hiermee zakt het team van Lelystad van de 4e naar de 7e plaats en zal nog alle zeilen bij moeten zetten om zich in de 1e klasse te kunnen handhaven.

===================================================================

Eerste zege voor Lelystadse dammers (13-10-2012)

De eerste overwinning van damclub Lelystad, in de strijd om het kampioenschap voor clubteams in de landelijke 1e klasse werd luidkeels bejubeld in de Wageningse damarena. Het werd een zwaar bevochten 9-11 overwinning op WSDV2 (Wageningse Damvereniging).

Cyril Sluisdom liet zich te veel leiden door het snelle spel van zijn tegenstander en moest enigszins teleurgesteld in remise berusten, tegen de enige vrouw in het wageningse team M. Langeveld, met een beduidend lagere rating (1-1).
Gideon de Bruin zat in zijn partij tegen G.v. Steenbergen in hevige tijdnood, Gideon moest nog 20 zetten doen in slechts 2 minuten, en aangezien hij op dat moment reeds een schijf achter stond gaf hij zich gewonnen (1-3).
Don Khedoe en N. Valkenburg tekenden al snel de vrede in een gelijkwaardige positiepartij (2-4).
Huub Nollet kwam rond de 17e zet door een dubbele dreiging van zijn opponent O. Donkers een schijf achter. Huub liet zich echter niet van de wijs brengen, trok alle registers open en knokte zich naar een puntendeling toe (3-5).

In zijn partij tegen L. Leimena nam Bert Zijlstra geen enkel risico in het eindspel. Bert offerde 2 schijven en posteerde zijn enige dam op de lange lijn, en Leimena kon niet anders dan remise accepteren (4-6).
Sam Pryor stond positioneel een stuk minder dan zijn tegenstander A. Mostert, maar laatst genoemde kon de winst niet rond krijgen en bleef op remise steken (5-7).
Cees Barends speelde een uitstekende positiepartij tegen de sterke zeer geroutineerde speler van Wageningen H. Kromhout. Kromhout kreeg niet zijn geliefde klassieke partij op het bord en moest met remise genoegen nemen (6-8).
Ook Wiebren de Vries kon zijn winnende stand tegen S. Oosting niet rond krijgen, en ook hij moest met remise genoegen nemen (7-9).

En nog altijd stond het damteam van Lelystad met 2 punten achter. Maar het geheim zat ‘m in de staart!!
In een aparte analyse ruimte zaten toppers de partij van Mark Hees tegen J. Vink te bespreken. Men zag niets meer dan remise in de stand.
Maar tot ieders verbazing vond Mark toch nog een venijnige finesse en trok daarmee de stand gelijk (9-9), terwijl Frenny Malobie bezig was aan zijn laatste eindspel gevecht tegen W. Dammingh. laatst genoemde offerde een schijf en kroop vervolgens tussen twee schijven en dacht daarmee de remise veilig te stellen, maar dat mocht niet baten want Frenny had veel verder doorgerekend en won heel fraai door een verrassend tegenoffer (9-11).

Met 4 punten uit 3 wedstrijden kan het team spreken van een bijzonder goede start !

 =======================================================================================
Damclub Lelystad ook in de 2e ronde ongeslagen. (29-09-2012)


In een enerverende strijd wisten de dammers van damclub Lelystad het op papier veel sterkere VAD uit Amsterdam, in eigen clubhuis op een 10-10 gelijkspel te houden.
Na nog geen uur spelen was het Gideon de Bruin die zijn team op voorsprong zette. Aan zijn partij kwam een abrupt einde toen A. Storm in een 2 om 3 combinatie liep. Storm wilde het zich niet verder laten bewijzen en gaf meteen op (2-0).


Het duurde nog vrij lang voordat er weer wat gebeurde maar na dik drie uur spelen was er opnieuw geroezemoes in de zaal. Dit maal was het aan het bord van Frenny malobie, die opnieuw positief van zich deed spreken, door net als in de 1e ronde te winnen van een tegenstander, wiens rating ruim 100 punten hoger ligt, dit keer was het C. v/d Schaaf die het onderspit moest delven (4-0).


De VAD spelers kwamen terug in de wedstrijd, doordat de geroutineerde speler H. v. Westerloo veel sterker bleek dan Lelystedeling Huub Nollet die positioneel vrij eenvoudig aan de kant werd gezet (4-2).
Tegen een andere routinier R. van Westerloo, hield Mark Hees het hoofd koel, bleef alert en dirigeerde zijn sterke opponent veilloos naar een puntendeling (5-3), terwijl Cees Barends het helaas niet kon bolwerken tegen de veel sterkere VAD speler M. Horn en kansloos verloor (5-5).


Don Khedoe vond een prachtige doorbraak combinatie, wat bijzonder hoopvol leek. Maar de overgebleven stand was niet meer dan een licht voordeel voor de Lelystedeling. Zijn tegenstander K. Binnenkade liet zich niet afschrikken en even later deelden de heren de punten (6-6).


In hevige tijdnood raakte Cyril Sluisdom het spoor kwijt. De 6 zetten die hij nog moest doen om de 50 zetten te halen, redde hij niet met nog 6 seconden te gaan en verloor weliswaar op klok, maar de stand was op dat moment ook niet meer te redden, en J. Eggen zette daarmee zijn team op voorsprong (6-8).
Sam Pryor en zijn tegenstander hadden een gelijkwaardige partij, welke ook wel in een punten deling eindigde (7-9).
Op dat moment waren nog 2 partijen bezig en alles hing van deze beide partijen af.

Wiebren de Vries accepteerde na een lange moeizame strijd van bijna 5 uur uiteindelijk het remise aanbod van zijn opponent H. Vermeulen (8-10).
De laatste partij waarin Bert Zijlstra in hevige strijd gewikkeld was met M. Kruijswijk, werd op remise getaxeerd door de omstanders en het Lelystadse damteam had zich al min of meer berust in een nipte nederlaag van 9-11, maar een afschuwelijke blunder van M. Kruijswijk in het eindspel, maakte abrupt een einde aan alle illusies van de VAD spelers, door een verkeerde voortzetting kon Bert Zijlstra een 1 om 4 combinatie uitvoeren. En zwaar ontgoocheld dropen de Amsterdammers af (10-10).

====================================================================================================
15-09-2012 Ons Genoegen Utrecht – Lelystad 10-10


Het vorig seizoen naar de 1e klasse gepromoveerde damteam van Lelystad, zorgde in de 1e ronde van de nationale competitie direct al voor spektakel.
Het tien-tal van Lelystad wist zeer verrassend het op papier veel sterkere OG Utrecht op een 10-10 gelijkspel te houden.
De eindstand doet geenszins vermoeden dat het hier om een zeer spannende strijd ging waarbij Lelystad heel dicht bij een overwinning zat.


Frenny Malobie zette Lelystad als eerste op voorsprong met een spectaculaire combinatie, op de topspeler A. Zijlstra, die beduusd opgaf, 0-2.
Daarna zorgde Wijnand Groen voor een belangrijke remise door ook een topper van OG Utrecht A. Schwartz in bedwang te houden, 1-3.


Cyril Sluisdom vergrote de voorsprong voor Lelystad, met een prachtige overwinning op J. Strous, een forcing gevolgd door een doorbraakcombinatie, maakte een eind aan de strijd, 1-5.
Verrassend genoeg kwam Huub Nollet niet verder dan een puntendeling tegen de krasse oude veteraan L. Doop (95 jaar). Den Doop damd al 83 jaar vertelde hij. “Dammen is voor jong en oud” en wederom is het ultieme bewijs geleverd, 2-6. 


Cees Barends bleef in een gelijkwaardige stand keurig overeind tegen G. Morsink, 3-7.
Maar de mannen van OG Utrecht kwamen toch terug in de wedstrijd, doordat Gideon de Bruin in grote tijdnood een beslissende combinatie over het hoofd zag, 5-7.
Nog steeds zag het er in het 4e uur goed uit voor de Lelystedelingen, want de voltreffer van Bert Zijlstra onderstreepte de strijdlust van het Lelystadse team. Voor D. de Boer was Bert een maatje te groot, 5-9.
Maar helaas kon invaller Nico Maduro het niet bolwerken tegen zijn opponent P. Meijer, 7-9 


Sam Pryor haalde nog het laatste belangrijke puntje voor Lelystad binnen, door niemand minder dan oud kampioen van Utrecht C. van Wijk op remise te houden.
De Lelystedelingen stonden op dat moment met 8-10 voor. De hoop was gevestigd op Wiebren de Vries die als enige nog bezig was, want met een gelijkspel van Wiebren zou Lelystad nog met 11-9 zegevieren.
Maar Wiebren had geen antwoord op het krachtige spel van zijn tegenstander met een veel hogere rating en verloor kansloos. Eindstand 10-10 waarmee we uiteraard erg tevreden kunnen zijn.

===============================================================================


Damseizoen gaat weer beginnen

Op 4 september 2012 is het weer zover, dan gaat de onderlinge competitie weer van start en anderhalve week later de nationale competitie. We hopen op een goede opkomst, verwelkomen graag nieuwe leden en hopen ook op sportief succes van de diverse teams.

 

Damclub Lelystad gaat meedoen in de plaatselijke stemronde van Stichting Specsavers Steunt (sep.2012)

Na de landelijke internet stemronde, welke succesvol doorlopen werd, gaat het nu tussen 2 Leystadse doelen, te weten een popkoor en onze vereniging. Gedurende een vastgestelde periode kunnen klanten bij iedere aankoop een muntje in de bak van het door hun gekozen voorkeursdoel stoppen en aan het einde van de periode wordt er dan gekeken hoeveel geld ieder doel bij elkaar gespaard heeft. Mocht u dus nog een bril, lenzen of aanverwant artikel nodig hebben..... voor de club is het goed als dat bij specsavers gekocht wordt.

 

8 mei 2012

Club sneldam kampioen bekend

Met een iets kleinere deelname dan gehoopt is de sneldamkampioen van de club bekend geworden, na afloop van het rondtoernooi bleek Huub Nollet de beste sneldammer van 2012 te zijn !

CLUB-SNELDAM KAMPIOENSCHAP 2012

 

Score tabel:

Speler:

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

1 de Jong

X

0

0

0

0

0

2

0

0

2

2 Barends

2

X

2

0

2

0

2

2

2

2

3 de Bruin

2

0

X

0

0

2

2

2

2

2

4 Nollet

2

2

2

X

1

2

2

2

2

2

5 Sluisdom

2

0

2

1

X

0

2

2

2

2

6 Pryor

2

2

0

0

2

X

1

2

2

2

7 van Wijk/Roozelaar

0

0

0

0

0

1

X

0

2

0

8 Groen

2

0

0

0

0

0

2

X

2

2

9 Tilburg

2

0

0

0

0

0

0

0

X

2

10 de Groot

0

0

0

0

0

0

2

0

0

X

 

 

Voortschrijdings tabel:

Speler:

1

2

3

4

5

6

7

8

9

eindstand

1 de Jong

2

2

2

2

2

4

4

4

4

8

2 Barends

2

4

4

6

8

10

10

12

14

2

3 de Bruin

2

4

6

6

8

8

8

10

12

5

4 Nollet

2

4

6

8

10

12

14

15

17

1

5 Sluisdom

0

2

4

6

8

8

10

11

13

4

6 Pryor

2

4

6

8

9

11

13

13

13

3

7 van Wijk/Roozelaar*

0

0

0

0

1

3

3

3

3

9

8 Groen

0

0

2

2

2

4

6

8

8

6

9 Tilburg

0

0

0

0

0

0

0

2

4

7

10 de Groot

0

0

0

2

2

2

2

2

2

10

*van Wijk speelde mee tot 21.00 uur, waarna Roozelaar zijn plaats in nam.

 

                                   SNELDAMKAMPIOEN 2012

 

                                               HUUB NOLLET

=====================================================================================


10-03-2012

Lelystadse dammers boeken overtuigende zege op Orfam Telecom Twente2 in de promotie degradatie wedstrijd in Borne.


Alles begon met Bert Zijlstra hij was weer net op tijd in vorm en hield routinier Leo springer die een veel hogere rating heeft, keurig in evenwicht (1-1).
Even later liet Valentino Tjokro 2 punten op het score bord bijschrijven. Hij versloeg N. Meijer met een prachtige doorbraak combinatie, en Meijer hield het zwaar teleurgesteld meteen voor gezien (1-3).
Op vakkundige wijze verschalkte Don Khedoe daarna de andere Twentse crack Gerrit Draaisma (1-5).

Toen ook Huub Nollet het strategische gevecht van W. Broekate won, was het duidelijk dat de Lelystedelingen, hier niet met minder genoegen wilde nemen dan een overwinning, op Orfam Telecom Twente (1-7).
Cees Barends en J. Paalman hielden het op een vredige puntendeling (2-8).

Ondanks de griep, liet Gideon de Bruin deze belangrijke wedstrijd niet aan zich voorbij gaan. Met soms tranende ogen en trillende handen dirigeerde hij zijn opponent, M. Hagreis feilloos naar de remise haven (3-9).
Sam Pryor stond positioneel wat minder in zijn partij tegen J. Bosch, maar door een theoretisch foutje van laatst genoemde kon de Lelystedeling met een twee om drietje simpel naar remise combineren (4-10).


Ook Wiebren de Vries kreeg in zijn partij tegen H. de Lange loon naar werken, remise (5-11) waarmee de promotie een feit was.
Cyril Sluisdom kwam in zijn partij tegen N. Rosink geen moment in problemen. De sterkste speler van de thuisploeg zette een goede Roozenburg opstelling op, maar wachtte te lang om de aanval door te zetten met remise tot gevolg (6-12).
En als klap op de vuurpijl gaf Mark Hees zijn tegenstander U. Koster een eindspel lesje.
Eindstand 6-14 en de champagne kon worden ontkurkt want Lelystad promoveert naar de landelijke 1e klasse van de Koninklijke Nederlandse Dambond.


 het%20gepromoveerde%20team

het team van de promotie wedstrijd, vaste waarde Wijnand Groen ontbreekt op deze foto.

25-02-2012

 Damclub Lelystad door het oog van de naald (10-10) tegen Zenderstad in IJsselstein.


Het begon met een gelijkmatige positionele overwinning van Wijnand Groen, R. Nurmohamed kon het niet bolwerken tegen de scherp spelende Lelystedeling.

Enige tijd later tekende ook Wiebren de Vries voor 2 punten, zijn tegenstander P.v.d Tol verloor het gevecht in het centrum. Eerst genoemde verloor eerst een schijf, en later de partij. Op dat moment stond Lelystad met 0-4 voor en niets leek er op dat het nog een moeilijke dammiddag voor de Lelystedelingen zou gaan worden.

Cees Barends en zijn tegenstander B. van de Linden kwamen in een gelijk opgaande strijd, waarin ze elkaar geen duimbreed toegaven remise overeen. (1-5).

Mark Hees vergaloppeerde zich door achter een vijandelijk stuk te kruipen, en dat was nu precies wat zijn tegenstander K. Bihari wilde hebben. En strafte meteen het achterlopen van Mark Hees af (3-5).

Zenderstad kwam goed terug, want ook Sam Pryor moest het onderspit delven tegen R. de Graaf na een verkeerde inschatting van de stelling, de Lelystedeling kwam vast te staan en dacht zich met offers te kunnen bevrijden, maar ook dat mocht niet baten (5-5).


Het leek een catastrofe te worden voor de mannen uit Lelystad, want ook Cyril Sluisdom stond slecht, tegen N. Verhoeven. Maar hij knokte met een schijf achter door. En dat was maar goed ook want zowaar maakte Verhoeven nog een positionele fout waardoor Cyril Sluisdom een bevrijdende middels doorbraak kon nemen, met remise tot gevolg.(6-6).

Maar Bert Zijlstra werd door zijn geroutineerde tegenstander T. van Londen in een ingewikkeld eindspel gemanoeuvreerd. Een dam en drie witte stukken van zijn opponent waren toch te veel voor die ene dam en schijf van Bert Zijlstra en Lelystad kwam met (8-6) achter.

Valentino Tjokro was ook wel in een moeilijk en ingewikkeld eindspel verwikkeld geraakt, maar hij hield het hoofd koel en bracht de stand probleemloos naar de remise haven. (9-7).
Na deze stand op het scorebord verwachtten de Lelystedelingen geen wonderen meer, en hielden al rekening met een pijnlijke nederlaag. Maar de tegenstander van Huub Nollet de heer A. Koster bleef maar rekenen en was zo in gepeins verzonken dat hij de klok helemaal vergat. En op de 66 zet viel de vlag en de heer koster moest zwaar teleurgesteld constateren dat hij de vereisten 75 zetten niet gehaald had (9-9).


De spanning was op dat moment te snijden, alle hoop was gevestigd op Gideon de Bruin die als laatste nog bezig was in een positioneel betere stand tegen G. Bakker. Hij rekende ook heel lang, maar hij kon de winst niet rond krijgen.

en met een zwaar bevochten einduitslag (10-10) keerden de Lelystedelingen weer huiswaarts.


Boboli Bunschoten won van WSDV4 met 14-6 en kampioen in de nationale 2e klasse KNDB en promoveert naar de 1e klasse.

Damclub Lelystad is op de 2e plaats geëindigd en krijgt in de nacompetitie over 14 dagen nog eens de kans om een ticket te veroveren naar de landelijke 1e klasse met een wedstrijd tegen het op de 10e plaats van de 1e klasse A geeindigde team van Orfam Telecom 2.

===========================================================================

11-02-2012

Damteam Lelystad opgelucht na spannende strijd tegen IJmuiden 2

In de thuiswedstrijd tegen IJmuiden 2 zegevierde het damteam van Lelystad met 12-8. Lelystad begon al direct met 2 punten voorsprong, omdat het team van de bezoekers met 9 in plaats van 10 spelers aantrad.
Mark Hees was de 2e die punten op  het scorebord voor Lelystad liet bijschrijven, hij won met enig geluk van Max Doornbosch. Laatstgenoemde zag in in een drie om twee stand de remise variant over het hoofd.

Lelystad liep uit naar 6-0 toen ook Wiebren de Vries van zich deed spreken en Bram van Bakel in het stof deed bijten.
Maar IJmuiden verkleinde de achterstand toen de jonge Jurian Fischer in een bekeken vastloopvariant Bert Zijlstra zo vast zette dat deze alleen nog maar schijven kon weg geven om los te komen uit de omstrengeling. Bert hield dat nadat hij al een schijf achter stond wel voor gezien. (6-2)


Dat het de dammers van Lelystad behoorlijk meezat deze middag bleek ook uit de partij tussen Valentino Tjokro en Paul Smit. In een volkomen gelijkwaardige positie ging Smit op de 49e zet door zijn vlag, d.w.z. hij verbruikte net te veel tijd en haalde de benodigde 50 zetten binnen de 2 uur bedenktijd dus net niet. Ontgoocheld moest de speler van IJmuiden opgeven vooral omdat Valentino degene was met de grootste tijdnood. (8-2)
Gideon de Bruin speelde een rustige, maar gedegen partij tegen de op papier veel sterkere tegenstander. Hij maakte net als zijn tegenstander geen fout en hield de IJmuidense crack Joop Wind hiermee keurig op remise. (9-3)

Huub Nollet kon geen grip krijgen op het spel van de op papier veel zwakkere tegenstander Marcel Doornbos en moest na bijna 4 uur spelen genoegen nemen met een puntendeling. (10-4) Ook Don Khedoe en Cyril Sluisdom kwamen niet verder dan een remise tegen zwakker geachte tegenstanders, respectievelijk Vince van der Wiele en de enige dame in het gezelschap Nicole Schouten. Wel haalden zij hiermee de winst voor het team al binnen. (12-6)

De laatste uithaal kwam van IJmuiden speler Jan Maarten Koorn, met een winst op Cees Barends kon hij in ieder geval ook met opgeheven hoofd de terugreis aanvaarden. (12-8)

Met deze overwinning heeft Lelystad zich stevig op de 2e plaats genesteld en kan met 1 wedstrijd te gaan niet meer ingehaald worden door de concurentie, nummer 3 Harderwijk staat op 5 punten achter. Koploper Bunschoten maakte ook geen fout en blijft de lijst aanvoeren met 1 punt voorsprong op Lelystad wat zich nu op kan maken voor een beslissingswedstrijd om wellicht de promotie naar de 1e klasse te bewerkstelligen.
Maar over 2 weken eerst nog proberen een wedstrijd te winnen in IJselstein en hopen op een wondertje in Wageningen wat dan Bunschoten zou moeten verslaan....

========================================================================================

8-01-2012 Nationale competitie

 

Vreugde bij Lelystads damteam na benauwde zege


Het damteam van Lelystad, pakt opnieuw de volle winst in de belangrijke uitwedstrijd tegen Zaanstreek2 uit Zaandam.


Gideon de Bruin die het normaal gesproken uitstekend doet tegen sterke spelers, vond in Losseni Savané een speler waar hij diep voor moest buigen. Volgens eigen zeggen de eerste speler in jaren waar hij terecht van verloor. Nadat Losseni Savané de partij positioneel al min of meer in de pocket had, ronde hij het karwei definitief af met een combinatie, 2-0 voor de thuisploeg. (noot van Gideon: de combinatie werd door mijzelf ingezet als wanhoopspoging om verwarring te zaaien, maar mijn tegenstander nam hem gewoon goed waardoor ik nog erger verloren stond dan voor de combinatie)


Cyril Sluisdom had geen moeite met de op papier zwakkere tegenstander, Geert Wierda. Laatst genoemde werd in het centrum opgesloten en moest een schijf offeren om vrij te komen. Vanaf dat moment was het voor de Lelystedeling een kwestie van tijd 2-2.


Wijnand Groen kwam rond de 20e zet een schijf voor vanuit een kettingstelling, maar zijn opponent Kaj Kruit wist slim een dubbele dreiging in de stand te vlechten, waardoor de Lelystedeling de gewonnen schijf weer moest inleveren en tenslotte met remise genoegen moest nemen 3-3.

De remise uitslag even later tussen Valentino Tjokro en Piet Bakelaar was volkomen gelijkwaardig 4-4.

Hierna ging het wat minder met de Lelystadse ploeg, want Don Khedoe liet zich in het middenspel lelijk beetnemen en een beslissende doorbraak van Klaas Scheltus kon niet meer worden gerepareerd 6-4.


Toen ook Huub Nollet het onderspit moest delven tegen de Zaandamse crack Piet Smit, leek het behoorlijk zwaar weer te worden voor het Lelystadse tien-tal 8-4.


Maar gelukkig voor het Lelystadse team bleven de nog over gebleven spelers er in geloven. Zo moest Mark Hees in een iets voordeliger eindspel zeer accuraat te werk gaan om de winst binnen te halen. En net op het moment dat zijn tegenstander Schelte Betten, met een offer dacht door te breken, werd hij zeer onaangenaam verrast met een even prachtige als doeltreffende finesse 8-6.

Na een slordigheidje van Zaandammer Boudewijn v/d Veen kon Wiebren de Vries ook 2 punten voor Lelystad laten bij schrijven op het score bord, en daarmee de stand weer gelijk trekken 8-8.


Om zicht te blijven houden op promotie naar de landelijke 1e klasse moest Lelystad deze wedstrijd winnen, dus was de spanning na 8-8 nog steeds te snijden.


Waar iedereen dacht dat de tegenstander van Sam Pryor, Bart van Geel nog kon ontsnappen, verraste Sam vriend en vijand met een onverwachte maar beslissende winstvariant

8-10.

En tenslotte bood Cees Barends in een betere positie zijn tegenstander Joop Geuke remise aan, omdat de buit met remise toch al binnen was.


Eindstand Zaanstreek2 – Lelystad 9-11.

==============================================================================================


14-1-2012 Nationale competitie
Het 1e team van damclub Lelystad zegevierde in de 8e ronde van de strijd om het kampioenschap voor clubteams in de landelijke 2e klasse.
Het werd een 13-7 overwinning in de thuishaven van damclub Lelystad tegen damcombinatie Kennemerland2 uit Haarlem.

 


De snelle overwinning van Wijnand Groen was hoopvol voor het Lelystadse damteam. Wijnand bouwde vanaf het middenspel een positioneel sterke stand tegen Arie Haveman op waar laatst genoemde in verstrikt raakte en er ook niet meer uitkwam (2-0).
Even later kwam de topspeler van Lelystad, Huub Nollet, in grote problemen, door een wel bekende maar zeer verrassende doorbraak combinatie van zijn tegenstander Rob van der Klashorst (2-2). Deze onverwachte domper bracht het team van Lelystad even van slag. Dat het in de eerste uren van de wedstrijd bepaalt niet van een leien dakje ging, bleek toen ook teamleider Cyril Sluisdom een damcombinatie van zijn opponent Dimitri Otto, totaal over het hoofd zag, Er was niemand die nog enige redding zag in een goede afloop van deze partij. Maar de Lelystedeling bleef keihard knokken, en zijn vechtlust werd na lang zwoegen beloond met een puntendeling (3-3).


In een gelijkopgaande positiepartij deelden Valentino Tjokro en Peter Schipper eveneens de punten (4-4). Tot aan deze stand op het scorebord leek er geen vuiltje aan de lucht voor de gasten uit Haarlem.
Tot rond het vierde speeluur : toen Bert Zijlstra eerst positioneel zijn tegenstander Ferdi Uilhoorn onder druk zette, om enkele minuten later het karwei combinatief af te maken (6-4). Door de overwinning van Bert Zijlstra kwam Lelystad weer op het goede spoor, want ook Cees Barends vervolgde kort daarop met fraai bekeken eindspel overwinning. Het grappige is dat de stukken van zijn tegenstander Frank Hagebeek zo gepositioneerd waren dat laatst genoemde geen enkele goede zet meer kon doen toen de Lelystedeling dam haalde (8-4).


Intussen was Don Khedoe in een ingewikkeld motiefje op de tric trac lijn verzeild geraakt. Theoretisch gewonnen, maar hoe ging het ook weer leek de Lelystedeling te denken.
Hij boog vervolgens het hoofd, dacht een kwartier lang diep na, en toverde achtereenvolgens a tempo de winnende finesse op het bord en Theo Winkelaar gaf beduusd op (10-4).
Invaller Dirk van Roozelaar kweet zich uitstekend van zijn taak, en won ook fraai nadat zijn opponent Joep Besteman, achter twee vijandelijke schijven kroop, maakte de plakker abrupt een einde aan alle illusies van de Haarlemmer.(12-4)


Maar de Haarlemmers kwamen toch iets terug toen Wiebren de Vries zich na ruim vijf uur spelen, en een betere stand toch liet verrassen door de sluwe Frans Elzinga (12-6).
Ook Sam Pryor stond in het eindspel een schijf achter tegen Carlo Koopman, maar het minieme materiaal verschil bleek onvoldoende voor Carlo om de partij in winst om te zetten.
Eindstand Lelystad – Kennemerland2 13-7.

=========================================================================================

10-12-2011 Nationale Competitie

Zwaar bevochten overwinning voor Lelystadse dammers in Wageningen.

In de 7e ronde van het landelijk damkampioenschap in de 2e klasse heeft damclub Lelystad met haar tiental, in Wageningen, een zwaar bevochten overwinning gehaald (9-11).


Het begon al vroeg met een prachtige overwinning van Don Khedoe, die middels een combinatie door 2 schijven weg te geven en er 4 schijven voor terug te winnen, zijn tegenstander Joop v d Klift verschalkte.  

Eveneens door een combinatie met doorbraak, trok het thuis spelende team, korte tijd later de stand weer gelijk. Het was Ton Schockman die de speler van Lelystad Bert Zijlstra te slim af was (2-2).

Mark Hees bracht door sterk positiespel Lelystad opnieuw op voorsprong, door de jonge Nico van Engelenhove vakkundig op de knieën te dwingen (2-4).


In het derde speeluur had ook Cees Barends beet. In een degelijk gespeelde positiepartij was hij routinier Hans Luchies toch de baas (2-6).


Valentino Tjokro had het verrassend genoeg nog bijzonder lastig tegen zijn, op papier, veel zwakkere tegenstander Jan Dammingh. In het eindspel combineerde Dammingh, zich fraai naar remise (3-7).


De tegenstander van Cyril Sluisdom, de heer Henk Hoksbergen, moest in het eindspel een schijf weggeven om zich een weg te banen naar de remise haven. Die aktie bleek ondanks de schijf meer voor de Lelystedeling, voldoende voor een puntendeling (4-8).


Een mooie positionele winst van Huub Nollet op Frans v d Veer bracht Lelystad op (4-10).


Vanaf dat moment werd het toch even benauwd voor het Lelystadse tiental, want Wiebren de Vries blunderde in het eindspel, waardoor zijn vrijwel zekere remise om zeep werd geholpen, en de thuisploeg de achterstand kon verkleinen (6-10).

De Lelystadse damploeg werd toch een beetje ongerust toen er even later nog een nederlaag volgde. Sam Pryor werd door zijn opponent Hans Kromhout, in een bizar eindspel gemanoeuvreerd, waar Sam ondanks heldhaftig verweer niet meer uitkwam (8-10).


Maar er was nog een partij aan de gang, wat vertrouwen gaf, omdat het er goed uitzag voor Lelystad. Na een enerverende strijd tussen Gideon de Bruin en de opvallend sterk spelende Owen Donkers, kon laatst genoemde nog net de remise veilig stellen, door een schijf te offeren en daardoor de vijandelijke dam kon blokkeren, met remise als gevolg eindstand (9-11) in het voordeel van Lelystad.

 

 

26-11-2011 Nationale Competitie

Belangrijke en benauwde overwinning voor Lelystad
In de 6e ronde van het nationaal damkampioenschap voor clubteams in de tweede klasse heeft het 1e team van damclub Lelystad, het belangrijke duel tegen SNA met 11-9 gewonnen. Met deze nipte overwinning op rivaal SNA, houdt damclub Lelystad uitzicht op promotie naar de landelijke 1e klasse van de KNDB.
De succesvolle actie van S. Brink van SNA leidde tot een hoopvolle voorsprong voor het team uit Heerhugowaard, (0-2). Lelystedeling Bert Zijlstra, werd onaangenaam verrast met een doorbraak combinatie en kon korte tijd later opgeven.
Nauwelijks een half uur later werd de stand weer gelijk getrokken door Cees Barends, die met sterk positiespel, R. Koopmanschap op de knieën wist te dwingen. (2-2).
Wiebren de Vries tekende voor de tweede en mooiste treffer (4-2).

Cees Barends tegen Raymond Koopmanschap (uit de Stentor)
Cees Barends tegen Raymond Koopmanschap (Foto uit de Stentor)

De ploeg uit Heerhugowaard, strikte met E. van Kampen een heuse topspeler, die in dit voor SNA belangrijke duel tegen Lelystad, niet mocht ontbreken vond SNA. Maar met Gideon de Bruin aan bord 1, kon ook van Kampen geen potten breken, met een puntendeling als gevolg (5-3).
Ook Wijnand Groen liet zich niet afschrikken door een speler met een hogere rating, dan hij zelf heeft. Zijn opponent D. Dam moest met een puntendeling genoegen nemen (6-4).
Hoewel Sam Pryor een positioneel betere stand had, na zijn doorbraak naar dam, accepteerde hij toch het remise aanbod van zijn tegenstander C. de Jong, het dammen eindspel welke zou zijn ontstaan durfde de Lelystedeling niet aan (7-5).
Valentino Tjokro vergrote de voorsprong voor Lelystad door met enkele krachtzetten, doorbraak te forceren. Zijn tegenstander haalde ook een dam, maar kon daar niets mee beginnen omdat deze meteen werd vastgezet, en de winst voor Valentino, was slechts een kwestie van geduld (9-5).


Maar SNA kwam sterk terug, door een overwinning van het SNA talent T. Kuipers, op Cyril Sluisdom. Het lukte laatst genoemde niet om zich zonder schijfverlies uit de kettingstelling te bevrijden (9-7) Ook Don Khedoe die al enige tijd uit vorm is, lukte het niet de door hem zelf genomen foute combinatie tegen M. Mensinga, te herstellen (9-9).
Bij de stand (9-9) bekroonde Huub Nollet een gave positiepartij tegen een overigens sterk spelende R. Koster. Maar het eindspel waar Koster in gemanoeuvreerd werd was voor Huub Nollet slechts een kwestie van techniek.
Eindstand 11-9.

===============================================================================

12-11-2011 4e ronde Nationale Competite

In de vijfde ronde (de 4e ronde was een vrije ronde voor Lelystad) van de landelijke bondscompetitie, deed damclub Lelystad van zich spreken. Het uiterst gemotiveerde 10-tal van damvereniging Lelystad won met 9-11 in een enerverende wedstrijd van koploper DVSB2 uit Baarn.

In deze uitwedstrijd begon Lelystad, met een puntendeling, fraai uitgevoerd door Cees Barends. Doordat hij zijn tegenstander de Ton van der ploeg, eerst naar dam liet gaan, hem vervolgens op slag zette, waarna Cees Barends kon plakken met een schijf en een keurige remise van zijn geroutineerde tegenstander daarmee afdwong.

Wijnand Groen daarentegen moest alle zeilen bijzetten, na een doorbraak naar de damlijn van zijn tegenstander. Wijnand echter hield het hoofd koel, en na een lang slepend gevecht op de 100 velden moest ook A. Butzelaar in remise berusten.

Gideon de Bruin had geen moeite met zijn tegenstander H. Groot. De positionele druk welke in het middenspel was opgebouwd, kwam de Groot niet meer te boven, en uiteindelijk kon Gideon middels een slagzetje fraai afronden, en de eerste overwinning voor Lelystad was binnen.

De tactische opstelling van DVSB2, door hun sterkste spelers aan bord 3 en 4 op te stellen werkte niet, want ook aan deze borden, had Lelystad sterke spelers opgesteld, waardoor C. Binnenkade en H. Vogelenzang de Jong keurig op remise werden gehouden door respectievelijk Huub Nollet en Valentino Tjokro.

Het duurde hierna nog lang, want pas na ruim 4 uur spelen kon ook de 2e overwinning voor Lelystad op het scorebord worden genoteerd. Met grote overmacht en sterk positiespel wist ook Sam Pryor zijn opponent A. Vreeswijk op de knieën te dwingen.

Op het laatst was er toch nog een domper voor het Lelystadse team. Wiebren de Vries hield zijn teamgenoten in spanning door in hevige tijdnood toch nog rustig te blijven rekenen. En met nog 8 seconden op de klok en nog 6 zetten te gaan, ging Wiebren pardoes door de vlag. Een zeer pijnlijke kloknederlaag zoals dat heet. En H. Loots deed hiermee toch nog wat terug voor zijn team.

Maar gelukkig had Bert Zijlstra kort daarvoor de winst reeds veilig gesteld door een puntendeling tegen S. Klinkenberg.

De gedetailleerde uitslagen

 DVSB2 - Dc. Lelystad

  1. A. Vreeswijk - S. Pryor 0-2
  2. H. de Groot - G. de Bruin 0-2
  3. C. Binnenkade - H. Nollet 1-1
  4. H. Vogelenzang d.j. - V. Tjokro 1-1
  5. H. Loots - W. de Vries 2-0
  6. D. Roelofs - D. Khedoe 1-1
  7. M. J. Luiten - C. Sluisdom 1-1
  8. S. H. Klinkenberg - B. Zijlstra 1-1
  9. T. van de Ploeg - C. Barends 1-1
  10. A. C. Butzelaar - W. Groen 1-1

Totaal                                                          9-11


====================================================

Damclub Lelystad verliest van Bunschoten

Lelystad - In de derde ronde van het nationaal damkampioenschap voor clubteams in de tweede klasse heeft het eerste team van damclub Lelystad de zeer belangrijke wedstrijd tegen concurrent Bunschoten met 9-11 verloren.

Mark Hees kwam heel vroeg in zijn partij tegen Wim Bor in de problemen. Positioneel leek er geen vuiltje aan de lucht, maar de routinier uit Bunschoten toverde een combinatie uit zijn hoge hoed die Hees twee schijven kostte. De Lelystedeling spartelde nog een tijdje tegen, maar kon niet anders dan zijn tegenstander de hand schudden.

Wijnand Groen speelde opnieuw een uitstekende positie partij tegen Gerhard de Graaf, die een veel hogere rating heeft. Maar wat de Bunschotenaar ook deed, hij kon de solide massieve stelling van Wijnand Groen niet doorbreken. En na ruim drie spelen tekende beide heren de vrede 1-1.

In een boeiend gevecht bouwde Wiebren de Vries eveneens een solide positie op. Ogenschijnlijk leek zijn tegenstander Wim Muys op een puntendeling af te stevenen, maar Wiebren had een verrassing voor zijn tegenstander in petto. Met een combinatie maakte Wiebren de Vries een eind aan alle illusies van zijn opponent.

Cyril Sluisdom, op dit moment de topscorer van de Lelystadse damploeg, zette een omsingeling in. Vanuit de omsingeling vergrote hij de druk op de stelling van zijn tegenstander Marten van der Groep. Kennelijk door die druk maakte Van der Groep een misrekening en kon de Lelystedeling naar een overmachteindspel afwikkelen en kon ook twee punten op het score bord laten bijschrijven.

Helaas voor de ploeg uit Lelystad moest de doorgaans sterk spelende Huub Nollet deze keer in Cor de Jong zijn meerdere erkennen. Ook Sam Pryor was ondanks een schijf meer niet opgewassen tegen zijn ervaren tegenstander Peter Frans Koops. De overige partijen werden naar remise gespeeld.

================================================================

Damclub Lelystad: Monsterzege op Harderwijk bij start seizoen

LELYSTAD - Het team van damclub Lelystad heeft de strijd om het kampioenschap voor clubteams in de landelijke tweede klasse, simpel met 17- 3 binnengehaald.

Cyril Sluisdom wist het jonge Harderwijkse damtalent Elgersma middels een slagzetje een schijf achter te zetten. En op de dertigste zet werd een tweede combinatie de jonge dammer fataal.

Enigszins verrassend haalde Gideon de Bruin in een minder goede stand toch nog de volle twee punten voor zijn Lelystadse team binnen. Zijn tegenstander Van de Pol was hier de dupe van. Mark Hees bracht Lelystad op een grotere voorsprong. Door sterk positiespel wist hij Raaijen op de knieën te dwingen.

Bert Zijlstra had een wat voordeligere stand, maar kon tegen Van de Berg de winst niet rond krijgen. Hij moest met remise genoegen nemen. Wiebren de Vries won door een combinatie naar de damlijn van H. Aarten, terwijl Huub Nollet met sterk en krachtig positiespel E. Smit versloeg.

De volledige uitslag

Dc. Lelystad - Dc. Harderwijk

1. Wiebren de Vries - H. Aarten 2-0

2. Gideon de Bruin - J. van de Pol 2-0

3. Huub Nollet - E. Smit 2-0

4. Sam Pryor - J. Vis 2-0

5. Valentino Tjokro - J. Pluim 2-0

6. Don Khedoe - W. Foppen 1-1

7. Bert Zijlstra - W. van de Berg 1-1

8. Mark Hees - G. Raaijen 2-0

9. Cyril Sluisdom - V. Elgersma 2-0

10.Cees Barends - M. Foppen 1-1